Menu
RSS
Κυριακή, 28/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Οι πατερναλιστές στο απυρόβλητο;

Οι πατερναλιστές στο απυρόβλητο;

Όλοι μας υποχρεούμαστε να τηρούμε το σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για τους κκ. Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών αναφορικά με τη διαχείριση των υπέρ της αυτοδιοίκησης θεσμοθετημένων πόρων, τους οποίους αν και υποχρεούνται να τους αποδίδουν στο ακέραιο, «υπεξαιρούν» τμήμα αυτών με το εφαρμοζόμενο «αποικιακού» χαρακτήρα διαχειριστικό καθεστώς , το οποίο επανειλημμένα έχω καταγγείλει τόσο με  αρθρογραφία μου, όσο και σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.                                                                                             

Ανέκαθεν οι κκ. Υπουργοί που έχουν διακριθεί και διακρίνονται  για τις «ταχυδακτυλουργικές» τους ικανότητες και με τα «ελλειπτικά» μαθηματικά που εφηύραν και εφαρμόζουν(κάτι ανάλογο με τον πολλαπλασιαστή του ΔΝΤ) εξακολουθούν να «υπεξαιρούν» πόρους χωρίς να υφίστανται οιασδήποτε μορφής κυρώσεις, προς δόξα του κράτους δικαίου.

Η κατ’ εξακολούθηση «υπεξαίρεση» επιβεβαιώνεται με τη με αριθ. πρωτ. 151/27-12-12 επιστολή του κ. αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, δια της οποίας, ενώ δεσμεύτηκε ότι το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης, υπολογίζεται πλέον στο σύνολο των πόρων που έχουν εγγραφεί στον τακτικό προϋπολογισμό ύψους 2,882 δις €, καθορίζεται σε 240 εκ € για κάθε μήνα, όμως οι αποδόσεις του μηνός Ιανουαρίου υπολείπονται κατά 50 εκ. € !!.Σίγουρα έχουν προαποφασίσει  περικοπές για το 2013 περί τα 500 εκ. € για τις οποίες δεν εκπλήσσομαι καθότι εξέφρασα την ανησυχία  μου γι’ αυτόν τον υπαρκτό κίνδυνο καθώς και τον φόβο μου για την ενεργοποίηση του «παρατηρητηρίου» που     επιφυλάσσει  οδυνηρές επιπτώσεις στο εισόδημα των δημοτών, στην επί του προϋπολογισμού του 2013 εισήγησή μου.

Δυστυχώς οι πρακτικές λειτουργίες της πατερναλιστικής αντίληψης, δεν πρόκειται να παύσουν, επειδή με τον «Καλλικράτη» δεν αναγνωρίστηκε στην αυτοδιοίκηση η ελευθερία βούλησης και η ευθύνη να αποφασίζει μόνη της για το επίπεδο των εισοδημάτων της και την κατανομή των πόρων της κατά τον ευρωπαϊκό χάρτη της τοπικής αυτονομίας που κυρώθηκε από τη χώρα μας με το νόμο 1850/89.  Χρειάζονταν να ενσωματωθούν τολμηρές μεταρρυθμίσεις και σε επίπεδο οικονομικό, κατά τρόπο ώστε, η τοπική αυτοδιοίκηση να αποκτούσε την οικονομική της αυτοδυναμία, που είναι και το κυρίαρχο κριτήριο το οποίο προσμετράται στη δημοκρατική της ανεξαρτησία.                                                                                             Όπως :                                                                                                                                      1) η καθιέρωση της φορολογικής αποκέντρωσης, διά της μεταβίβασης στους ΟΤΑ του δικαιώματος επιβολής μέρους των κρατικών φορολογιών, ώστε να συμβάλλουν αποτελεσματικά στη δημιουργία υπόβαθρου οικονομικής αυτοδυναμίας.  

2) η θεσμοθέτηση αυτόνομου οργανισμού διαχείρισης των πόρων της αυτοδιοίκησης.

Για τις συνειδητές αυτές ελλείψεις του «Καλλικράτη» από της θέσπισής του έχω αναφερθεί και τελευταία στην εισήγησή μου επί του προϋπολογισμού του 2013 όπως έχει καταγραφεί στα πρακτικά της συνεδρίασης της 30-12-12 ειπών:  « Το μόνο  θετικό αλλά «λειψό» στοιχείο, είναι ο «Καλλικράτης», ο οποίος μολονότι αποτελεί μια μεγάλη θεμελιακή αλλαγή, εν τούτοις δεν συνοδεύτηκε με τη δημοκρατική ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης λόγω της οικονομικής της αδυναμίας και εξάρτησης από την εκάστοτε παντοδύναμη κυβερνητική και κρατική εξουσία».

Τη διαπίστωσή μου αυτή, ήρθε να επιβεβαιώσει ο επικεφαλής της ομάδας κρούσης της κομισιόν κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ ο οποίος σε δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη (ΤΑ ΝΕΑ 7-2-13) είπε:  « Ο Καλλικράτης έμεινε ημιτελής, ενώ η Κυβέρνηση δεν φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμη να δώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση την απαραίτητη αυτονομία και τους πόρους που χρειάζεται»                            

Δηλαδή το αυτονόητο, περιμέναμε να μας το υποδείξει ο κ. Ράιχενμπαχ!!

Εν πάση περιπτώσει, αφού το διαπίστωσε και οκ. Ράιχενμπαχ, τι μέλλει γενέσθαι; η κεντρική εξουσία θα καταργήσει τις πολιτικές χειραγώγησης της αυτοδιοίκησης, θεσμοθετώντας την ανεξαρτησία της, στα πλαίσια μιας ουσιαστικής πολιτικής, διοικητικής και φορολογικής αποκέντρωσης ή από μνημονιακή, μας προκύψει αντιστασιακή;

Σάββας Σαββάκης-  Αντιδήμαρχος Τρίπολης

 Τρίπολη 13-2-2013

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...