Menu
RSS
Παρασκευή, 03/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τα ψηφιακά μας καφενεία

Τα ψηφιακά μας καφενεία
 
Πού να το φαντάζονταν τα επιτελεία των δύο αντιπάλων στις δημοτικές εκλογές της Γορτυνίας, που από τα χαράματα την ημέρα των εκλογών είχαν πάρει θέση μάχης στα καφενεία για να μην τους ξεφύγει ψηφοφόρος, ότι θα έφτανε η εποχή που η πολιτική και οι εκλογές θα γίνονταν από το σπίτι.
Η επιστολική ψήφος που προωθεί η κυβέρνηση και η οποία, όπως φαίνεται, γίνεται δεκτή κι από τα άλλα αστικά κόμματα, μπορεί να μας γλιτώσει από τα αυξημένα έξοδα της μετακίνησης, επιχειρεί όμως να μας χρεώσει (και μάλιστα πανάκριβα) με το τίμημα της πολιτικής αποστασιοποίησης.

 

Τέρμα πια η αυτοπρόσωπη παρουσία στην κάλπη. Η εκλογική διαδικασία υποβιβάζεται πλέον στο επίπεδο της αποστολής ενός φακέλου. Θα συγκεντρώνει π.χ. ο εργοδότης τους εργαζόμενους, θα σταυρώνει το ψηφοδέλτιο υπό το φόβο της απόλυσης, θα σαλιώνει και το φάκελο και μετά θα τον στέλνει για καταμέτρηση. Ακραίο σενάριο; Μπορεί και όχι.
Κάπως έτσι λοιπόν, θα θριαμβεύει η δημοκρατία...

 

Αν μέχρι σήμερα μιλάγαμε για πιέσεις και εκβιασμούς στις εκλογές, τώρα πλέον θα το...τερματίσουν. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι με αυτό τον τρόπο παραβιάζεται η μυστικότητα της ψήφου καθιστώντας την όλη διαδικασία διάτρητη.
Η απόφασή τους είναι εκτός των άλλων υποκριτική, διότι αν πραγματικά ήθελαν να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή του λαού στις εκλογές, θα είχαν ψηφίσει την τροπολογία του ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές για να ψηφίζουν π.χ. οι εργαζόμενοι στον τουρισμό με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στον τόπο εργασίας τους.
Επιδιώκουν όμως κάτι άλλο, πιο σημαντικό. Να αποξενώσουν εντελώς το λαό από τις μαζικές διαδικασίες, ακόμα κι από τις εκλογές. Για να μη συζητάμε με τον συγχωριανό μας στο καφενείο πριν πάμε να ψηφίσουμε, με το συνάδελφό μας στο σωματείο ή το συνδικάτο, να μην προβληματιζόμαστε και κυρίως να μην κινητοποιούμαστε.

 

Να στέλνουμε απλώς την ψήφο μας συστημένη στο φάκελο νομίζοντας πως με αυτό τον τρόπο έχουμε κάνει το καθήκον μας. Κι όταν θα θέλουμε να αντιδράσουμε, να μην απεργούμε, να μην κατεβαίνουμε στο δρόμο, να μην κάνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στα δημοτικά συμβούλια (τα οποία γίνονται πλέον διαδικτυακά). Να πατάμε απλώς ένα "λάικ" ή μια "φατσούλα" στο φέισμπουκ, άντε το πολύ πολύ να γράφουμε και κανένα σχόλιο για να περνάει η ώρα.
Η σύγχρονη "επιστολική" δημοκρατία, απολύτως στρατευμένη στο γενικό σιωπητήριο που θέλουν να επιβάλλουν, είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη, η οποία θα πρέπει να αποδοκιμαστεί τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο από τον ίδιο το λαό. Ο καφές στα "ψηφιακά καφενεία" μπορεί να είναι φθηνός, αποδεικνύεται όμως τελικά πικρός στο στόμα όλων εκείνων που δεν αντιμετωπίζουν την ψήφο ως... αγγαρεία με γραμματόσημο.

 

Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
Σάββατο, 2/12/23

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...