Menu
RSS
Σάββατο, 19/06/2021
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

Η πτώχευση της «θυγατρικής» μιας χρεοκοπημένης «μητρικής» εξουσίας

Η πτώχευση της «θυγατρικής» μιας χρεοκοπημένης «μητρικής» εξουσίας

του Σάββα Σαββάκη αντιδημάρχου Τρίπολης

…η χρεοκοπημένη «μητρική» εξουσία, μοιραίως οδηγεί σε πτώχευση και την  ανεξάρτητη-στα χαρτιά- «θυγατρική» της, της οποίας οι «πλούσιες» μέχρι το 2010 θεσμοθετημένες πηγές πόρων στερεύουν από την «υπεράντλησή»τους….

p> Δεν είναι στις προθέσεις μου να κουράσω τους αναγνώστες με την παράθεση αποφάσεων, νόμων και νομοσχεδίων για να αποκαλύψω με αδιάψευστα στοιχεία τη «ληστεία» της περιουσίας της αυτοδιοίκησης. Κρίνω όμως, πως για λόγους ενημέρωσης προκειμένου να σχηματισθεί γνώμη και στη συνέχεια η εξαγωγή συμπερασμάτων, πρέπει να αναφερθώ.                                                                                                    Με την απόφαση 8594/8-3-12  του κ. ΥΠΕΣ, κατανέμεται το ποσό των 123.842.439,06 € από τους ΚΑΠ ως τακτική επιχορήγηση του μηνός Φεβρουαρίου, έναντι των 141.518.927,34 € που κατανεμήθηκαν τον Ιανουάριο με την απόφαση 4994/9-2-12. Διαπιστώνεται μια μείωση της τάξεως του 12,5% η οποία συνυπολογιζόμενη με τις προηγούμενες λόγω μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων  μειώσεις, υπερβαίνει το 50%, όσο δηλ. είναι το ποσοστό του «κουρέματος» έτσι ώστε με το «μαλλί», να πληρώνεται η «μαφία» της διεθνούς τοκογλυφίας.

Το σημαντικότερο που προκαλεί κατάπληξη, είναι το γεγονός πως η κατανομή του Φεβρουαρίου-όπως αναφέρεται στην απόφαση- είναι προσαρμοσμένη στην πρόταση της ΚΕΔΕ όπως αυτή αποτυπώθηκε στην με αριθ. 15/26-1-2012 απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου!! Κι ενώ είχε καταθέσει την πρότασή της, στη συνεδρίαση της 23-2-2012, διαμαρτύρεται για τις νέες μειώσεις των πόρων που οδηγούν σε αναστολή βασικών υπηρεσιών και λειτουργιών των Δήμων προς τους πολίτες!!. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι, η ΚΕΔΕ αντί να είχε τη μορφή ενός αυτοδιοικητικού κινήματος διεκδικητικού χαρακτήρα για την προαγωγή των συμφερόντων της αυτοδιοίκησης, στηρίζει τις μνημονιακές πολιτικές και λειτουργεί ως «φρουρός» του «κυνοδοντικού» περιβάλλοντος στο οποίο «έγκλειστη-προστατευμένη» λειτουργεί η λεγόμενη αυτοδιοίκηση.

Επανειλημμένα έχω αναφερθεί και στις λογιστικές αλχημείες της κεντρικής εξουσίας που στα πλαίσια της αποκέντρωσης, φορτώνει τους ΟΤΑ με νέες αρμοδιότητες με χρέωση όμως των ΚΑΠ με εκατοντάδες εκατομμύρια. Ενδεικτικό παράδειγμα τα προνοιακά επιδόματα 815εκ.€, η μεταφορά των μαθητών 150 εκ € και έπεται συνέχεια με τον Καλλικράτη Νο 2. Συγκεκριμένα:                                                                                                                              1) με το άρθρο 10 παρ. 7 του νομοσχεδίου «οι πιστώσεις που αποδίδονται ετησίως στις ΔΕΥΑ από 1-1-2011 βαρύνουν αποκλειστικά τους ΚΑΠ» Αυτές οι πιστώσεις ύψους 35.000.000€ ετησίως αποδίδονταν στις ΔΕΥΑ ως αναπλήρωση των εσόδων που απωλέσθηκαν λόγω κατάργησης των τελών ύδρευσης (νόμος 2065/92 άρθρο 43)

2) με το άρθρο 14 παρ. 6, με απόφαση του ΥΠΕΣ, τα έσοδα (περί τα 50.000.000€ ετησίως) που προέρχονται από τον φόρο ζύθου, το τέλος διαφήμισης και το 15% του τέλους ακίνητης περιουσίας, και αποδίδονταν μέχρι τώρα στους ΟΤΑ, θα χρηματοδοτούν μέσω του ΟΑΕΔ το πρόγραμμα αυτεπιστασίας έργων που θα εκτελούνται από τους Δήμους. Με άλλα λόγια, ο ΟΑΕΔ θα χρηματοδοτείται από πόρους των ΟΤΑ, για να υλοποιήσει το πρόγραμμα για ανέργους καθορισμένων ειδικοτήτων και ηλικιών. Πρόκειται για πολιτική«απάτη»όταν με «ξένα κόλλυβα» επιχειρείται να διαχυθεί στην κοινή γνώμη η δήθεν κοινωνική ευαισθησία της κεντρικής εξουσίας.

Τόσο με τον Καλλικράτη Νο 1 όσο και με τον επερχόμενο Νο 2, ενσυνείδητα απογυμνώνεται οικονομικά ο συνταγματικά κατοχυρωμένος θεσμός της αυτοδιοίκησης, με το εφαρμοζόμενο από χρόνια  ανεξέλεγκτο «αποικιακού» χαρακτήρα διαχειριστικό καθεστώς.

Έτσι η χρεοκοπημένη «μητρική» εξουσία, μοιραίως οδηγεί σε πτώχευση και την     ανεξάρτητη -στα χαρτιά- «θυγατρική» της, της οποίας οι «πλούσιες» μέχρι το 2010 θεσμοθετημένες πηγές πόρων, στερεύουν από την υπεράντλησή τους ή αλλιώς παρακρατήσεις δια χειρός των κεντρικοεξουσιαστών-διαχειριστών.

Η αυτοδιοίκηση που ξέραμε «πέθανε». Μπορεί να νεκραναστηθεί; μπορεί μόνο μ’  ένα θαύμα που δεν είναι άλλο από την αυτοδιαχείριση των θεσμοθετημένων πόρων της στα πλαίσια μιας ουσιαστικής πολιτικής, διοικητικής και φορολογικής αποκέντρωσης.  

Θα το επιτρέψει « ο «γενικός επίτροπος της επικράτειας» κ. Ραϊχενμπαχ;

Τρίπολη 15-3-2012 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...