Εθνικό Σχέδιο Δράσης υπό συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας - Σχέδιο Δράσης για τη Μεγαλόπολη;
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε το τριήμερο συζητήσεων που οργάνωσε ο ΚΥΚΛΟΣ ΙΔΕΩΝ, από 18-20 Μαρτίου 2026 στη “Μεγάλη Βρετανία”, με θέμα Εθνικό Σχέδιο Δράσης υπό συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας. Συμμετείχε πληθώρα ομιλητών, από τον επιχειρηματικό, ακαδημαϊκό, πολιτικό και τεχνοκρατικό χώρο. Μεταξύ των θεματικών κύκλων, ήταν πόσο ανθεκτική είναι η ελληνική οικονομία και οι νέες προκλήσεις (απειλές – ευκαιρίες). Ξεχώρισε το πάνελ με τους: Μιχάλη Σάλλα, Προέδρου του Lyktos Group (πρώην Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς), Παναγιώτη Ρουμελιώτη, Ομότιμου Καθηγητή Τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο (πρώην Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΔΝΤ), και Θεοχάρη Φιλιππόπουλο, Προέδρου των Capital.gr ΑΕ, Αττικές Εκδόσεις ΑΕ και ΕΝΕΔ. Ήταν και οι τρεις ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το μέλλον και τόνισαν την απουσία Εθνικού Σχεδίου Δράσης (όπως, π.χ. για τα Μεγάλα Έργα και τα θέματα Ενέργειας) ικανού να ανταπεξέλθει στις συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας. Υπάρχουν και οι ευκαιρίες π.χ. της νέας τεχνολογίας ΑΙ, η προοπτική ανάπτυξη της Νησιωτικής Ελλάδος. Θετική και η μείωση του χρέους της χώρας, αλλά για να φθάσουμε σε πραγματικά επίπεδα το ΑΕΠ στην προ κρίσης περίοδο, θα απαιτηθούν τρία – πέντε επιπλέον χρόνια. Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και να μιλήσω με τον Μιχ. Σάλλα και τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη, Συνεργάτες και Φίλους μου από την Τράπεζά Πειραιώς (όπου υπηρέτησα για 30 περίπου χρόνια ως Επικεφαλής του Εσωτερικού Ελέγχου και της Κανονιστικής Συμμόρφωσης), καθώς και με τον Διοικητή ΕΛΓΑ Συμπατριώτη μας Ανδρέα Λυκουρέντζο που παρευρισκόταν και αυτός τη συζήτηση.
Τη συζήτηση παρακολούθησε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κατά την έναρξη του συνεδρίου την πρώτη ημέρα σχολίασε με την Δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη την έρευνα της Metron Analysis “Τι προσλαμβάνει και τι περιμένει η ελληνική κοινωνία”
Σημαντικοί ήταν και οι κύκλοι :“Τεχνολογικές προκλήσεις και κοινωνική συνοχή” και “Η αναστήλωση των θεσμών και η αποκατάσταση των λειτουργειών του κράτους”
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η όποια Κυβέρνηση εκλεγεί στις εκλογές του 2027 έχει μπροστά της την τεράστια ευθύνη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος υπό συνθήκες παγκόσμιων μεταβολών και αβεβαιότητας. Απαιτείται επειγόντως Εθνικό Σχέδιο Δράσης, και Εθνική Συναίνεση !!!
‘Όμοια, η έλλειψη Αναπτυξιακού Σχεδίου Δράσης για τη Μεγαλόπολη - πριν την βίαιη απολιγνιτοποίηση – μας βρήκε εντελώς απροετοίμαστους. Τα μεγάλα έργα, έχουν μεγάλο χρόνο ωρίμανσης για την υλοποίησή τους. Τρέχουμε τώρα και ζητούμε – δικαίως – την επιτάχυνση εμβληματικών έργων, όπως η Αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Ίδρυση/λειτουργία Γεωργικής – Διατροφικής Σχολής. Έργα που μαζί με το πολιτιστικό απόθεμα που διαθέτει η περιοχή μας, μπορούν να αναστρέψουν την καθοδική οικονομική πορεία και υποβάθμιση της κοινωνικής ζωής του τόπου μας.
Μου δίνεται η ευκαιρία να επαινέσω το έργο που επιτελεί η “ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΕ - ΑΟΤΑ” και ειδικότερα να αναφερθώ στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού τον Συμπατριώτη μας Παναγιώτη Βαλασόπουλο, ο οποίος επιδεικνύει μεγάλη και αποτελεσματική δραστηριότητα στην Αρκαδία και στη Μεγαλόπολη. Χάρη στη πρωτοβουλία του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Καρυωτών Αρκαδίας “Ο Λύκαιος Δίας” (στον οποίο έχω την τιμή να προεδρεύω) υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την “ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΕ - ΑΟΤΑ” για την από κοινού διοργάνωση και υλοποίηση δράσεων προστασίας, προβολής και ανάδειξης του τοπικού πολιτισμού, της αρχαίας ιστορίας και της παράδοσης της περιοχής. Ειδικότερα, έγινε δεκτό και ήδη υλοποιείται το αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Καρυωτών Αρκαδίας “Ο ΛΥΚΑΙΟΣ ΔΙΑΣ” περί υπαγωγής του αναπτυξιακού πολιτιστικού προγράμματός μας εικονικής πραγματικότητας, που θα προβάλλεται στη Λυκαία Ακαδημία, κτίριο ιδιοκτησίας μας στις Άνω Καρυές. Αφορά στην οπτικοποίηση των Αρχαιοτήτων του Λύκαιου Όρους, στους – προ των Ολυμπιακών – Αρχαίους Αγώνες Λυκαίων και στην Αρχαία Λυκόσουρα, με την αποκλειστική Οικονομική Διαχείριση και Τεχνική καθοδήγηση της “ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΕ - ΑΟΤΑ”.
Το εν λόγω δρομολογημένο έργο, με την ολοκλήρωσή του θα αφήσει το αποτύπωμά του σε ολόκληρη την Μεγαλόπολη, και θα αλλάξει τη ζωή των Χωριών του ορεινού όγκου της Αρχαίας Λυκόσουρας, η επισκεψιμότητα των περιοχών θα αυξηθεί κατακόρυφα και θα ανακουφίσει και αναζωογονήσει οικονομικά την ευρύτερη περιοχή.
Και αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα για το τι μπορούμε να κάνουμε έστω και τώρα καθυστερημένα στη Μεγαλόπολη….
Χρήστος Κουμουνδούρος, Πρόεδρος του ΔΣ του
Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Ανω Καρυωτών Αρκαδίας “ΛΥΚΑΙΟΣ ΔΙΑΣ”
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Site: www.lykaia.gr
Σχετικά Άρθρα
- Σπουδαστές και καθηγητές της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας ταξίδεψαν στη Βουδαπέστη! (εικόνες)
- Η Εορτή της Αναλήψεως στο Άστρος (εικόνες)
- Με διπλό στο Αγρίνιο έκλεισε τη χρονιά ο Αστέρας! (εικόνες)
- Ο «ΟΡΦΕΑΣ» Τρίπολης συμμετέχει στα «Παλαιολόγεια 2026»
- Καρούντζος σε Κούρο: "Προσπαθείτε να τα μπαλώσετε και τα κάνετε χειρότερα"






