Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δύο κουβέντες για το 3ο και 4ο θέμα στη Φυσική Κατεύθυνσης των Ημερησίων Γενικών Λυκείων…

Δύο κουβέντες για το 3ο και 4ο θέμα στη Φυσική Κατεύθυνσης των Ημερησίων Γενικών Λυκείων…

Στα σημερινά θέματα της φυσικής κατεύθυνσης παρατηρήθηκαν μικροπροβλήματα σε διατυπώσεις και παραλείψεις.

Ειδικότερα: 

Στο 3ο θέμα ένα πρώτο ζήτημα που τίθεται  είναι το ‘‘εάν το σύστημα είναι αρχικά ακίνητο’’. Η άποψη μου είναι ότι η διατύπωση του θέματος αυτό υπονοεί, αλλά δυστυχώς δεν το αναφέρει ξεκάθαρα. Βεβαία η ΚΕΕ έστειλε οδηγίες προς του εξεταστές-διορθωτές, συμφώνα με τις οποίες να δεχθούν σωστή κάθε λύση αν ο μαθητής θεωρούσε ότι το σύστημα έχει αρχική ταχύτητα. Φυσικά αν κάποιος μαθητής ξεκίναγε με αυτή τη λογική, απλά δεν θα κατέληγε πουθενά.

 Ένα ακόμα πρόβλημα που διαπιστώθηκε είναι ότι η ράβδος στο 4 ερώτημα του παρόντος θέματοςμπορεί να κάνει ανακύκλωση, όποτε η μέγιστη κινητική ενέργεια τους συστήματος τελικά είναι άπειρη!!!Συγκεκριμένα, δεν προσδιορίζεται ότι η ζητούμενη γωνία αναφέρεται στο πρώτο μέγιστο της κινητικής ενέργειας.Το πρόβλημα αυτό δεν εντοπίστηκε από πολλούς μαθητές, διότι με βάση τα προηγούμενα ερωτήματα τα οποία αναφέρονται στη περιοχή 0-π/2, τους οδήγησαν να εστιάσουν εκεί. Κατά τη γνώμη μου είναι φανερό, ότι κάθε απάντηση υποψηφίου που θα αναδείξει τη λύση, σύμφωνα με την οποία η μέγιστη κινητική ενέργεια τους συστήματος τελικά είναι άπειρη, όχι μόνο θα πρέπει να βαθμολογηθεί με 7 μόρια, αλλά να τεθεί στα υπόψη και για παραπέρα επιβράβευση... Από την πλευρά της όμως, η ΚΕΕ διαπιστώνοντας το πρόβλημα απέστειλε Οδηγία στα Βαθμολογικά Κέντρα σύμφωνα με την οποία, το  ερώτημα 4 ακυρώνεται και οι αντίστοιχες μονάδες ανακατανέμονται στα υπόλοιπα ερωτήματα 1, 2 και 3 του θέματος.

Το 4ο θέμα. Στα δύο πρώτα ερωτήματα, δεν εντοπίζεται κάποιο πρόβλημα και πιστεύω ότι είναι βατά. Όμως το επίπεδο δυσκολίας στο 3 και 4 ερώτημα, νομίζω ότι είναι μεγάλο. Η απάντηση στο 4 ερώτημα προϋποθέτει πολύ φυσική κατανόηση. Βέβαια μπορεί να γράψει κάποιος σωστά την εξίσωση Τ-mgημθ=-Dx,αλλά πόσο εύκολα καταλήγει, είτε μέσω μαθηματικών στο ότι x=-Α, είτε μέσω φυσικής θα καταλάβει ότι η μέγιστη τριβή είναι στην κάτω θέση;

Κλείνοντας, εύχομαι σε όλους τους μαθητές  και ειδικότερα της Αρκαδίας, καλή συνέχεια και φυσικά επιτυχία στον επόμενο στόχο που είναι τα μαθηματικά.

Παναγόπουλος Γιώργος

Καθηγητής Φυσικής

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...