Menu
RSS
Δευτέρα, 29/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών και τοπικών  συμβούλων και η σχέση αναλογίας με τους ψηφοφόρους | Γράφει ο Νίκος Δελφάκης

Ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών και τοπικών  συμβούλων και η σχέση αναλογίας με τους ψηφοφόρους | Γράφει ο Νίκος Δελφάκης

Τρίπολη 4-09-2023

Του Νίκου Δελφάκη – δικηγόρου, πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης.

Ι. Περιγραφή της κατάστασης για την αναλογία υποψηφίων και ψηφοφόρων: Περίμενα να κατατεθούν οι συνδυασμοί για τις εκλογές του Δήμου Τρίπολης, γνωρίζοντας, περίπου, τι θα συμβεί. Αρχικώς να θυμίσω ότι ο Δήμος Τρίπολης έχει πληθυσμό περί τις 46.000 και περιλαμβάνει 78 χωριά – τοπικές κοινότητες. Είναι δηλ. ένας μέσος Δήμος της χώρας, με βάση τα δύο αυτά στοιχεία, ώστε τα όσα θα περιγράψω αφορούν όλη την Ελλάδα και όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους, πλην ίσως των αμιγώς αστικών Δήμων, στη χώρα.

Την ψήφο των συμπολιτών διεκδικούν τρεις (3) συνδυασμοί και το σύνολο των υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων ανέρχεται σε 750 περίπου και για τους τρεις. Οι 750 αυτοί υποψήφιοι θα έχουν κατά μ. ο., στο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον (γονείς ή παιδιά, αδέλφια, πεθερικά) τουλάχιστον 5-6 άτομα ώστε έχουμε (750Χ6) = 4.500, ψηφοφόρους που δεν μπορούν – πλην ελάχιστων ίσως εξαιρέσεων, παρά να ψηφίσουν τον υποψήφιο -  στενό τους συγγενή. Αν μάλιστα διευρύνουμε λίγο τον κύκλο εκάστου υποψηφίου σε στενούς φίλους ή στενούς φίλους των στενών συγγενών του, που ως γνωστόν έτσι γίνεται στην πράξη, ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα ψηφίσουν με το μοναδικό αυτό κριτήριο αυξάνει σε 10.000 και ίσως λίγους λέω.

Ο αριθμός των ψηφοφόρων στην Τρίπολη είναι περίπου 28.000. Δηλ. απομένουν 18.000  ψηφοφόροι, ας δεχτούμε, που δεν είναι δεσμευμένοι. Τρέλα!!!

ΙΙ. Περιγραφή της κατάστασης για τις υποψηφιότητες και κυρίως στα τοπικά διαμερίσματα: Οι 750 υποψήφιοι που ανέφερα, δεν είναι ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός!! Αν και οι 3 συνδυασμοί είχαν τον ανώτατο αριθμό υποψηφίων, ο αριθμός των υποψηφίων θα μπορούσε να είναι και 1.200, περίπου!!, ώστε μάλλον δεν θα έμεναν πια παρά ελάχιστοι ψηφοφόροι, χωρίς άμεση δέσμευση! Σκεφτείτε τι γίνεται σε ανάλογους Δήμους όπου δεν κατέρχονται μόνο τρεις συνδυασμοί, αλλά έξι - επτά. Ο εξωφρενικά μεγάλος αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τους ψηφοφόρους οδηγεί, εκ των πραγμάτων, σε απίστευτες καταστάσεις για όσους κάπως γνωρίζουν. Η ηγετική ομάδα κάθε συνδυασμού μπορεί να έχει τις καλύτερες των προθέσεων και το κατ΄ αυτήν καλύτερο πρόγραμμα κλπ. Και αρχίζει η άγρα υποψηφίων. Φίλοι, συγγενείς, φίλοι φίλων, πελάτες, συνάδελφοι, κλπ, που κάποιοι απ΄ αυτούς δεν είχαν ποτέ στο νου τους να είναι υποψήφιοι και ούτε ίσως ποτέ την πρόθεση να εκλεγούν σύμβουλοι και να διαδραματίσουν έναν ρόλο και καμιά, ίσως, σχετική εμπειρία ή φιλοδοξία, επιστρατεύονται, κυριολεκτικά.  Το τί περνά ο υποψήφιος Δήμαρχος ή η ηγετική ομάδα κάθε συνδυασμού, για να καταρτίσει το ψηφοδέλτιο, δεν το εύχομαι ούτε στον μεγαλύτερο εχθρό μου!!!!. Αλλά εκείνο που συμβαίνει με τις υποψηφιότητες στα χωριά – τοπικά διαμερίσματα, είναι ακόμα χειρότερο. Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας ή και του τοπικού συμβουλίου στις λίγες περιπτώσεις που αυτό είναι 3μελές ή 5μελές, βγαίνει ένας, ο οποίος μάλιστα λαμβάνει μια κάποια αποζημίωση περίπου 280€ μηνιαίως. Οι εν δυνάμει υποψήφιοι να παίξουν το ρόλο του Προέδρου του τοπικού δεν είναι και πολλοί, είναι ας πούμε 4-5. Αποφεύγουν να βάλουν στον ίδιο συνδυασμό, ακόμα κι αν είναι ομοϊδεάτες ή και φίλοι. Όταν ο ένας συνδυασμός ορίσει έναν εκ των πέντε αυτών υποψήφιο, ο άλλος θα θέσει υποψηφιότητα με άλλον συνδυασμό, ο τρίτος με άλλον κοκ. Χωρίς καμιά ιδεολογική ή άλλη υποκίνηση, παρά μόνο στο να βγει αυτός πρόεδρος ή να την «σπάσει» στον υποψήφιο Δήμαρχο που αντί γι  αυτόν προτίμησε τον άλλον κλπ.

ΙΙΙ. Συμπέρασμα: Τα παραπάνω όχι μόνο δεν είναι «δημοκρατικές λειτουργίες» και «διαδικασίες συμμετοχής», όπως μπορεί να νομίζουν κάποιοι θεωρητικοί, αλλά είναι ο απόλυτος ευτελισμός της Δημοκρατίας.  Οφείλονται στην απαράδεκτη πρόβλεψη του εκλογικού Νόμου να επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι, ο αριθμός των εκλεγομένων προσαυξημένος κατά 150%!!!!!! Για να γίνει κατανοητό, τις 33 θέσεις δημοτικών συμβούλων στην Τρίπολη μπορεί να τις διεκδικούν 240 άνθρωποι!! Τι στο καλό επιδιώκει ο Νομοθέτης με αυτήν την απαράδεκτη πρόβλεψη; Ωστόσο δεν μπορώ  παρά να υπερασπιστώ, σύμφωνα με όσα ανέφερα, τους υποψηφίους από την επίθεση που δέχονται από το ευρύ κοινό, του στυλ «όπου και να κοιτάξεις άλλος ένας υποψήφιος», γιατί οι υποψηφιότητες των περισσοτέρων, προέκυψαν έτσι όπως περιέγραψα.

ΙV. Το αφόρητο αυτό σκηνικό ήταν γνωστό από τις δημοτικές εκλογές του 2010. Κάποια στιγμή φάνηκε ότι θα αλλάξει με ένα άλλο εκλογικό σύστημα, όπου  οι υποψήφιοι Δήμαρχοι και μόνο θα ήταν σε χωριστά ψηφοδέλτια και όλοι οι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι σε ένα ενιαίο, ώστε κάθε πολίτης να ψηφίζει όποιον θέλει για Δήμαρχο και να επιλέγει – σταυρώνει όποιους θέλει για δημοτικούς ή τοπικούς σύμβουλους από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο. Κάτι τέτοιο θα περιόριζε εκ των πραγμάτων και όχι «δια νόμου» τον αριθμό των υποψηφίων και θα ατόνιζε την έντονα «παραταξιακή» λογική, που επιβάλλει το ισχύον εκλογικό σύστημα. Παρατάξεις όμως που ήδη δεν υπάρχουν στη βάση αρχών και προγραμμάτων, αλλά στη βάση τυχαίων και συγκυριακών σκοπιμοτήτων, χωρίς συνοχή.   Δυστυχώς κάποιοι εκτίμησαν ότι δεν θα τους συνέφερε για μικροκομματικά οφέλη μια τέτοια αλλαγή και φτάσαμε να γίνονται οι προσεχείς δημοτικές εκλογές με Νόμο του 2021 που αντί να περιορίσει αύξησε ακόμα περισσότερο του υποψηφίους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους. Ελεος!!!.

ΥΓ. Το αν το ισχύον σύστημα θα πρέπει να αντικατασταθεί με κείνο που προτάθηκε και αποσύρθηκε στο παρελθόν  ή με κάποιο άλλο, ας συζητηθεί σοβαρά. Το βέβαιον είναι ότι αυτό το αίσχος του υπερβολικού αριθμού των υποψηφίων, πρέπει να σταματήσει. 

Νίκος Δελφάκης

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2023 15:07 Σύνδεσμος σχολίου

    Δεν είναι ακριβώς έτσι διότι καθένας μπορεί να βάλει μέχρι τέσσερις σταυρούς.... Συνεπώς αλλάζει η αναλογια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...