Menu
RSS
Δευτέρα, 20/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων στη Γορτυνία και τα εκλογικά παιχνίδια των άλλων παρατάξεων

Η λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων στη Γορτυνία και τα εκλογικά παιχνίδια των άλλων παρατάξεων
 
Τα τοπικά συμβούλια είναι όργανα, που από τη θέσπισή τους δεν τους έχουν δοθεί αποφασιστικές αρμοδιότητες. Ο ρόλος τους είναι καθαρά γνωμοδοτικός προς το δημοτικό συμβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι το δημοτικό συμβούλιο δε δεσμεύεται να υλοποιήσει τις αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων.
Η εμπειρία από τη λειτουργία των τοπικών συμβουλίων στη Γορτυνία είναι αποκαρδιωτική. Τοπικά συμβούλια που δε λειτούργησαν τακτικά, άλλα που ποτέ δε μάθαμε αν και πότε συνεδρίασαν και κυρίως τι αποφάσεις πήραν. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπήρξαν πρόεδροι ή μέλη τοπικών συμβουλίων, που δεν πάλεψαν για να αναδείξουν τα προβλήματα των χωριών τους. Η προσπάθειά τους σκόνταφτε στις περιορισμένες αρμοδιότητες που έχουν δοθεί από τον ίδιο το νόμο (κι αυτό, κατά την άποψή μου, θα πρέπει να αποτελέσει βασικό κριτήριο ψήφου στις εκλογές υπέρ της Λαϊκής Συσπείρωσης, αφού οι ίδιες οι κυβερνήσεις είναι αυτές που θέλησαν να υποβαθμίσουν το ρόλο των τοπικών κοινοτήτων), αλλά και στο γεγονός ότι την τρέχουσα περίοδο οι τοπικές κοινότητες στη Γορτυνία στερήθηκαν τη βασική τους χρηματοδότηση (ΣΑΤΑ).
Την πραγματική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στις τοπικές κοινότητες θέλουν να κρύψουν οι παρατάξεις Κούλη και Μέγα, αφού προσπαθούν να υφαρπάξουν την ψήφο των δημοτών εγκλωβίζοντάς τους στη λογική της εκλογής του τοπικού προέδρου. Κι αυτό, διότι ψηφίζοντας για τον πρόεδρο του χωριού, ψηφίζεις και το συνδυασμό. Για να το πούμε πιο απλά, εάν κάποιος πειστεί να ψηφίσει ένα πρόσωπο για..."το καλό του χωριού του", αυτόματα ψηφίζει και το συνδυασμό (που μπορεί να μην είναι η επιλογή του). Αν το σκεφτεί κανείς, αυτό είναι μεγάλη πονηριά, γιατί οι περισσότεροι δημότες νομίζουν (κακώς) πως έτσι βοηθούν το χωριό τους, χαρίζοντας ουσιαστικά την ψήφο τους.
Ο νομοθέτης επίσης, κάνει και το εξής κουτοπόνηρο: προβλέπει πολλές υποψηφιότητες για τα τοπικά συμβούλια (που όπως είπαμε, δεν έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες), έτσι ώστε ο συνδυασμός να μπορεί να μαζεύει πολλές ψήφους, ενώ από την άλλη προβλέπει πολύ λίγες υποψηφιότητες για το δημοτικό συμβούλιο. Για παράδειγμα στα Λαγκάδια, ένας συνδυασμός μπορεί να βάλει 1-3 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, ενώ για το τοπικό συμβούλιο 3-8 (!!!). Λέτε να δίνουν τόση σημασία στα τοπικά συμβούλια;;; Προφανώς και όχι, άλλοι είναι οι λόγοι, καθαρά ψηφοθηρικοί.
Συνοψίζοντας, οι Γορτύνιοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσουν στην παγίδα των παρατάξεων Μέγα και Κούλη, που επικαλούνται την εκλογή των τοπικών προέδρων για να υφαρπάξουν ψήφους για τους συνδυασμούς τους. Η τακτική τους είναι πονηρή, υποκριτική, καθαρά ψηφοθηρική και γι' αυτό πρέπει να αποδοκιμαστεί.
Η ψήφος που μετράει για να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης στη Γορτυνία είναι η ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση. Και μόνο αυτή.
Να μη χαθεί ούτε μία ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση, με το σκεπτικό ότι δε θα βγάλει τοπικό πρόεδρο στο χωριό. Κάθε ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση είναι κρίσιμη για να ανεβάσει το γενικό ποσοστό και για να έχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο. Και όπου υπάρχει δυνατότητα, να εκλέξει και τοπικούς προέδρους ή μέλη τοπικών συμβουλίων, ώστε να έχει ακόμα πιο δυνατή φωνή.
Μόνο με ισχυρή Λαϊκή Συσπείρωση μπορεί να αλλάξει η κατάσταση στις τοπικές κοινότητες, γιατί μόνο εμείς πιστεύουμε στον ουσιαστικό και αναβαθμισμένο τους ρόλο. Όλοι οι άλλοι θέλουν τις τοπικές κοινότητες να είναι απλώς κομπάρσοι και "ψηφο-συλλέκτες με αντιμισθία". Αυτό απέδειξε η μέχρι σήμερα λειτουργία τους (άλλωστε αρκετοί απ' όσους βάζουν υποψηφιότητα στους άλλους δύο συνδυασμούς, το ομολογούν κι όλας ότι πάνε μόνο για την αντιμισθία... αυτό κι αν είναι "προσφορά" στο χωριό).
Στις 8 Οκτωβρίου, σε κάθε χωριό και σε κάθε τοπική κοινότητα, η μοναδική ψήφος που μετράει για να αλλάξει η Γορτυνία είναι η ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση.
Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
υπ. δημοτικός σύμβουλος Γορτυνίας
με τη Λαϊκή Συσπείρωση

1 σχόλιο

  • VITINAIOS
    VITINAIOS Κυριακή, 27 Αυγούστου 2023 15:03 Σύνδεσμος σχολίου

    η ΜΟΝΑΔΙΚΉ ΨΗΦΟς ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΕΓΑ. ΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΕ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...