Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Διατροφή … δρόμου

Διατροφή … δρόμου

Πολλοί άνθρωποι εργάζονται ..στο δρόμο. Ξοδεύουν πολλές ώρες μέσα στο αυτοκίνητο και κατά συνέπεια βασικές λειτουργίες και διαδικασίες όπως είναι η διατροφή ακολουθούνται εκτός έδρας ή καλύτερα καθ οδόν. Δεν είναι λίγες οι φορές που λόγω έλλειψης χρόνου ή κακής χρήσης και ιεράρχησής του πολλοί αναγκάζονται να τρώνε κυριολεκτικά μέσα στο αυτοκίνητο.

p>Επειδή, η σωστή διατροφή απαιτεί χρόνο, ηρεμία και ευχάριστο περιβάλλον, άτομα που εξ επαγγέλματος αναγκάζονται να δουλεύουν εκτός σταθερού χώρου και  «καταναλώνουν» πολλές ώρες στο δρόμο, στο αυτοκίνητο απαραίτητοι είναι οι παρακάτω χειρισμοί:

λήψη πλήρους πρωινού.

Έρευνες δείχνουν ότι άτομα που καταναλώνουν πλήρες πρωινό καθημερινά έχουν λιγότερο βάρος, καταναλώνοντας 20-30% λιγότερες θερμίδες. Το πρωινό θέλει το χρόνο του, γι αυτό είναι σκόπιμο να ξυπνήσει κανείς κάποια λεπτά νωρίτερα, ώστε να τα αφιερώσει στην προετοιμασία και την «απόλαυση» αυτού του σπουδαίου γεύματος, που πέρα από τη ρύθμιση του βάρους συμβάλλει και στις καλύτερες επιδόσεις στην εργασία. Πλήρες πρωινό θεωρείται αυτό που περιέχει  κάποια από τα παρακάτω τρόφιμα:

-δημητριακά πρωινού

-ψωμί, φρυγανιές

-γάλα

-φρέσκος χυμός

-τυρί, γαλοπούλα

-λαχανικά (τομάτα, μαρούλι)

-αυγά

-φρούτα

Σωστή χρήση του χρόνου.

Όλοι οι διατροφικοί οδηγοί περιλαμβάνουν την παραίνεση: «τρώτε αργά σε ευχάριστο περιβάλλον». Αυτό επιτυγχάνεται με τη σωστή χρήση του χρόνου και την απαίτηση από τον εργοδότη ή τον ..εαυτό τους ολιγόλεπτων διαλειμμάτων με διάρκεια τέτοια ώστε να επιτευχθεί ο όρος: ..αργά και ευχάριστα. Έχει αποδειχθεί ότι η έλλειψη σνακ ή γεύματος για μεγάλο χρονικό διάστημα (4 ώρες) προκαλεί υπογλυκαιμία, πυροδοτεί την έκκριση ορμονών του στρες, με αποτέλεσμα να μειώνει την απόδοση στην εργασία και να οδηγεί πιθανά σε υπερφαγικό επεισόδιο. Από την άλλη η «βιαστική» κατανάλωση τροφής παράλληλα με την οδήγηση δε συνίσταται.. Γενικά, δεν πρέπει να κάνετε κάποια ταυτόχρονη εργασία με το φαγητό, η οποία σάς «απορροφά» και οδηγεί σε υπερφαγία.

Στην περίπτωση που είναι αναπόφευκτη η «σύγκρουση» με τον κανόνα της διατροφής που μιλά για «ευχάριστο περιβάλλον και ήρεμη κατανάλωση τροφής», οφείλει κανείς να προσαρμοστεί και να κάνει διατροφικούς χειρισμούς με άξονα την ανάγκη για ισορροπημένη διατροφή και στοχευμένη συστηματική διατροφική συμπεριφορά. Γενικά λοιπόν,

Μην παραλείπετε το πρωινό σας, έστω και στο δρόμο..

Δεν προλαβαίνετε να πάρετε πρωινό στο σπίτι..Η έλλειψη ή η κακή χρήση του χρόνου να απολαύσετε το πρωινό σπίτι σας, «γεννά» την ανάγκη να πάρετε μαζί σας κάποια από τα παρακάτω τρόφιμα:

-δημητριακά πρωινού (ατομική συσκευασία)

-μπάρα δημητριακών

-ημιάπαχο γάλα (ατομική συσκευασία)

-φρέσκος χυμός (όχι νέκταρ χυμού, 100% φυσικός χυμός χωρίς προσθήκη ζάχαρης)

-μπανάνα (εύκολη για κατανάλωση)

-πλυμένα φρούτα (προτιμάτε τα βιολογικά αν είναι να τα φάτε με τη φλούδα)

-κουλούρι Θεσ/κης

Σνακ, ρυθμιστής της όρεξης.

Έχετε μαζί σας ή προμηθευτείτε εύληπτα και έτοιμα για χρήση τρόφιμα, όπως είναι τα ακόλουθα:

-κριτσίνια

-κράκερς (χωρίς έξτρα αλάτι)

-φρυγανιές

-αποξηραμένα φρούτα

Κύριο γεύμα, ανάγκη για υγιεινή επιλογή.

Πολλές είναι οι φορές όπου αναγκαστικά πρέπει να γευματίσετε εκτός σταθερού χώρου και εκτός σπιτιού. Αυτό αντιμετωπίζεται με τους παρακάτω «υγιεινούς» διατροφικούς χειρισμούς:

-σαλάτες, πάρτε τις μαζί σας από το σπίτι, κάτι που απαιτεί την κατάλληλη προετοιμασία από την προηγούμενη μέρα ή την αφιέρωση ενός απογεύματος μιας ελεύθερης μέρας για παρασκευή και τοποθέτησή τους σε κατάλληλα σκεύη συντήρησης (ειδικά τάπερ, ειδικές σακούλες vacuum) . Εναλλακτικά, προτιμήστε τα salad bar ή τη δυνατότητα για δημιουργία φρεσκοκομμένων σαλάτων από τα ταχυφαγεία, χωρίς τη χρήση ντρέσιγκ και λιπαρών αλλαντικών.

-ψητό φιλέτο πουλερικού ή μοσχαριού ή χοιρινού ή ψαριού. Ανακαλύψτε και μη διστάσετε να ρωτήσετε πού είναι οι υγιεινές «γωνίες» της περιοχής που εργάζεστε ή περνάτε με το αυτοκίνητο σας. Προτιμήστε αυτές τις επιλογές, που είναι και ολιγοθερμιδικές και χαμηλές σε λιπαρά, αλλά και θρεπτικές ικανές να προκαλέσουν το αίσθημα κορεσμού συνδυασμένες με φρέσκα λαχανικά εποχής.

-σάντουιτς ή τοστ, με προσθήκη αγνών υλικών από το σπίτι σας (τυρί, γαλοπούλα ή κιμάς, αυγό, λαχανικά). Συνδυάστε το με ένα γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά ή με ένα μεγάλο ποτήρι φρέσκου χυμού.

-στο ταχυφαγείο,

ζητήστε σουβλάκι κοτόπουλου ή χοιρινού, αφού αφαιρέσετε το εμφανές λίπος

ζητήστε πίτα «αλάδωτη», χωρίς πατάτες για να τη συνδυάσετε με «καλαμάκι» κοτόπουλο ή χοιρινό

προτιμήστε σάντουιτς χωρίς προσθήκη βουτύρου και χωρίς ντρέσιγκ. Ζητήστε το με προσθήκη τυριού, βραστής γαλοπούλας ή κατεψυγμένου μπιφτεκιού, πολλών λαχανικών.

Ενυδάτωση !!

Μην ξεχνάτε την ανάγκη για κατανάλωση επαρκούς ποσότητας υγρών. Ιδιαίτερα τα άτομα που βρίσκονται σε κίνηση, στην οδήγηση, πολλές φορές σε υψηλές θερμοκρασίες οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με νερό, φρέσκους χυμούς. Οι ανάγκες των εν λόγω ατόμων σε νερό ξεπερνούν τα 1,5-2 λίτρα. Προτιμάτε για τις δύσκολες και απαιτητικές ώρες ροφήματα που θα προσφέρουν ενέργεια, τόνωση και ενυδάτωση (χυμός φρούτων για ενέργεια, ροφήματα με καφείνη για τόνωση )

Η επίτευξη των καθημερινών αναγκών σε τροφή ..εκτός έδρας χρειάζεται κάποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις που στηρίζονται στις αρχές του προγραμματισμού και της σωστής αυτοδιαχείρισης. Χρειάζεται λοιπόν:

- η σωστή διαχείριση του χρόνου για την προετοιμασία και την αγορά γευμάτων, τροφίμων

-τα κατάλληλα σκεύη για τη συντήρησή τους (θερμός, φορητά ψυγεία, ξεχωριστά φορητά «ψυγεία» που θα διατηρούν άλλα τρόφιμα ζεστά και άλλα τρόφιμα ή ροφήματα παγωμένα)

Επιμέλεια:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων
Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε 29, Τρίπολη
τηλ: 2710 232364
κινητό: 6977090049 
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.bertzeletos.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...