Menu
RSS
Τρίτη, 30/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Χαίρεσαι να τον έχεις φίλο και συνομιλητή!

Χαίρεσαι να τον έχεις φίλο και συνομιλητή!
 
Πρόκειται για τον πατέρα Ιάκωβο Κανάκη, ηγούμενο της Μονής Φιλοσόφου, του Κρυφού Σχολειού, αρχιμανδρίτη και πρωτοσύγκελου στην ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος Μεγαλοπόλεως.
Πνευματικός άνθρωπος της εκκλησίας, διανοούμενος, λόγιος, συγγραφέας και καθηγητής.
Για 18 χρόνια υπηρέτησε την Γορτυνία, εκκλησιαστικά, κοινωνικά, πνευματικά, αναπτυξιακά …και τώρα επιστρέφει στην Αθήνα.
Ένας εξωστρεφής ιεράρχης, συνομιλητής με την κοινωνία, με βαθιά θεολογική και φιλοσοφική μόρφωση!
Τον «συνάντησα» για πρώτη φορά, πριν πέντε χρόνια περίπου, σε μια δύσκολη τηλεφωνική επικοινωνία, όταν του έθεσα το θέμα της επαναπαραχώρησης του πέτρινου σχολείου (ανήκει στην εκκλησία) στη Ζάτουνα για να συνεχίσει να στεγάζεται το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας. Η συμβολή του για την επίλυση του προβλήματος ήταν καθοριστική και έτσι δόθηκε το σχολείο για 20 χρόνια, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στο Δήμο Γορτυνίας και στο Μουσείο για μοναδική και αποκλειστική χρήση.
Δική του ήταν η εισήγηση προς τον μακαριστό μητροπολίτη Ιερεμία και σε ένα δεύτερο τηλεφώνημα με ενημέρωσε για το καλό νέο, μου ζήτησε να μεταφέρω την αγάπη του Μητροπολίτη και τη δική του , στον αγαπημένο μας Μίκη, που τον απασχολούσε πολύ αυτή η εκκρεμότητα. Η τηλεφωνική επικοινωνία έκλεισε με τη συμφωνία μας, ότι η διακονία για την αγάπη, την ειρήνη, την κοινωνική αλληλεγγύη και την πνευματικότητα, μπορεί να υπηρετείται και από διαφορετικούς «άμβωνες»… Κι ένας τέτοιος είναι και το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας… Έτσι κτίστηκε μεταξύ μας μια ουσιαστική φιλία .
Εδώ και τρία χρόνια ο πατέρας Ιάκωβος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του Μουσείου μας και αυτό είναι ιδιαίτερα τιμητικό. Βοήθησε πολύ να αναδειχθεί κυρίως η Βυζαντινή μουσική διάσταση του Μίκη και το 2022 στο πλαίσιο του ‘’Α Διεθνούς Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη Αρκαδίες Ζάτουνας΄΄, φιλοξένησε στην Μονή Φιλοσόφου στο Φαράγγι του Κρυφού Σχολειού, τη συνεδρία με θέμα ΄΄…Μίκης Θεοδωράκης Εκκλησία και Βυζαντινή Μουσική΄΄. Μια αξέχαστη συνάντηση, όπως και η απάντηση που έδωσε στο ερώτημα αν ύπαρξε το Κρυφό Σχολειό.. «Ναι υπήρξε, άλλοτε ως κρυφό και άλλοτε ως φανερό, είπε, .. και στα χρόνια της σκλαβιάς λειτούργησε σαν πνευματικός τροφοδότης του Έθνους βγάζοντας 3000 μαθητές λόγιους και 70 δεσποτάδες» Παράλληλα όμως ήταν και το καταφύγιο των αγωνιστών.
Αγαπητέ πατέρα Ιάκωβε,
Σε ευχαριστω για τη φιλία και την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε στο Μουσείο. Πιστεύω ότι η συνέχεια στην Αθήνα με την ποιμαντική και ακαδημαϊκή σου δράση θα είναι ακόμη πιο αποδοτική για το καλό της κοινωνίας και κυρίως της νεολαίας μας, την οποία, ανεξάρτητα από το πόσο κοντά στην Εκκλησία είναι, έχεις … κερδίσει να σε ακούει.

Παρασκευάς Παρασκευόπουλος

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...