Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το μνημόνιο θέλει….τον Δήμο του

Το
μνημόνιο θέλει….τον Δήμο του

Δυστυχώς οι συμφωνίες της συνθήκης του Μάαστριχ, όπως αποδεικνύεται σήμερα εκ του αποτελέσματος, δεν αρκούν για την κοινωνική και περιφερειακή συνοχή και την προστασία των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη. Το σημαντικότερο, δεν προβλέφτηκαν τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισης οικονομικών κρίσεων εντός της ευρωζώνης.  

p>Το νέο πρόσωπο της φτώχειας στην Ευρώπη δεν μοιάζει με αυτό του τρίτου κόσμου.  Αναδύθηκαν οι νέοι τύποι φτώχειας ως πρόβλημα κοινωνικό με τη χρήση ενός οικονομικού μοντέλου που ευνοεί την ανάπτυξη μηχανισμών στην οικονομία της αγοράς με υποπροϊόν την κοινωνική περιθωριοποίηση.

Αυτή την ώρα της επικρατούσας κρίσης έχει γίνει κοινή συνείδηση, ότι η Ευρωπαϊκή ιδέα δεν μπορεί να επιβιώσει και η κοινοτική Ευρώπη δεν μπορεί να επιζήσει και να ολοκληρωθεί, χωρίς νέες πολιτικές που θα αποτρέψουν τις επιδεινούμενες Εθνικές, περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες, χωρίς οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, χωρίς τη μετατροπή της κερδοσκοπικής Ευρώπης των μονοπωλίων, σε μια Ευρώπη των Λαών και των εργαζομένων. Σε μια ομόσπονδη Ευρώπη με ανθρωποκεντρικούς προσανατολισμούς.

Σήμερα η Ευρώπη δεν μπορεί  να αρκείται στην ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών, των προσώπων και των κεφαλαίων, καλείται επειγόντως να αντιμετωπίσει με γενναίες αποφάσεις όχι μόνο το υψηλό επίπεδο της ανεργίας (25.000.000 άνεργοι) αλλά και το πρόβλημα των ανισοτήτων, εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αδιέξοδων πολιτικών της μονομερούς λιτότητας με το όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας (σύμφωνο σταθερότητας) σε βάρος των εργαζομένων της Ευρώπης και των κοινωνικών τους κατακτήσεων.

Η προσδοκία  για την Ευρώπη των λαών, των εργαζομένων, του πολιτισμού και της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, που ενώνουν κατά περίπτωση πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, κόμματα, συνδικάτα, συνεταιριστικές και κοινωνικές οργανώσεις, εργάτες και αγρότες, παραγωγικές τάξεις, τα κοινωνικά κινήματα, τους ανθρώπους του πολιτισμού της επιστήμης και του πνεύματος, δυστυχώς δεν εκπληρώθηκε. Συμπεριλαμβάνω την αυτοδιοίκηση, γιατί ως θεμελιώδες κύτταρο της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ένωσης και ως αναντικατάστατο στοιχείο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, συμβάλλει στην ανάπτυξη των συμμετοχικών διαδικασιών, στην κοινωνική συνοχή και στην προστασία των βασικών δικαιωμάτων του πολίτη. Γιατί ως τοπικός πολιτικός φορέας της ανάπτυξης, μπορεί καλύτερα από κάθε άλλον να αξιολογεί και να προτείνει σχέδια που συμβάλλουν τόσο στην τοπική και ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη όσο και στην ανάκαμψη των τοπικών οικονομιών σε περιόδους κρίσεων.  

Γιατί η αυτοδιοίκηση ως ο τρίτος εταίρος (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο οι άλλοι δύο) μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στη δημιουργία αλληλεγγύης των λαών μεταξύ του πλούσιου Βορρά και του φτωχού Νότου και το σπουδαιότερο μπορεί να παρέμβει διεκδικητικά, απαιτώντας την κατάρτιση πολιτικών για την εφαρμογή αναπτυξιακών σχεδίων στα πλαίσια των διαρθρωτικών χρηματοδοτήσεων εξόδου από το σημερινό υφεσιακό περιβάλλον.

Συνεπώς για την περίπτωση της χώρας μας, έχω σχηματίσει τη γνώμη, πως το Συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών ( C.C.R.E) μπορεί να παρέμβει αποφασιστικά και πιστεύω με επιτυχία κατά τις συζητήσεις επαναδιαπραγμάτευσης(;) του μνημονίου αρκεί βέβαια να ευαισθητοποιηθεί και ενεργοποιηθεί με πρωτοβουλία της Κεντρικής ΄Ενωσης Δήμων και της  Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.

Πρέπει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΟΤΑ, να αφυπνισθούν και να συνειδητοποιήσουν ότι με το μνημόνιο οι θεσμοθετημένοι υπέρ της αυτοδιοίκησης πόροι συνεχώς θα περικόπτονται δραστικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη λειτουργία των δήμων με ενδεχόμενο ακόμα και την ιδιωτικοποίησή τους.                                                                                                               Οι διεκδικήσεις κύριοι αυτοδιοικητικοί, δεν περιορίζονται εντός των συνόρων της επικράτειας.

Τα κέντρα αποφάσεων είναι στην Ευρώπη.

Αξιοποιείστε τη δύναμη της αυτοδιοίκησης.

Σάββας Σαββάκης - αντιδήμαρχος Τρίπολης

Τρίπολη 5-6-2012

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...