Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εξοικονόμηση πόρων από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση της Γορτυνίας για να μείνει ανοιχτό το Γηροκομείο

Εξοικονόμηση πόρων από την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση της Γορτυνίας για να μείνει ανοιχτό το Γηροκομείο

Καταλυτικό ρόλο στη προσπάθεια για να παραμείνει ανοικτό το Γηροκομείο Τροπαίων πρέπει να διαδραματίσει η Δημοτική Αρχή του Δήμου Γορτυνίας μέσω της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης. Η Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση μπορεί να χρηματοδοτεί-επιχορηγεί σε ετήσια βάση τη λειτουργία του Γηροκομείου εφαρμόζοντας -αρχικά για το 2012- ένα πρόγραμμα αναμόρφωσης του προϋπολογισμού εξοικονομώντας ποσό ύψους 43.500 ευρώ.

Συγκεκριμένα προτείνεται.

>1) Μείωση 20% στις αμοιβές Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης, έμμισθες αμοιβές μελών του Διοικητικού Συμβουλίου . και αποζημιώσεις μελών Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.Ε.Γ (13.000 ευρώ).

Για το 2012 προβλέπεται με βάση την υπ.αρ. 037/2012 απόφαση  του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας συνολικές δαπάνες ύψους 64.000 ευρώ από όπου μπορούν να εξοικονομηθούν 13.000 ευρώ.

Είναι υπερβολικό μια δημοτική επιχείρηση που δεν διαθέτει λοιπό διοικητικό προσωπικό παρά μόνο Διοικητικό Συμβούλιο να διαθέτει 3 έμμισθες θέσεις μελών Δ.Σ. ΄με την αμοιβή της Προέδρου να ανέρχεται μηνιαίως στα 1.800 ευρώ (21.600/12), το ετήσιο κόστος για αποζημιώσεις συμμετοχής στα Δ.Σ. 8.500 ευρώ ένω το συνολικό κόστος για τις 2 υπόλοιπες θέσεις να ανέρχεται στα 34.000 ευρώ.

 

2) Απαλοιφή κόστους για αμοιβή Δικηγόρου (2.000 ευρώ)

 Από πλευράς Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης θα μπορούσε να απαλειφτεί το κόστος για αμοιβή Δικηγόρου με τη παροχή νομικών υπηρεσιών από τον Νομικό Σύμβουλο που κατέχει τη θέση ειδικού συνεργάτη του Δημάρχου Γορτυνίας.

 

3) Απαλοιφή κόστους για αμοιβή Λογιστή (5.000 ευρώ)

Από πλευράς Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης θα μπορούσε να απαλειφτεί το κόστος για αμοιβή Λογιστή με τη παροχή οικονομικών και λογιστικών υπηρεσιών από τον ειδικό συνεργάτη του Δημάρχου Γορτυνίας.

 

4) Αναστολή πολιτιστικών εκδηλώσεων   (7.500 ευρώ)

Η πολιτιστική εκδήλωση "Έθνικ Φεστιβάλ Βυτίνα-Τρόπαια-Δημητσάνα- Λαγκάδια ύψους 3.000 ευρώ δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί αφού δεν σχετίζεται άμεσα με την ιστορία ή με την πολιτιστική κουλτούρα της Γορτυνίας. 

Είναι υπερβολικό να πραγματοποιείται κάθε χρόνο (2012 και 2013) Αντάμωμα Αρκάδων- Ποντίων με ετήσιο κόστος 3.500 ευρώ (τη διετία 7.000 ευρώ). Θα μπορούσε να πραγματοποιείται μια τέτοια εκδήλωση ανά δύο (2) ή τρία (3) έτη.

Είναι υψηλή η δαπάνη των 3.000 ευρώ για τη Διοργάνωση Αγώνων Καλαθοσφαίρισης στη Κοντοβάζαινα όπου ουσιαστικά λαμβάνουν μέρος τοπικές ομάδες χωριών του πρώην Δήμου Κοντοβάζαινας και οι άκρως ενδιαφέροντες αγώνες θα μπορούσαν γίνουν με ελάχιστο κόστος (Προτείνεται μείωση 50% του ποσού αυτού).

 

5) Συγχρηματοδότηση δράσεων Δήμου Γορτυνίας με τοπικούς Φορείς (4.500 ευρώ) 

Η Γιορτή Μελιού στη Βυτίνα θα μπορούσε κατά 30% να χρηματοδοτηθεί από Γορτύνιους Μελισσοκόμους που θα προβάλλουν τα προϊόντα τους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους (1.500 ευρώ).

Η εκδήλωση στο Μοναστήρι Αγ. Παρασκευής Βάχλιας θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί κατά το ήμισυ (50%) από την Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως (500 ευρώ).

Η έκθεση Αγροτικών Προϊόντων στην Ηραία να χρηματοδοτηθεί κατά 20% από τοπικούς επιχειρηματίες που θα κληθούν να συμμετέχουν προβάλλοντας τα προϊόντα τους (500 ευρώ).

20% του συνολικού κόστους της ενότητας προβολής πολιτιστικού τουρισμού θα μπορούσε να αναληφθεί από τις επαγγελματικές ενώσεις (εμπορικοί σύλλογοι, ξενοδόχοι κτλ) και τοπικούς επιχειρηματίες (2.000 ευρώ).

 

6) Περικοπή εξόδων (8.500 ευρώ)

20% περικοπή εξόδων στην εκδήλωση του 38ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Τραγουδιού και Μουσικής στα Λαγκάδια μέσω της εθελοντικής συμμετοχής στη παρουσίαση και στις επιτροπές αξιολόγησης υποψηφιοτήτων επιφανών Γορτύνιων Καλλιτεχνών (3.000 ευρώ).

Μείωση κατά 50% στην επιχορήγηση αθλητικών συλλόγων. Ο ρόλος της Κοινοφελούς Δημοτικής Επιχείρησης είναι η υλοποίηση σειράς δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα και όχι της χρηματοδότησης συλλόγων (5.000 ευρώ). 

35% περιστολή στις δαπάνες για αγορά fax, ηλεκτρονικού υπολογιστή, εκτυπωτή και σαρωτή (500 ευρώ).

 

7) Συγχώνευση δράσεων (3.000 ευρώ)

Σύμπτυξη των δράσεων Δίκτυο Αλληλεγγύης-Διανομής Τροφίμων και Κοινωνικό Παντοπωλείο ώστε να περικοπούν κατά 20% οι κοινές δράσεις (Γραμματειακή Υποστήριξη, Αναλώσιμα, Διάφορα Έξοδα).

Βασίλης Στασινόπουλος, Οικονομολόγος ΜBA

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...