Menu
RSS
Σάββατο, 04/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Να αγαπάς την ευθύνη ...

Να αγαπάς την ευθύνη ...

«Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω». Το ρητό αυτό του Ν. Καζαντζάκη κοσμεί πολιτικούς λόγους, γίνεται επιχείρημα για καμπάνιες πολιτικές και κινήματα. Με τόσο συμπυκνωμένο τρόπο ο μεγάλος Καζαντζάκης καταφέρνει και είναι πάντα επίκαιρος.

 

Τα γεγονότα συμβαίνουν, πέρα από τη θέληση σου

Υπάρχουν γεγονότα στη ζωή, στην υγεία που συμβαίνουν, χωρίς να φταις. Άλλοτε φέρεις κάποια αποταμιευτικά γονίδια (γονίδια παχυσαρκίας, έχουμε μιλήσει γι’ αυτά), άλλοτε σε κρίσιμα ηλικιακά στάδια αποκτάς διαταραγμένη διατροφική αγωγή, άλλοτε βρίσκεσαι σε υποβαθμισμένο διατροφικό περιβάλλον και λόγω φτώχειας καταναλώνεις πολλές ανθυγιεινές και υπερεπεξεργαμένες τροφές («ταξική παχυσαρκία», έχουμε μιλήσει γι’ αυτήν) κοκ.. Αυτά τα γεγονότα συμβαίνουν και μάλλον δεν ευθύνεσαι γι’ αυτά. Σε κάποια στιγμή όμως της ζωής σου είσαι ελεύθερη/-ος να επιλέξεις την αντίδρασή σου σε αυτά.

Ζωή που δεν εξετάζεται δεν αρμόζει σε άνθρωπο έλεγε ο Σωκράτης και είναι λίγο σκληρό. Είναι σκληρό έναντι αυτών που τα γεγονότα δεν τον βοηθούν να εξερευνήσει. Οπότε, ειδικά όσοι με άσχημα γεγονότα έχουν υποστεί βλάβη στο σώμα τους με περιττό βάρος, οφείλουν μόνοι τους ή με βοήθεια να βοηθηθούν να εξετάσουν το βίο τους καλύτερα. Να μεγαλώσουν τον ορθολογικό τρόπο σκέψης.

Αυτή είναι η ελευθερία κατά τον Σπινόζα, του φιλόσοφου που αναζητούσε το πιο ωφέλιμο για τον εαυτό. Είναι η ελευθερία της γνώσης των περιορισμών. Αν γνωρίζεις τους περιορισμούς σου, αν αδειάσεις όσο πιο πολύ από προκαταλήψεις, συναισθηματικά βολέματα και παραμορφωτικούς φακούς, τότε θα είσαι πιο ελεύθερος να αντιδράς πιο λογικά στους «πειρασμούς» και στο «παχυσαρκογενές» περιβάλλον της ζωής σου.

Αγάπησε την ευθύνη, χωρίς να φταις

Στα άσχημα γεγονότα της ζωής λοιπόν έχεις να διαλέξεις μεταξύ της μοιρολατρίας και της ανάγκης για αλλαγή. Η αλλαγή περιλαμβάνει την ανάγκη να πάρεις την ευθύνη σου, να αγαπήσεις την ευθύνη σου, ακόμα και χωρίς να φταις.

Ξέρω, πολλές φορές δε φταις. Μη μένεις στο «φταίω», «δε φταίω» και στο «πώς μου τα έφερε η ζωή». Πες «αγαπώ την ευθύνη» και δράσε. Απευθύνσου σε ειδικό, ενημερώσου τι είναι σωστό για σένα. Να θυμάσαι δεν υπάρχει σωστό-λάθος, δεν υπάρχει καλό-κακό. Υπάρχει τι είναι σωστό για σένα την κατάλληλη στιγμή.

Βάλε στόχους, έχε αξίες

Η ζωή δεν είναι να βάζεις μόνο στόχους. Θα ήταν ένα διαρκές κυνήγι. Δυστυχώς, αυτό το «κυνήγι» προάγεται σήμερα κοινωνικά, πολιτισμικά. Η ζωή όμως έχει και πρέπει να έχει αξίες.

Όπως στην πολιτική δεν ωφελεί ένα κόμμα να έχει μόνο στόχο τη νίκη και τα ποσοστά των εκλογών. Έχει σημασία ένα κόμμα να έχει αξίες, πολιτικά προτάγματα, αξιοπιστία.

Έτσι και στη διαχείριση βάρους δεν έχει σημασία ο στόχος να χάσεις 5-10 κιλά (μέλλον), έχει σημασία και να έχεις τη φιλοσοφία και τη γνώση να τρως υγιεινά (παρόν).

Οι αξίες, κοινότοπο, αλλά αληθινό, είναι η πυξίδα του μέλλοντος.

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, MΕd

Μέλος Ομάδας Ειδικών Αθλητικής Διατροφής

Μέλος Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας

Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη

τηλ: 2710 232364

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

site: www.dbertzeletos.gr

blog:nutripolitics.blogspot.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...