Menu
RSS
Παρασκευή, 03/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Κοινωνική Πολιτική... ένα ζήτημα βαρύνουσας σημασίας για τη Γορτυνία

Κοινωνική Πολιτική... ένα ζήτημα βαρύνουσας σημασίας για τη Γορτυνία

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο, που όλα γύρω μας αμφισβητούνται, ανατρέπονται και τελικά καταρρέουν. Για το λόγο αυτό πιστεύω ότι στη περίπτωση της Γορτυνίας κρίνεται αναγκαίο περισσότερο από πότε, ο Δήμος, ο οποίος εκ φύσεως βρίσκεται πιο κοντά στο πολίτη απ’ ότι η κεντρική εξουσία, να δουλέψει για ένα και μοναδικό στόχο, την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων των Γορτυνίων.

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, ύστερα από μια μακρά λανθασμένη κυβερνητική πολιτική βασισμένη σε μνημόνια, οι πολίτες του Δήμου μας, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα, βιώνουν μια ταραχώδη κατάσταση. Χωρίς να ήταν προετοιμασμένοι, βρέθηκαν στο κέντρο μιας πρωτόγνωρης κρίσης, οικονομική, κοινωνικής και γενικότερα συστημικής, η οποία προκαλεί καθημερινώς απόγνωση, αβεβαιότητα και τρόμο για το τι θα επακολουθήσει αύριο.

Για να θέσω το πρόβλημα στη σωστή του βάση, αξίζει να αναφέρω το εξής: από την 1η του έτους βάση του μνημονίου III, θα υπάρχει επίτροπος στο Δήμο που όταν δεν φτάνουν τα έσοδα θα γίνονται αυτόματα αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Ο επίτροπος, βάση των αρμοδιοτήτων του και παρακάμπτοντας νομίμως το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο πλέον δε θα έχει καμία αρμοδιότητα, θα προχωράει σε κατασχέσεις περιουσίας των πολιτών αν χρωστάνε δημοτικά τέλη ενώ ταυτόχρονα θα ξεπουλάει δημόσια περιουσία προκειμένου να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, ποιος θα προστατέψει το Γορτύνιο πολίτη από αυτές τις εξοντωτικές πολιτικές;

Μπρος σε αυτή την εικόνα, η οποία θα είναι εντονότερη στη δύσκολη από πολλές απόψεις περιοχή της Γορτυνίας, ο Δήμος πρέπει να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του καθώς και τη στήριξη του στον αδύναμο Γορτυνιακό πολίτη, ο οποίος δοκιμάζεται συνεχώς τη περίοδο αυτή. Σε μια εποχή που η φτώχεια θερίζει και η φόρο-καταιγίδα λεηλατεί δίχως έλεος τα οικογενειακά εισοδήματα, αναζητείται ένα χέρι βοηθείας. Στην έρημη και ξεχασμένη Γορτυνία, αυτό το χέρι βοηθείας πρέπει να προέλθει από το Δήμο, ο οποίος αναλογιζόμενος το ρόλο του και τις αρμοδιότητες του, καλείται να υψώσει το ανάστημα του και να προστατέψει τους ‘‘ξεχασμένους’’.

Στο τομέα της κοινωνικής πολιτικής, ο Δήμος έχει δώσει κάποια δείγματα γραφής που όμως δεν είναι αρκετά. Μόνο με το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι (το οποίο κινδυνεύει κατά καιρούς λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης) ή τη δωρεάν διανομή τροφίμων, δεν καλύπτεται το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που έχει προκύψει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γορτυνιακός Δήμος δεν παρέλαβε ‘‘σχετικά’’ μεγάλες οφειλές (1.483.321€, σύμφωνα με τη λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλών Ο.Τ.Α., που παρουσίασε το Υπουργείο Οικονομικών) από τις προηγούμενες διοικήσεις, γεγονός το οποίο δε δυσχεραίνει τις κινήσεις του και αυξάνει τις δυνατότητες του να προχωρήσει σε πιο δυναμικές μορφές αλληλεγγύης. Επιπλέον το μοντέλο κοινωνικής πολιτικής το οποίο προτάθηκε στον Καλλικράτη, είναι ένα μοντέλο δημοκρατικό και συμμετοχικό, το οποίο δίνει πλήθος αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού και ενισχύει το κοινωνικό της χαρακτήρα.

Από τη πλευρά του, ο Δήμος Γορτυνίας, πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις νέες αυτές αρμοδιότητες (οι οποίες έπρεπε να έχουν δοθεί εδώ και χρόνια) ώστε να δημιουργήσει ένα μοντέλο κοινωνικής πολιτικής το οποίο θα έχει ως στόχους:

τη διεκδίκηση των αυτονόητων κοινωνικών παροχών από τη κεντρική εξουσία.

την κοινωνική αλληλεγγύη

τη διασφάλιση της ύπαρξης των υπαρχόντων κοινωνικών δομών και τη δημιουργία νέων.

την οικονομική και κοινωνική προστασία του κάθε πολίτη.

την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

τη στήριξη των νέων και της οικογενείας.

τη προώθηση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών.

την επικοινωνία και τη συνεργασία όλων των κοινωνικών ομάδων.

τη προώθηση της σωματικής υγείας.

τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών.

Σε αυτή τη λογική πρέπει να κινηθεί η κοινωνική πολιτική του Δήμου μας. Αρχικά, πολλοί θα τρέξουν και θα πουν ότι με όλα τα παραπάνω που παρέθεσα, ζητάω από το πολίτη να γίνει ‘‘ζητιάνος’’, ενώ στη συνέχεια θα μου θέσουν το ερώτημα ότι αντί όλων αυτών γιατί δε του λες να αντιδράσει στην ισοπεδωτική πολιτική που εφαρμόζεται; Με τους παραπάνω στόχους που θέτω, δεν επιχειρώ σε καμία περίπτωση να καταστήσω του Γορτύνιους πολίτες επαίτες του Δήμου άλλα ούτε και να τους εφησυχάσω. Είμαι αντίθετος σε κάθε τέτοιου είδους ενέργειες οι οποίες προσβάλλουν την ανθρώπινη υπόσταση. Απλά ζήτω την εφαρμογή μιας κοινωνική πολιτικής η οποία θα εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια των πολιτών και θα διασφαλίζει τη κοινωνική συνοχή. Αν εξασφαλιστούν τα απαραίτητα τότε μπορεί να καλλιεργηθεί κλίμα  διεκδίκησης και αλλαγής.

Όλοι λοιπόν συνειδητοποιούμε, ότι η κοινωνική πολιτική είναι ένα ζήτημα βαρύνουσας σημασίας, το οποίο πρέπει να τεθεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής. Μέσα από τις κοινωνικές δομές θα μειωθούν τα βάρη που καλούνται να σηκώσουν οι Γορτύνιοι, οι οποίες πρέπει να οικοδομηθούν πάνω σε στέρεες προτάσεις.

Χρειαζόμαστε ανθρώπους, οι οποίοι θα τολμήσουν να υψώσουν το ανάστημα τους και να υλοποιήσουν τις προτάσεις αυτές προκειμένου να πάμε μπροστά.

Χρειαζόμαστε όραμα και προγραμματισμό γι αυτό που λέγεται Γορτυνία…

‘‘Οι Ο.Τ.Α οφείλουν να πάρουν πρωτοβουλίες για την προληπτική αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, για την ουσιαστική υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και για τη δημιουργία συνθηκών αναίρεσης η εξάλειψης του κοινωνικού αποκλεισμού. Η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού έχει δυσλειτουργίες αλλά αν εξασφαλιστούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο προγράμματα κοινωνικής πολιτικής…’’

Απόσπασμα από το βιβλίο:

Το κοινωνικό πορτραίτο της Ελλάδας 2010

Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών

Ινστιτούτο Κοινωνική Πολιτικής

Παναγόπουλος Γιώργος

Νέος - Εκπαιδευτικός – Γορτύνιος - Αρκάς

www.gortyniaportal.tk

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...