Menu
RSS
Κυριακή, 05/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αφιέρωμα στο κάστρο της Δαβιάς

Αφιέρωμα στο κάστρο της Δαβιάς

Η σημαντικότερη μεσαιωνική πόλη στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης ήταν το Νύκλι, που κτίστηκε μέσα στην επικράτεια της αρχαίας Τεγέας. Όταν οι Βυζαντινοί κατάφεραν να εκδιώξουν τους Φράγκους από εκεί, το 1294, έκριναν ότι η πεδινή θέση του Νυκλίου ήταν στρατιωτικά μειονεκτική κι έτσι προχώρησαν στην ίδρυση του Μουχλίου και των Κηπιανών σε πολύ πιο οχυρές τοποθεσίες.

Όμως, εκτός από τις παραπάνω ονομαστές πόλεις, υπήρξε και μία λιγότερη γνωστή αλλά αρκετά ενδιαφέρουσα. Αυτή ήταν η Ταβία ή Δαβία, που ουσιαστικά ταυτίζεται με τα σημερινά ιστορικά χωριά των Δαβιών. Σύμφωνα με τις ιστορικές ενδείξεις, η Ταβία απετέλεσε -για ένα διάστημα- τοπικό πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο με παράδοση στην εικονογραφία. Το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός που έλαβε χώρα εκεί, ήταν το 1423: Τότε, ο περιβόητος Οθωμανός στρατηγός Τουραχάν, αφού εκπόρθησε το Εξαμίλιον τείχος που προστάτευε την «είσοδο» της Πελοποννήσου στον Ισθμό, προχώρησε ανενόχλητος προς της ενδοχώρα λεηλατώντας και καταστρέφοντας. Την τιμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που παρέπαιε, ανέλαβαν να διασώσουν οι υπερασπιστές της Ταβίας, που τελικά ηττήθηκαν από τα τουρκικά στίφη. Μάλιστα, από τα κεφάλια 800 αιχμαλώτων, οι νικητές έχτισαν αποτρόπαια πυραμίδα.

Τα απομεινάρια της Ταβίας βρίσκονται πάνω στον λόφο που δεσπόζει δυτικά της Άνω Δαβιάς, και προσφέρει υπέροχη θέα με τον ποταμό Ελισσώνα να κυλά στη βάση του. Σώζονται διάσπαρτα ερείπια, κυρίως οχυρώσεις που ορισμένα τμήματά τους είναι πολύ προγενέστερα του Μεσαίωνα. Η επιστημονική έρευνα δεν έχει αποφανθεί, προς το παρόν, περί του πάνω σε ποια αρχαία πόλη/κώμη «πάτησε» η Ταβία.

Τάσος Κεχαγιάς

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...