Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τα κοινωνικά προβλήματα του Δήμου Γορτυνίας πρέπει να γίνουν πλέον μέρος του Στρατηγικού του Σχεδιασμού

Τα κοινωνικά προβλήματα του Δήμου Γορτυνίας πρέπει να γίνουν πλέον μέρος του Στρατηγικού του Σχεδιασμού

Στη σημερινή εποχή κρίνεται επιτακτική η ανάγκη ο Δήμος Γορτυνίας να χαράξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την υιοθέτηση και εφαρμογή μέτρων κοινωνικής πολιτικής.

Οι διοικούντες οφείλουν να λειτουργήσουν με τεχνοκρατικό τρόπο και να αναλωθούν στο σχεδιασμό κοινωνικών δράσεων με οργάνωση, μεθοδικότητα, προγραμματισμό στη λογική τήρησης χρονοδιαγραμμάτων με εφαρμογή συστημάτων ελέγχου και ανατροφοδότησης των διεργασιών.

Για να λυθεί ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα να καταγραφεί να αναλυθούν οι γενεσιουργές αιτίες του και να σχεδιαστούν βιώσιμες και ρεαλιστικές λύσεις. Για να ικανοποιηθούν οι διάφορες κοινωνικές ανάγκες των δημοτών αρχικά θα πρέπει να εντοπιστούν, να ποσοτικοποιηθούν, να ταξινομηθούν και ανάλογα με τον οικονομικό προϋπολογισμό και τη σχέση κόστους- ωφέλειας, να αναζητηθού ντρόποι επίλυσής τους. 

Λύσεις εύκολα υλοποιήσιμες και με μηδενικό ή χαμηλό κόστος θα έπρεπε ήδη να είχαν πραγματοποιηθεί προκειμένου να στηριχθούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ήδη αρκετοί δήμοι στην Ελλάδα έχουν αναλωθεί με τον σχεδιασμό και πραγματοποίηση δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα.

1)Δημιουργία Τράπεζας Αίματος.Στο Δήμο Αγίας Βαρβάρας λειτουργεί Δημοτική Τράπεζα Αίματος «Χρήστος Παπαδόπουλος» η οποία πραγματοποιεί δύο αιμοληψίες το χρόνο και με το αίμα που συγκεντρώνει συνεισφέρει στις ευπαθείς ομάδες που κάνουν συχνή χρήση της Τράπεζας Αίματος (άτομα με μεσογειακή αναιμία, νεφροπαθείς κ.ά.) καθώς και σε επείγοντα περιστατικά όπου υπάρχει άμεση ανάγκη.

2) Δράση Συλλογής Φαρμάκων και Υγειονομικού Υλικού. Στη Κρήτη η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου Καστελίου & Βιάννου και ο Σύλλογος Φίλων Κέντρων Υγείας Αρκαλοχωρίου προέβη στη συλλογή φαρμάκων και υγειονομικού υλικού το οποίο και θα μοιραστεί σε άπορους και άτομα ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

  1. 3)Κοινωνικό Φροντιστήριο. Στο Δήμο Καρπενησίου ιδρύθηκε κοινωνικό φροντιστήριο όπου από εθελοντές εκπαιδευτές θα διδάσκονται Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Αρχαία, Έκθεση, Λογοτεχνία, Οικονομική θεωρία, Πληροφορική, Αγγλικά, Γερμανικά. Τα μαθήματα διδάσκονται σε απογευματινές ώρες από εθελοντές εκπαιδευτικούς. Αντίστοιχη πρωτοβουλία στο Δήμο Σπάρτης έτυχε θερμής υποδοχής από την ΕΛΜΕ, ενώ άμεση ανταπόκριση από την εκπαιδευτική κοινότητα είχε η πρωτοβουλία του Δήμου Ανατολικής Μάνης για την ίδρυση και λειτουργία κοινωνικών φροντιστηρίων στις σχολικές μονάδες Β/θμιας Εκπαίδευσης. 

4)Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας. Ο Δήμος Διονύσου στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής και λαμβάνοντας υπόψη το συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα της ανεργίας έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Πυξίδα Απασχόλησης» που αφορά τη σύσταση και τη λειτουργία γραφείου ευρέσεως εργασίας. Η ηλεκτρονική σελίδα «Πυξίδα Απασχόλησης» περιλαμβάνει τα κάτωθι τμήματα: (α) Ζήτηση Εργασίας - Επαγγελματικό προφίλ ανέργων Δήμου (β) Προσφορά Εργασίας- Αγγελίες θέσεων εργασίας.

5)Συμμετοχή Ειδικών Συμβούλων στις υπηρεσίες των Δημοτών:Οι ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες (4 στον αριθμό) θα μπορούσαν σε ώρες κοινού να δέχονται στα γραφεία του δήμου και να δίνουν κατευθύνσεις και οδηγίες για θέματα που άπτονται της ειδικότητάς τους. Λ.χ ο δικηγόρος θα μπορούσε να προσφέρει νομικές συμβουλές, ο πολιτικός μηχανικός πληροφορίες και συμβουλές επί θεμάτων αρχιτεκτονικής κτλ.

Στο Δήμο Αγρινίου λειτουργείΓραφείο Διαμεσολάβησηςόπου πολίτες απευθύνονται προκειμένου να τους παρεχθούν υπηρεσίες διευκόλυνσης στην επικοινωνία τους με τους κρατικούς φορείς σε θέματα που αφορούν την υγεία και την εργασία τους (νοσοκομεία, ΟΑΕΔ κλπ.)

6) Ο Δήμος Γορτυνίας θα πρέπει να καθιερώσει δίκτυο επικοινωνίας με τους δημότεςεγκαινιάζοντας πρόγραμμα αντίστοιχο με εκείνο του Δήμου Ζωγράφου (με τίτλο Επικοινωνώ, Συμμετέχω, Συνδιαμορφώνω, Καθημερινή Συνεχής Επικοινωνία με τον Δημότη). Με τον τρόπο αυτό θα καθιερωθεί ένα είδος αμφίδρομης επικοινωνίας όπου ο δημότης και επισκέπτης θα μπορεί να ενημερώνει (email, τηλεφωνική γραμμή,smsκτλ) τις αρμόδιες δημοτικές αρχές για προβλήματα της περιοχής έτσι ώστε οι τελευταίες να παρεμβαίνουν άμεσα και να επιλύουν τα όποια ζητήματα. Στο δίκτυο επικοινωνίας ο δημότης θα μπορεί να σχολιάζει τα δημοτικά τεκταινόμενα και να προτείνει θέσεις, προτάσεις και απόψεις. Επίσης θα μπορεί να παρεμβαίνει στα δρώμενα μέσω της διενέργειας ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, ηλεκτρονικών τοπικών δημοψηφισμάτων.

7) Η πρωτοβουλία της Αδελφότητας Δημητσανιτών όπου κλιμάκιο ιατρών επισκέφθηκε τη Δημητσάνα προκειμένου να εξεταστούνοι κάτοικοι της θα πρέπει σε συνεργασία με το Δήμο Γορτυνίας να επεκταθεί στο σύνολο του Δήμου με αντίστοιχες ενέργειες στις έδρες των πρώην Καποδιστριακών Δήμων.

Επίσης στη Πολίχνη στο Δήμο Παύλου Μελά στο πλαίσιο τουθεσμού "Ημέρες Υγείας"ο Δήμος διοργανώνει δωρεάν προληπτικούς ελέγχους για όλους τους πολίτες. Μεταξύ άλλων θα γίνουν οδοντιατρικοί, μυοσκελετικοί και οφθαλμολογικοί έλεγχοι ενώ θα οργανωθούν εξετάσεις σπιρομέτρησης, οστικής πυκνότητας, μαστού και παχέος εντέρου.

8) (α)Διενέργεια ετήσιας εκδήλωσης για τα μικρά παιδιάστη περίοδο των εορτών στην έδρα του Δήμου Γορτυνίας όγπου θα μοιράζονται δώρα συμβολικής κυρίως αξίας.(β) Βράβευση γηγενών Γορτύνιων μαθητώνπου εισήχθησαν σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καικαθιέρωση ετήσιας υποτροφίας. Ο Δήμος Ιλίου στις 15 Δεκεμβρίου του 2012 διοργάνωσε ημέρα προσφοράς και αλληλεγγύης με κεντρικό σύνθημα «Ας δώσουμε χαρά σε όλα τα παιδιά» με συγκέντρωση παιχνιδιών και βιβλίων.

9) Χωριό Παραγωγών:Ο Δήμος Βύρωνα δημιούργησε ένα χωριό. Ένα «Χωριό Παραγωγών». Κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα, ανοίγει τις πύλες του και προσφέρει στους καταναλωτές διάφορα προϊόντα σε προνομιακές τιμές. Σε τιμές παραγωγού δηλαδή, αφού απουσιάζουν οι μεσάζοντες. Θα βρει κανείς βασικά προιόντα από μέλι και όσπρια έως κρασί και φρούτα.

Οι τιμές πώλησης έχουν μεγάλες διαφορές σε σχέση με τα σούπερ μάρκετ και ξεκινούν από 15% φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις και το 64%! Οι τιμοκατάλογοι αναρτώνται κάθε φορά στο διαδικτυακό τόπο του Δήμου, αλλά φτάνουν και απευθείας στα χέρια οικογενειών μέσω των παιδιών τους, αφού μοιράζονται στα σχολεία της περιοχής.

10) Υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων:Ο Δήμος Μετσόβου Ο Δήμος Μετσόβου στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «INCOME - Διεθνές Κέντρο Μεσογειακής Γαστρονομίας», που χρηματοδοτείται από το διμερές πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013», συνδιοργανώνει με τους ιταλούς εταίρους του έργου, δύο εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης στον τομέα της Μεσογειακής μαγειρικής στην Ιταλία.

  1. 11)Ο δήμος Εμμανουήλ Παππά Σερρώναξιοποίησε έκταση100 στρεμμάτων καλλιεργώνταις διάφορα είδη και ποικιλίες με σκοπό να εξετάσει την προσαρμοστικότητά τους στις γεωλογικές και κλιματολογικές συνθήκες, όπως και την απόδοση που έχουν αυτές οι καλλιέργειες (σόγια, καλαμπόκι, τριφύλλι κ.ά.). Τα συμπεράσματα από το παραπάνων εγχείρημα, τα έδωσαν απευθείας σε αγρότες της περιοχής προς αξιοποίηση. 

12) Αξιοποίηση κατασκηνώσεων Βυτίνας και άλλων δημοτικών κτιρίωνπου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως χώρος φιλοξενίας Γορτύνιων που ενώ θέλουν να επισκεπτούν τη περιοχή δυστυχώς δε το πράττουν επειδή είτε δεν έχουν χώρο διαμονής ή  τα καταλύμματα-σπίτια που διαθέτουν δεν είναι πλήρως εξοπλισμένα (ίδίως τους χειμερινούς μήνες) και χρίζουν ανακαίνισης. 

Τα προβλήματα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και τον αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας δεν επιλύονται "Αβρόχοις Ποσίν", με βαρύγδουπα μηνύματα και εύκολες διαπιστώσεις αλλά μέσω υλοποίησης πράξεων κοινωνικής κατεύθυνσης που εξαγγέλονται όχι για το "Θεά Αθήναι".

Βασίλειος Στασινόπουλος

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...