Menu
RSS
Σάββατο, 04/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Άρθρο – Ευχές για καθαρά Χριστούγεννα!

Άρθρο – Ευχές για καθαρά Χριστούγεννα!

Σε λίγες ημέρες πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και όλοι μας, άλλοι καλύτερα άλλοι πιο δύσκολα, ετοιμαζόμαστε να εορτάσουμε τη γέννηση του Χριστού.

Θα κάνουμε λοιπόν τα ψώνια μας (πολλά ή λίγα) και, χωρίς να το πολυσκεφτούμε, θα πετάξουμε τις συσκευασίες στα σκουπίδια για άλλη μια φορά, όπως κάνουμε άλλωστε κάθε μέρα.

Και βεβαίως όταν πάμε στον πράσινο κάδο, που πιθανόν να είναι γεμάτος και με το παραπάνω, εύκολα θα κάνουμε την κριτική μας «μα τι κάνει ο Δήμος επιτέλους με τα σκουπίδια;». Εννοείται πως η ερώτηση είναι πάντα η ίδια ασχέτως του ποιος είναι κάθε φορά ο Δήμαρχος.

Δεν αναρωτηθήκαμε όμως αν κάνουμε κάτι εμείς για να έχουμε λιγότερα σκουπίδια, αν η λέξη «ανακύκλωση» είναι απλά για μας άλλη μία λέξη που έτυχε να ακούσουμε ή αν εφαρμόζουμε στην πράξη την ανακύκλωση, έτσι ώστε τα διάφορα, άχρηστα για μας, υλικά να ξαναμπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία και να μετατρέπονται εκ νέου σε χρήσιμα προϊόντα ξανά και ξανά.

Επίσης δεν σκεφτήκαμε ότι την περίοδο των εορτών είναι κάποιες ημέρες αργίας και για αυτούς τους ανθρώπους που εργάζονται στην καθαριότητα και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ.

Τίποτα από όλα αυτά δεν μας αγγίζει, εμείς κοιτάμε να είναι καθαρό το σπιτάκι μας, καθαρό το μπαλκόνι μας και ας μεταφέρουμε το πρόβλημα στην πόρτα του γείτονα, που κατά τα άλλα τον χαιρετάμε, τον αγαπάμε και θα του δώσουμε εγκάρδια τις ευχές μας για τα Χριστούγεννα και το νέο Έτος.

Αυτοί είμαστε εμείς, οι πολιτισμένοι και οι καθώς πρέπει…

Δεν ξέρω αν τα παραπάνω στεναχωρήσουν κάποιον, ελπίζω όμως ότι θα αγγίξουν όσο πιο πολλούς γίνεται, για να αλλάξουμε εμείς τις συνθήκες διαβίωσής μας στην πόλη μας προς το καλύτερο (ο καθένας μας ξεχωριστά με την συμπεριφορά του).

Ας κάνουμε λοιπόν μια προσπάθεια για να μην βλέπουμε σωρούς από σκουπίδια στην πόλη μας, έστω αυτές τις γιορτινές ημέρες.

Ξεκινάμε κατ’ αρχήν από τη διαλογή των απορριμμάτων και ξεχωρίζουμε στο σπίτι μας αυτά που μπορούν να πάνε στους μπλε κάδους για ανακύκλωση. Θα εκπλαγούμε όταν διαπιστώσουμε ότι ο μεγαλύτερος όγκος αυτών που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζαμε ως «σκουπίδια» είναι υλικά χρήσιμα που μπορούν να ανακυκλωθούν και τα οποία εύκολα, με μικρό κόστος και σε σύντομο χρόνο μπορεί να τα μεταφέρει ο Δήμος στο κοντινή τοπική επιχείρηση ανακύκλωσης.

Μία δεύτερη σημαντική  κίνηση που πρέπει να κάνουμε είναι να μην βγάζουμε τα σκουπίδια μας στο δρόμο την περίοδο των εορτών, να τα κρατήσουμε λίγες ημέρες στο μπαλκόνι μας ή σε μια άκρη στην αυλή μας, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στις υπηρεσίες του Δήμου να καθαρίσουν την πόλη από αυτά που ήδη υπάρχουν και έτσι να μπορούμε να κάνουμε και εμείς ένα περίπατο στην γειτονιά μας μαζί με τους φίλους και τους επισκέπτες μας, χωρίς να αντιμετωπίζουμε αυτό το θέαμα με τους ξεχειλισμένους κάδους και τους σωρούς από σκουπίδια.

Μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη με πολύ μικρές και απλές κινήσεις! Αξίζει να προσπαθήσουμε.

Εύχομαι σε όλους Καθαρά Χριστούγεννα και Καθαρή Πρωτοχρονιά!

Τρίπολη 22-12-2012

Στέφανος  Χρ. Γκουτζιούλης

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...