Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Θα το σώσουμε το Μαίναλο ή θα το σφάξουμε ως αρνί για το Πάσχα;

Θα το σώσουμε το Μαίναλο ή θα το σφάξουμε ως αρνί για το Πάσχα;

Όπως έγινε γνωστό, έγινε μια πρώτη συνάντηση χθες, στο υπουργείο περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, σαν συνέχεια και άλλων συναντήσεων που έχουν αρχίσει από το περασμένο Νοέμβριο, με σκοπό να καταλήξουν σε μία μελέτη που θα έχει να κάνει με τη προστασία του Μαινάλου!

Το σχέδιο ενός Προεδρικού διατάγματος, που είδε το φως της δημοσιότητας, πριν από μερικούς μήνες και το οποίο τέθηκε υπόψη των φορέων του νομού μας, κάθε άλλο παρά φρόντιζε για τη προστασία του βουνού μας!
Έτσι έγιναν και οι πρώτες αντιδράσεις των φορέων, που κορυφώθηκαν με σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο του Δήμου μας, όπου μπήκανε κάποιοι όροι, ως κόκκινη γραμμή και συμφωνήθηκε να είναι αδιαπραγμάτευτοι οι όροι αυτοί, σε κάθε συνάντηση που θα γίνει με όποιους κυβερνητικούς παράγοντες!
Πρώτη παραβίαση των συμφωνηθέντων μέχρι τώρα είναι: Ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, δεν συνεδρίασε για να αποφασίσει για τους όρους αυτούς!
Ως εκ τούτου, μας προκαλεί το εύλογο ερώτημα: Τι υποστήριξε ο Δήμαρχός μας, στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο και στην οποία συνάντηση, όπως μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ, παραβρέθηκε;;;;;
Δεν θα έπρεπε, όπως είχαμε συμφωνήσει, να αποφασίσει πρώτα το Δημοτικό Συμβούλιο, περί τούτου;;;;
Είναι μία παράληψη του Δημάρχου μας, η οποία να ελπίζουμε, ότι δεν κρύβει κάποια σκοπιμότητα!
Όμως τώρα τελευταία, πάνω στο Μαίναλο, υπήρξε κάποια κινητικότητα, ιδιαίτερα από την πλευρά της Περιφέρειας και η οποία κινητικότητα έχει να κάνει με επισκέψεις και ξεναγήσεις, ακούστε:
1. Ομάδα από Ισραηλινούς τουριστικούς πράκτορες, επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε πάνω στο Μαίναλο με στόχο τη τουριστική αξιοποίησή του!
2. Αμέσως μετά παρόμοια ομάδα, από Ρώσους αυτή τη φορά, πάλι επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε, πάνω στο Μαίναλο με σκοπό τη τουριστική αξιοποίησή του!
3. Επίσης προηγήθηκε των δύο αυτών ομάδων, η παράξενη επίσκεψη του προέδρου του ΣΕΓΑΣ κου Παναγόπουλου, ο οποίος αφού συναντήθηκε με τον κο. Περιφερειάρχη και στη συνέχεια με τον κο. Δήμαρχο, ανακοίνωσαν από κοινού τη κατασκευή ενός σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου στη περιοχή μας, χωρίς όμως να διευκρινίσουν το γεωγραφικό του σημείο!
Πολλές δηλώσεις, διαφόρων τοπικών παραγόντων, έχουν γίνει με διάφορες αφορμές, για την αξιοποίηση του Μαινάλου!
Μάλιστα κατά το πρόσφατο παρελθόν, πολλά έχουν ακουστεί για αγορές εκατοντάδων στρεμμάτων, πάνω στο Μαίναλο και πολλές απορίες έχουν εκφραστεί, από ειδικούς για τις τελευταίες φωτιές που κάψανε χιλιάδες στρέμματα πάνω στο βουνό και ότι τέτοιες φωτιές δεν είχαν ξανασυμβεί στο Μαίναλο, από αρχαιοτάτων χρόνων!
Όλα τα όσα έχουν κατά νου, να κάνουν οι αρμόδιοι, οι οποίοι πάντοτε προηγούνται των κοινών ανθρώπων, αφού έχουν το πεπόνι και το μαχαίρι, όπως λέει πολύ σοφά, ο λαός μας, τα μαρτυράει το πρόσφατο σχέδιο του Π.Δ το οποίο όπως καταγγείλανε σύσσωμοι οι φορείς του νομού μας, κάθε άλλο παρά για τη προστασία του Μαινάλου ενδιαφέρεται!
Μπαίνει λοιπόν επιτακτικά ως καθήκον, από το λαό του Νομού μας και από τους νόμιμους εκπροσώπους του όπως: Δημοτικά Συμβούλια, Επιμελητήρια, Οικολογικές Οργανώσεις, Αγροτικούς, Κτηνοτροφικούς, Μελισσοκομικούς, Κυνηγητικούς, Φυσιολατρικούς, Περιπατητικούς, Ορειβατικούς, Πολιτιστικούς και άλλους Συλλόγους, ώστε να προστατέψουμε από τα νύχια των αρπακτικών, αυτό το ανεκτίμητο δώρο της φύσης, που μας χάρισε απλόχερα και να το διασώσουμε, όπως το διασώσανε και μας το άφησαν κληρονομιά, οι πρόγονοί μας από την αρχαιότητα!
Το Μαίναλο, πρέπει να αξιοποιηθεί και να παραμείνει στο διάβα των αιώνων, ως ένα Μουσείο της Φύσης, μόνο και μόνο!!! Όπου θα γίνονται όλες οι παραδοσιακές δραστηριότητες, όπως γίνονται μέχρι σήμερα και να είμαστε σίγουροι, ότι η αξία του ως τέτοιο αξιοθέατο, θα είναι μεγαλύτερη και πιο προσοδοφόρα, από οποιαδήποτε άλλη μορφής αξιοποίησης!
Οι σύγχρονοι άνθρωποι, έχουν ανάγκη από φύση, στη πιο άγρια και παρθένα μορφή της και όχι από τεράστια υπέρ’ πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα!
Τέτοια αξιοποίηση με ξενοδοχειακά συγκροτήματα, που θα ξεκοιλιάσουν στη κυριολεξία και θα εξαφανίσουν το φυσικό κάλλος του Μαινάλου, μπορεί να έχουν όλοι εκείνοι οι επενδυτές, τους οποίους με περίσσια ευκολία, τους ενθαρρύνει και τους εξυπηρετεί η κυβέρνηση ψηφίζοντας σχετικούς νόμου και Π.Δ!
Ο καλύτερος και πιο προσεκτικός διαχειριστής του Μαινάλου, θα πρέπει να είναι ένας φορέας, αποτελούμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες και από εκπροσώπους της κοινωνίας μας, ιδιαίτερα των παραμαινάλιων πληθυσμών, οι οποίοι το πονάνε και ενδιαφέρονται περισσότερο από κάθε άλλον!
Θα πρέπει επίσης να παρακολουθούμε από κοντά, τις όποιες εξελίξεις έχουν να κάνουν με αυτό το σημαντικό θέμα, ώστε να προλάβουμε την όποια δυσάρεστη εξέλιξη και ο κος Δήμαρχος μαζί με όποιους άλλους εκπροσώπους φορέων και αν παραβρεθούν θα πρέπει, στη νέα συνάντηση που θα γίνει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος στις 30 Απριλίου, να έχει τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως έχει αποφασιστεί και να προσέξει, ώστε να μη σφάξουν το Μαίναλο αντί αρνιού τη μέρα εκείνη, μιας και θα είναι παραμονές του Πάσχα!!!!

Τρίπολη 13-4-2013 Τάσος Παπαζαχαρίας
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Τρίπολης
Επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης
ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ
WWW.tasospapazax.blogspot.com

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...