Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Παρουσιάζουμε τους νέους κωδικούς που περιλαμβάνει η φετινή φορολογική δήλωση (Ε1 οικ. έτους 2013)

Παρουσιάζουμε τους νέους κωδικούς που περιλαμβάνει η φετινή φορολογική δήλωση (Ε1 οικ. έτους 2013)

Στον πίνακα 2, κωδικοί 019-020:

Οι φορολογούμενοι καλούνται να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά στην ερώτηση αν είναι επιτηδευματίες οι οποίοι φορολογούνται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 45 του Κ.Φ.Ε. Ουσιαστικά ζητείται να απαντήσουν αν εργάζονται ως μισθωτοί με «μπλοκάκι». Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι εργαζόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών οι οποίοι έχουν έναν εργοδότη και σύμβαση εργασίας.

Μπορούν επίσης να έχουν και έως τρεις εργοδότες αρκεί το 75% των εσόδων τους να προέρχεται από τον έναν. Εφόσον απαντήσουν θετικά, θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος ύψους 500 ευρώ αντί για 650 ευρώ που ισχύει για τους υπόλοιπους επιτηδευματίες.


Στον πίνακα 2, κωδικοί 027-028:

Ασκείτε εμπορική επιχείρηση και γεννηθήκατε μέχρι την 31/12/1950;

Οι φορολογούμενοι την παραπάνω κατηγορίας, δηλαδή όσοι ασκούν εμπορική επιχείρηση και είναι 62 ετών και άνω, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ.


Στον πίνακα 4Ε, κωδικοί 177-178:

Οι φορολογούμενοι καλούνται να συμπληρώσουν στους κωδικούς αυτούς, το ακαθάριστο εισόδημα από ενοικίαση κατοικιών επιφάνειας έως 300τμ., αποθηκών και θέσεων στάθμευσης. Στο ποσό του εισοδήματος που θα δηλωθεί σε αυτούς τους κωδικούς επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% επί των μισθωμάτων.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν ήδη και οι κωδικοί 175-176 στους οποίους θα πρέπει να συμπληρωθούν με το εισόδημα από ενοικίαση κατοικιών άνω των 300τμ. και εμπορικές μισθώσεις. Στο ποσό του εισοδήματος που θα δηλωθεί σε αυτούς τους κωδικούς επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 3% επί των μισθωμάτων.

 
Στον Πίνακα 5, κωδικοί 205 και 206:

Στους κωδικούς αυτούς οι φορολογούμενοι μπορούν προαιρετικά να αναγράψουν τους αριθμούς παροχής της πρώτης δευτερεύουσας και της δεύτερης δευτερεύουσας κατοικίας τους.

Ο κωδικός για την αναγραφή του αριθμού παροχής της κύριας κατοικίας έχει προστεθεί από την περσινή φορολογική δήλωση. Τα στοιχεία της παροχής αναγράφονται προκειμένου να προχωρήσει η Γ.Γ.Π.Σ. σε διασταυρώσεις για τον εντοπισμό των ιδιοκτητών ακινήτων, που δεν πληρώνουν το ΕΕΤΗΔΕ.


Στον πίνακα 7, κωδικοί 037-038 και 039-040:

Στους πρώτους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράφουν το ποσό της δαπάνης που πραγματοποίησαν για την αποκατάσταση ακινήτων που βρίσκονται στον ιστορικό κέντρο της Αθήνας (περιοχές Γερανίου και Μεταξουργείου) και στους δεύτερους την δαπάνη για την αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων στις ίδιες περιοχές.

Στον πίνακα 8, κωδικοί 333-334:

Στους κωδικούς αυτούς οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να αναγράψουν το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης που τους παρακρατήθηκε κατά τη διάρκεια του έτους 2012 (και αναγράφεται στην βεβαίωση αποδοχών ή συντάξεων), προκειμένου να αφαιρεθεί κατά την εκκαθάριση της δήλωσης από το ποσό της εισφοράς που τους αναλογεί.


Στον πίνακα 9, οι φορολογούμενοι θα πρέπει φέτος να αναγράψουν και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των προστατευόμενων τέκνων τους. Η αναγραφή γίνεται προκειμένου να πραγματοποιηθούν διασταυρώσεις με τα στοιχεία παροχών που δίνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Έτσι θα διαπιστωθεί αν πράγματι είναι προστατευόμενα μέλη και οι γονείς τους επικαλούνται νόμιμα το πρόσθετο αφορολόγητο όριο των τέκνων.

Σημειώνουμε ακόμη:

Στη φετινή φορολογική δήλωση οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν το σύνολο των εισοδημάτων τους, ακόμη και αυτών που έχουν ήδη φορολογηθεί. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι τόκοι από κάθε είδους καταθέσεις, οι κάθε είδους παροχές, κέρδη μετοχών, ομολόγων, αμοιβαίων κεφαλαίων, repos, επιδόματα, αναπηρικές συντάξεις, έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου που εισπράχθηκαν το 2012, κ.α. Τα ποσά αυτά, θα προστεθούν στο συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου, με βάση το οποίο θα υπολογισθεί η εισφορά αλληλεγγύης (1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος). Τα ποσά αυτά θα πρέπει να δηλωθούν στους κωδικούς 659-660 της δήλωσης.


Ακόμη φέτος είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φορολογική δήλωση, όσοι είναι άνω των 18 ετών.

Αυτό γίνεται για λόγους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής μέσω του εντοπισμού τέκνων των φορολογούμενων ή των ηλικιωμένων γονιών τους, οι οποίοι διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία και μεγάλες καταθέσεις. Τα ποσά των καταθέσεων θα υπολογισθούν, από τα ποσά των τόκων που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι.


Νικόλαος Δ. Καβουρίνος

Φοροτεχνικός

Μέλος Δ.Σ. ΕΦΕΕΑ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...