Menu
RSS
Τετάρτη, 06/12/2023
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Φορολογικό νομοσχέδιο και τοπική αυτοδιοίκηση

Φορολογικό νομοσχέδιο και τοπική αυτοδιοίκηση

Διαχρονικά, σε κάθε ευκαιρία δημόσιου διαλόγου, οι φορείς βάζουν στο τραπέζι ότι μπορούν. Είτε να διεκδικήσουν είτε να εισάγουν κάποιο πάγιο αίτημα τους.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει και πρέπει να έχει θέση και άποψη σε όλα τα ζητήματα. Γιατί αφενός είναι η συνολική εκπροσώπηση και έκφραση των Τοπικών Κοινωνιών και αφετέρου είναι η άμεσα υπεύθυνη για την εύρυθμη λειτουργία αυτών.

Με αφορμή την συζήτηση που έχει ανοιχτεί σχετικά με την συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, θα πρέπει ΚΑΙ η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπει στην συζήτηση. Θα πρέπει διότι αφενός οι φορολογούμενοι είναι και δημότες, άρα θα πρέπει να εκφραστεί η όποια ιδιαιτερότητα υπάρχει στην εκάστοτε τοπική κοινωνία και αφετέρου, να διεκδικήσει πόρους  από την φορολογία γιατί το κεντρικό κράτος συνεχώς δίνει αρμοδιότητες και υποχρεώσεις στους ΟΤΑ χωρίς συνοδευόμενες χρηματοδοτήσεις. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

 1. Όσοι ζουν και δρουν σε Δήμους που έχουν χωριά, βλέπουν μια σταθερή ερήμωση αυτών, χωρίς επιστροφή. Ένα μέτρο που θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για να υπάρξει αντιστροφή κλίματος είναι το φορολογικό. Μπορούν να γίνουν πολλές προτάσεις πάνω σε αυτό το θέμα.
 • Εγώ βάζω ψηλά όμως στην ατζέντα, τη σημαντική φορολογική έκπτωση στους μόνιμους κατοίκους Τοπικών Κοινοτήτων με κλίμακα. Δηλαδή σε χωριά μέχρι 100 κατοίκων αυξημένη η έκπτωση ως μηδενική και μέχρι 2000 κατοίκους, να υπάρχει κλιμακωτή έκπτωση.
 • Ένα άλλο σοβαρό θέμα που πρέπει να δοθεί σοβαρό κίνητρο είναι η επιχειρηματικότητα στα χωριά. Πρέπει να υπάρξει γενναία επιδότηση σε όσους τολμήσουν να ανοίξουν ή διατηρούν επιχείρηση σε χωριό. Επίσης θα πρέπει να αποτυπωθεί η έμπρακτη υποστήριξη σε αυτούς τους επαγγελματίες. Απαλλαγή από υποχρεώσεις όπως είναι η ταμειακή μηχανή, όπως είναι τα πρωτόκολλά υγειονομικής υπηρεσίας κ.α. Ένα καφενείο στο χωριό ή και παντοπωλείο, δεν έχει αξία μόνο επαγγελματικής δραστηριότητας και εξυπηρέτησης. Έχει κυρίως κοινωνική υπόσταση που το αναγάγει ως θεμέλιο λίθο των τοπικών κοινωνιών.
 1. Σε όλες τις διεργασίες που γίνονται σε επίπεδο ΚΕΔΕ και όχι μόνο, όλοι οι συμμετέχοντες αιρετοί βάζουν θέμα δυσαναλογίας υποχρεώσεων που μεταφέρουν η εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση στους Δήμους, χωρίς τις αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις. Πάγιο αίτημα λοιπόν που οφείλουμε να το βάλουμε στο τραπέζι της συζήτησης και στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων. Ξεκάθαρα λοιπόν και χωρίς περιστροφές.
 • Επιστροφή φόρων στους ΟΤΑ. Ένα μικρό ποσοστό της φορολογίας των φορολογουμένων δημοτών στους οικείους Δήμους καθώς και την ανταπόδοση του ΕΝ.Φ.Ι.Α.
 • Απαλλαγή των Δήμων του ΦΠΑ σε καύσιμα και ενέργεια.

Έχω αναφέρει πολλές φορές και δεν κουράζομαι να το επαναλαμβάνω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι λειτουργοί της πρέπει να διακατέχονται από μεράκι, από έντονο αίσθημα ευθύνης και από ανησυχίες.  Γιατί μπορεί οι αρμοδιότητες να μην επιτρέπουν την έκφραση και τοποθέτηση σε όλα τα θέματα, όμως οι αυξημένες υποχρεώσεις αλλά και τα ελλείμματα άλλων φορέων, μας επιτάσσουν να αγωνιούμε φωναχτά και δημοσίως.

Κλείνοντας, απευθύνω δημόσια πρόσκληση, η συγκεκριμένη θεματολογία να γίνει αντικείμενο συζήτησης σε δημοτικό συμβούλιο, συμμετέχοντας και οι παραγωγικοί φορείς, έτσι ώστε να διαμορφωθεί ένα πλήρες κείμενο θέσεων και απόψεων το οποίο να αποτελέσει επίσημη θέση στην δημόσια διαβούλευση του Φορολογικού Νομοσχεδίου.

Παπαδημητρίου Σωτήρης

10 σχόλια

 • Δημότης
  Δημότης Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023 09:18 Σύνδεσμος σχολίου

  21:35 Υπάρχουν όπως λες τα "ανώνυμα ταγάρια", αλλά υπάρχουν και τα ταγάρια με ονοματεπώνυμο, όπως είσαι κι εσύ. Φαίξνεται άλλωστε αυτό από τον τρόπο που απαντάς. Δικαίωμα του καθένα είναι να γράφει σχόλια όπως και όπου γουστάρει, όπως είναι και δικό σου να γράφεις ό,τι σου γουστάρει είτε ανώνυμα είτε επώνυμα Εκτός κι αν νομίζεις ότι τρώμε σανό κι επειδή τάχα έγραψες σχόλιο με το ονοματεπώνυμό σου μας έριξες στάχτη στα μάτια. Όσο για τα περι ...τσαλακώματος και αποτυχίας κοίτα ρε κακομοίρη πού βρίσκεσαι πάλι και πού θα βρίσκεσαι για μια 5ετία ακόμα και πανηγύρισε για την επιτυχία σου/σας

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023 05:30 Σύνδεσμος σχολίου

  5 Πέντε ολόκληρα χρόνια θα κάθεσαι στην αντιπολίτευση και θα σε κάνουν ρόμπα ορισμένοι του Τζιούμη. Εχεις να ακούσεις μπινελίκια που θα χορτάσεις Ζήκο.

 • Σωτήρης Παπαδημητρίου
  Σωτήρης Παπαδημητρίου Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 21:35 Σύνδεσμος σχολίου

  Ρε ανώνυμα ταγαρια. Διαθέτω σε όλα τα social προφίλ που φιλοξενώ πάνω από 7000 μοναδικούς ακόλουθους. Γιατί δε γράφετε εκεί; να ξέρω σε ποιον και τι να απαντήσω.

  Εδώ τσάμπα μάγκες με την ανωνυμία σας;
  Σας ανεχτηκα 4 χρόνια να προσπαθείτε να με τσαλακωσετε αλλά δυστυχώς για εσάς δεν τα καταφέρατε.

  Τα φιλιά μου λοιπόν και καληνύχτα σας.
  Πιστεύω να μη χάσετε το μεροκάματο σας για την αποτυχία σας.ω

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 19:25 Σύνδεσμος σχολίου

  ΑΝΤΕ ΚΡΥΨΟΥ ΣΤΟ ΛΑΓΟΥΜΙ ΣΟΥ ΡΕ ΖΗΚΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΦΛΟΜΠΕΚΑΤΣΟΥΣ.

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 17:52 Σύνδεσμος σχολίου

  17.30 αν σε χαλάει η λήψη του βίντεο του Ζήκου μην την βλέπεις. Αλλά είναι σίγουρο ότι θα σας πει πολλά ακόμα. Άλλωστε ο κόσμος για άλλη μια φορά τον τίμησε αυτόν. Όσο και να ετσουξε μερικούς.

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 17:45 Σύνδεσμος σχολίου

  Πώς τους πετσόκοψες έτσι ρε Σ(ουρ)ωτήρη;

 • Δημότης
  Δημότης Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 17:30 Σύνδεσμος σχολίου

  11.21 Μπράβο Ζήκο. Stand-by είσαι στα σάιτ νυχθημερόν ρε μάγκα, για να μην αφήνεις τίποτα να πέσει κάτω και να απαντάς ακαριαία. Σε ευχαριστώ που πρόσθεσες μια άλλη ερμηνεία των ογκόλιθων από το χωριό σου. Είσαι δηλαδή και λιθάρι και στουρνάρι. Συγχαρητήρια. Και εις ανώτερα. Τα ξαναλέμε το 2028. Τόσα χρόνια στην απέξω, στο τέλος θα μείνει σημάδι με τον κ@λο σου στο κάθισμα της αντιπολίτευσης. Κατόρθωμα είναι αυτό. Κοίτα μόνο τώρα όταν θα θες να κάνεις στόρι με την ερώτηση που θα κάνεις στο δημοτικό συμβούλιο, μην το έχεις χαμηλά το κινητό γιατί αυτό το πλάνο από κάτω προς τα πάνω δεν σε κολακεύει καθόλου. Σε βλέπουμε και σκιαζόμαστε ρε αδερφάκι μου. Καλύτερα να το κρατάς ακριβώς μπροστά σου το κινητό, τύπου σελφο-βίντεο δηλαδή. Δεν θα σου πει κανείς κουβέντα. Φιλικά στο λέω. Φιλάκια τρυφερά

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 11:21 Σύνδεσμος σχολίου

  Στο χωριό μου το λένε και στουρναρια. Άντε να μη σού πω κάτι πρωί πρωί πανιβλακα 10.43
  Έχεις να πεις κάτι σχετικά με τα γραφόμενα ή απλά θέλεις κάτι να πεις.

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 11:16 Σύνδεσμος σχολίου

  Πω πω χεστήκανε πάνω τους στην κυβέρνηση μετά απο αυτή την δήλωση πω πω τι τους έκανε

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2023 10:43 Σύνδεσμος σχολίου

  Γειά σου ρε ογκόλιθε της αυτοδιοίκησης. Στο χωριό μου πάντως τους ογκόλιθους τους λέμε και λιθάρια

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...