Menu
RSS
Δευτέρα, 29/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η Αγία Παρασκευή στην Αλωνίσταινα

Η Αγία Παρασκευή στην Αλωνίσταινα
 
Σαν σήμερα στις 26 Ιουλίου 1822, ανήμερα της Αγίας Παρασκευής, ο Κολοκοτρώνης πετυχαίνει στα Δερβενάκια το μεγαλύτερο στρατιωτικό θρίαμβο της Επανάστασης, επιβάλλοντας με «του σπαθιού την τρομερή» τη δημιουργία ελεύθερης ελληνικής επικράτειας.
Το βράδυ πριν τη μάχη ο Κολοκοτρώνης, αφού μίλησε στο ελληνικό στράτευμα και «τους έκαμε να φρουμάζουν σαν βαρβάτα άλογα» όπως περιγράφει στα απομνημονεύματά του ο Φωτάκος, αποσύρθηκε στο ταμπούρι του και υπαγόρευσε τη λιτή διαθήκη του στον παπα Δημήτρη Σταυρόπουλο. Στη συνέχεια εξομολογήθηκε και μετάλαβε των Αχράντων Μυστηρίων. Ο Γέρος ήταν αποφασισμένος να νικήσει ή να πεθάνει…
Μεταλαμβάνοντας ο Κολοκοτρώνης, έκανε τάμα στην Αγία Παρασκευή που ξημέρωνε η γιορτή της: «Βοήθα με αύριο να νικήσω το Δράμαλη κι εγώ θα σου μεγαλώσω το σπίτι σου στην Αλωνίσταινα», την εκκλησία της Αγίας στο χωριό της μάνας του Ζαμπίας Κωτσάκη στην Αρκαδία. Το πρωί, μόλις εμφανίστηκε η εμπροσθοφυλακή των Τούρκων να πλησιάζει τα Δερβενάκια, ο Κολοκοτρώνης φώναξε στους συμπολεμιστές του την περίφημη φράση: «Έλληνες, σήμερα γεννηθήκαμε και σήμερα θα πεθάνουμε για την ελευθερία της Πατρίδας»!
Μετά το θρίαμβο των Δερβενακίων ο Κολοκοτρώνης επιστρέφει στην Τριπολιτσά, όπου ο λαός του επιφυλάσσει ανεπανάληπτη υποδοχή μέσα σε παραλήρημα ενθουσιασμού. Φτάνοντας στη Μεγάλη Βρύση της πόλης (σημερινή πλατεία Αγίου Βασιλείου) ο Κολοκοτρώνης ξεπεζεύει αγέρωχος από το άλογο και πριν η Πελοποννησιακή Γερουσία του επιδώσει το δίπλωμα του Αρχιστρατήγου, ο Γέρος στέλνει αμέσως τους πιο φημισμένους μάστορες της πόλης «να μεγαλώσουν το σπίτι της Αγια Παρασκευής στην Αλωνίσταινα»…
Σήμερα, στον περίβολο της Αγίας Παρασκευής στην Αλωνίσταινα και σε σημείο που κοιτά προς τα Δερβενάκια, βρίσκεται ο τάφος της μάνας του Κολοκοτρώνη, της καπετάνισσας Ζαμπίας Κωτσάκη.
Χρόνια Πολλά στην Αλωνίσταινα και στα Δερβενάκια!
Κείμενο: Γιώργος Πραχαλιάς
Φωτογραφία: Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στην Αλωνίσταινα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...