Menu
RSS
Δευτέρα, 29/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Για να μην κάψετε το κινητό σας

Για να μην κάψετε το κινητό σας
Πιστεύετε ότι εφόσον ταιριάζει το καλώδιο ενός φορτιστή στην υποδοχή του τηλεφώνου σας μπορείτε και να τον χρησιμοποιήσετε; Λάθος! Ας δούμε παρακάτω το γιατί...


Για χρόνια υπήρχε - και ίσως να υπάρχει ακόμη - η αντίληψη ότι αν ένας οποιοσδήποτε φορτιστής ταιριάζει στην ειδική υποδοχή του κινητού τηλεφώνου σας τότε είναι και ο κατάλληλος για να φορτιστεί το τηλέφωνό σας. Αν κάποιος έκανε κάτι τέτοιο, στην καλύτερη περίπτωση ο φορτιστής δεν θα έκανε απολύτως τίποτα, στην χειρότερη όμως θα «έκαιγε» τα ηλεκτρικά κυκλώματα του τηλεφώνου σας και θα κατέστρεφε τη συσκευή σας.

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια με την έλευση των φορτιστών USB τα πράγματα έχουν αλλάξει. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα μερικά πράγματα που πρέπει πάντα να λαμβάνετε υπόψη όταν ψάχνετε εκτάκτως για έναν φορτιστή για να κάνετε τη δουλειά σας.

Παλαιότερα, υπήρχε μια ευρεία γκάμα φορτιστών, που ο καθένας τους, ήταν κατάλληλος για ένα συγκεκριμένο μοντέλο τηλεφώνου, και μάλιστα, θα έπρεπε να αγοράσετε το συγκεκριμένο μοντέλο μοντέλο φορτιστή εάν για κάποιο λόγο θέλατε να το αντικαταστήσετε. Ο καθένας από αυτούς, είχε τις δικές του τιμές σε Volt(τάση) και Amper(ένταση), βασισμένες στα χαρακτηριστικά του τηλεφώνου. Οι φορτιστές USBάλλαξαν τα δεδομένα, καθώς οι κατασκευαστές τους επικεντρώθηκαν στους φορτιστές USBτων 5 Volt.

Όμως ακόμα και αυτό δεν συνεπάγεται τη συμβατότητά του με όλα τα τηλέφωνα, αφού η κάθε συσκευή τηλεφώνου έχει τις δικές της απαιτήσεις. Παραδείγματος χάριν, αν θελήσετε να χρησιμοποιήσετε έναν φορτιστή τάσης 8 βολτ σε ένα τηλέφωνο που αντέχει μόνο έως 5 βολτ, θα είναι σαν να προσπαθείτε να «στριμώξετε» μια μεγάλη ποσότητα ενέργειας μέσα από μια πολύ μικρή τρύπα. Και αυτό φυσικά θα ήταν πολύ επικίνδυνο για τη συσκευή σας, καθώς η περισσευούμενη ενέργεια θα διαχυθεί στα ηλεκτρικά κυκλώματα  της συσκευής και θα τα «κάψει». Οπότε προσέχετε η τάση (βολτ)  του φορτιστή να είναι ιδανικά ίση ή έστω μικρότερη του τηλεφώνου, αλλά ποτέ μα ποτέ μεγαλύτερη.

Και τώρα που οι περισσότεροι USBφορτιστές είναι στα 5 βολτ ποιο είναι το πρόβλημα; Αν πάρετε ένα φορτιστή 0.7 Amperκαι τον χρησιμοποιήσετε σε ένα τηλέφωνο 1.2 Amper, τότε απλά δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνο, γιατί ο φορτιστής δεν έχει την απαιτούμενη δύναμη για να φορτίσει τη συσκευή. Ουσιαστικά δεν κάνει κακό στη συσκευή σας, αλλά και από την άλλη, δεν θα γίνει η δουλειά σας.  Στην αντίθετη περίπτωση όμως, (δηλαδή με φορτιστή 1.2 Amperκαι τηλέφωνο 0.7 Amper) δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

Εν κατακλείδι, μόνο όταν η ετικέτα του φορτιστή δείχνει μια τάση (volt) που είναι υψηλότερη από αυτή του τηλεφώνου, αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη συσκευή σας. Αντίθετα, όταν η τιμή έντασης του φορτιστή είναι υψηλότερη από αυτή του τηλεφώνου, τίποτα δεν πρόκειται να πάει στραβά.

Επίσης, πολλοί πιστεύουν πως με το να συνδέσουν τη συσκευή τους στη θύρα USBτου υπολογιστή τους μπορεί να φορτιστεί η οποιαδήποτε συσκευή. Στην πραγματικότητα, η στάνταρ θύρα USBενός υπολογιστή είναι συνήθως στα 5 Volt και  0.5 Amper. Οπότε στην περίπτωση που το τηλέφωνό σας έχει μεγαλύτερη τιμή Amperτότε δεν θα μπορεί να φορτιστεί, στην καλύτερη δε, απλά η μπαταρία σας θα μένει σε σταθερά επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να είστε λίγο προσεκτικοί, γιατί είναι προτιμότερο να μείνετε μία μέρα χωρίς τηλέφωνο επειδή δεν βρίσκετε τον κατάλληλο φορτιστή παρά να μείνετε γενικά χωρίς τηλέφωνο επειδή χρησιμοποιήσατε λάθος φορτιστή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΕΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ - ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...