Η "νέα έρημος" της Γορτυνίας έχει μπόλικη πολιτική άμμο
Στο ψήφισμα για το λουκέτο στο ταχυδρομείο Δημητσάνας, οι δύο παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Γορτυνίας κάνουν λόγο για "νέα έρημο" στη Γορτυνία. Ξέχασαν όμως, να πουν στους Γορτύνιους ότι για τη "νέα έρημο" δεν ευθύνεται ο άνεμος που μετέφερε την άμμο από την Αφρική, αλλά η εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών. Και κάθε φορά που σπάει ο "κουμπαράς" αυτών των πολιτικών, βγαίνουν από μέσα τα λουκέτα και το ξεπούλημα των δημόσιων υπηρεσιών.
Η κατάργηση του ταχυδρομείου είναι βέβαιο ότι θα στερήσει από την περιοχή μια αναγκαία υπηρεσία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητα των πολιτών: καθυστερήσεις στις συναλλαγές, πρόσθετο κόστος μετακίνησης, απίστευτη ταλαιπωρία και αποκλεισμό των κατοίκων, ιδίως των ευπαθών ομάδων.
Όσο κι αν θέλουν οι κυβερνώντες να δικαιολογήσουν τη συγκεκριμένη εξέλιξη επικαλούμενοι την (υπαρκτή) μείωση του όγκου συναλλαγών λόγω της ψηφιακής εποχής στην οποία έχουμε εισέλθει για τα καλά, δε θα καταφέρουν να κρύψουν από τους Γορτύνιους την αλήθεια. Η λεγόμενη αναδιοργάνωση των ΕΛΤΑ, με το κλείσιμο 204 ταχυδρομικών καταστημάτων, εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των ταχυδρομικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο της "απελευθέρωσης" της αγοράς και της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή. Τα ΕΛΤΑ, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, λειτουργούν με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και όχι με γνώμονα τις ανάγκες του λαού και των τοπικών κοινωνιών.
Όσοι δήθεν, καθησυχάζουν λέγοντας πως δε θα αλλάξει κάτι στην καθημερινότητα των κατοίκων, λένε ψέματα. Το κόστος των ταχυδρομικών υπηρεσιών θα εκτοξευθεί κατακόρυφα, ενώ η εξυπηρέτηση των πολιτών δε θα είναι πια τακτική. Όσοι δε, εστιάζουν μόνο στην ανθρώπινη πτυχή του θέματος (π.χ. ότι τα χωριά μας δε θα έχουν ταχυδρόμο για να λένε μια καλημέρα οι ηλικιωμένοι), είναι ώρα να μετατρέψουν την πίκρα και την οργή τους σε προβληματισμό και διεκδίκηση βγάζοντας πολιτικά συμπεράσματα για το γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις έβαλαν το λιθαράκι τους για να μπουν απανωτά λουκέτα στις δημόσιες υπηρεσίες της επαρχίας.
Ειδικότερα για τα ΕΛΤΑ, το 2020 η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε τροπολογία με την οποία άνοιξε το δρόμο στην παραπέρα ιδιωτικοποίησή τους, νομιμοποίησε μαζικές απολύσεις, εισήγαγε ατομικές συμβάσεις, διέλυσε τον ενιαίο χαρακτήρα τους, προετοιμάζοντας το σπάσιμο του δικτύου και την παράδοσή του σε εργολάβους. Λίγα χρόνια νωρίτερα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ανοίξει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης εντάσσοντας τα ΕΛΤΑ στο Υπερταμείο.
Η διατήρηση ενός καθολικού, δημόσιου και σύγχρονου ταχυδρομικού δικτύου αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα, αδήριτη κοινωνική ανάγκη και ταυτόχρονα υποχρέωση του κράτους, ιδίως για μια ορεινή και απομακρυσμένη περιοχή όπως η Γορτυνία. Τα ταχυδρομικά καταστήματα όχι μόνο δεν πρέπει να κλείσουν, αλλά αντίθετα θα έπρεπε να στηριχτούν ολόπλευρα (με επαρκή χρηματοδότηση, μόνιμο προσωπικό, σύγχρονες υποδομές) ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες σε κάθε γωνιά της χώρας.
Οι Γορτύνιοι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το λουκέτο στο ταχυδρομείο Δημητσάνας όχι σαν ένα μεμονωμένο και αποσπασματικό γεγονός αλλά ενιαία, σαν μια επιπλέον περιπέτεια στην έρημο της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων. Σε αυτή την απέραντη έρημο είναι αδύνατο να ξεδιψάσουμε με "οάσεις" απλής διαχείρισης. Χρειάζονται ριζικές αλλαγές στο πεδίο της πολιτικής και της οικονομίας. Ειδάλλως, όπως έγραψε ο ποιητής: "Το μέλλον μας θα έχει πολλή ξηρασία".
Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
Σάββατο, 1/11/25
Σχετικά Άρθρα
- Κώστας Τζιούμης από την Αμερική | Τι είπε για Παναρκαδικό Νοσοκομείο, άλσος, περιφερειακό, ιατροδικαστική υπηρεσία και κυλικείο (vd)
- Τοπικό ποδόσφαιρο Αρκαδίας | Ασταμάτητος Πανθυρεατικός - Όλα τα αποτελέσματα στα ματς του Σαββάτου (1.11.2025)
- Την Κυριακή η Τρίπολη γεμίζει αγάπη, δύναμη, ροζ κορδέλες και κοτσίδες! (vd)
- Στην Καλαμάτα η παρουσίαση του βιβλίου της Παναγιώτας Δαυιδούλας Περήφανου
- "Το δικό σου αμάρτημα" | Το ζεϊμπέκικο του Κώστα Τζιούμη στην Αμερική! (vd)





