Η Τρίπολη αυτές τις μέρες είναι αποκλεισμένη από τις μοσχοβολιές του τσίπουρου!

Πάς να φύγεις από τη Τρίπολη από το βοριά μεριά, δεν μπορείς γιατί μοσχοβολάει ο τόπος τσίπουρο και μεθάς επί τόπου!
Πας να φύγεις από Νοτιά μεριά, δε μπορείς γιατί σου κόβει την ανάσα η μυρωδιά του τσίπουρου!
Η πόλη της Τρίπολης, η ξακουστή Ντρομπολιτσά, όπως την αποκαλούσε ο Θοδωρής Κολοκοτρώνης, αυτό το καιρό είναι πολιορκημένη από τα καζάνια που βράζουν νυχθημερόν και παράγουν τσίπουρο φετινής σοδιάς!
Είναι ένα από τα παραδοσιακά προϊόντα της Τρίπολης που διατηρεί την αυθεντικότητά του στο πέρασμα των δεκαετιών και μεταφέρει στους νέους εικόνες από το παρελθόν, όταν το κάθε νοικοκυριό έφτιαχνε το τσίπουρό του μαζί με το κρασί για να βγάλει το σκληρό χειμώνα!
Είναι μία ιεροτελεστία για τους κατοίκους των γύρω από τη Τρίπολη χωριών, αφού το διασκεδάζουν τρώγοντας και πίνοντας τη πρώτη παραγωγή τους, στην υγειά του νοικοκύρη που δεν μπορεί να βγάλει ούτε μία σταγόνα τσίπουρο, αν πρώτα δεν τσουγκρίσει το ποτήρι του με τους φίλους που έχουν προσκληθεί επί τόπου!
Οι κουβέντες που γίνονται αυτές τις μέρες, από τους μισούς Τριπολιτσιώτες και βάλε, γίνονται αποκλειστικά και μόνο γύρω από το τσίπουρο, για τους βαθμούς που έχει, τ αρώματα και τη ποσότητα της παραγωγής!
Οι άλλοι μισοί περιορίζονται στο ν' ακούνε τρίβοντας τα χέρια τους με ανυπομονησία να δοκιμάσουν πρώτα, ύστερα να πιούν και να ευχαριστηθούν τη παραγωγή!
Η Τρίπολη αυτές τις μέρες είναι στα χάϊ της, τόσο από τη δράση των παραγωγών όσο και από τους πότες!!
Τρίπολη 7-11-2015 Τάσος Παπαζαχαρίας