Menu
RSS
Πέμπτη, 18/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Θανόπουλος: «Όνειρό μου να πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως και ο πατέρας μου»

Θανόπουλος: «Όνειρό μου να πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως και ο πατέρας μου»
Ο Αρκάς πρωταθλητής Ελλάδας στη δισκοβολία μιλάει στο sports3.gr για την πορεία του, τον προπονητή, αλλά και τον πατέρα του που ήταν εκείνος που τον «σύστησε» στον αθλητισμό

Η δισκοβολία στην Ελλάδα σε επίπεδο ανδρών τα τελευταία χρόνια δεν είναι και στα καλύτερά της, ωστόσο υπάρχει ένας αθλητής που φαίνεται να έχει βάλει σκοπό να επιστρέψει το αγώνισμα στο κορυφαίο επίπεδο.

Ο λόγος για τον Ιάσονα Θανόπουλο, γιο του «ασημένιου» Ολυμπιονίκη της ελληνορωμαϊκής πάλης στο Λος Άντζέλες το 1984 Δημήτρη Θανόπουλου. Ο νεαρός ανέρχομενος δισκοβόλος και τρεις φορές πρωταθλητής Ελλάδας μίλησε στο sports3.gr για την πορεία του έως τώρα, τον πατέρα του, αλλά και το «ιερό τοτέμ» που τον προπονεί, Δημήτρη Κουτσούκη.

Συαντώντας κανείς τον ρίπτη του Ελευθερίου Βενιζέλου και τρεις φορές πρωταθλητή Ελλάδας (2017, 2018, 2020) θα καταλάβει από την πρώτη στιγμή πως είναι μία ήρεμη… δύναμη. Είναι χαμογελαστός και χαλαρός, ενώ συνάμα συγκεντρωμένος στον στόχο που έχει θέσει.

Η συνομιλία μαζί του είναι ευχάριστη και γίνεται εύκολα αντιληπτή η νοοτροπία που έχει τόσο από τον προπονητή του, όσο και από τον πατέρα του που έχουν «φάει με το κουτάλι» τον πρωταθλητισμό και γνωρίζουν από πρώτη όψη τα θετικά και τα αρνητικά του.

Ο πατέρας του Αρκά αθλητή έχει λάβει μέρος σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες  (1980-Μόσχα, 1984-Λος Άντζελες, 1988-Σεούλ), ενώ μαζί με τον Γιώργο Ρουμπάνη, ήταν ο άνθρωπος που σκέφτηκε και ίδρυσε τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών το 1985.

Έχεις ένα αθλητικό υπόβαθρο, αλλά από διαφορετικό άθλημα. Πόσο δύσκολο ή εύκολο ήταν να προσαρμοστείς στον αθλητισμό και πόσο δύσκολο ή εύκολο ήταν να διαλέξεις διαφορετικό… δρόμο από τον πατέρα σου;

«Ουσιαστικά εγώ γεννήθηκα μέσα στον αθλητισμό. Από πολύ μικρή ηλικία ο πατέρας μου με πήγαινε στα στάδια και έχω ασχοληθεί με πάρα πολλά αθλήματα. Δε με επηρέασε ποτέ να ασχοληθώ με την πάλη, δε μου επέβαλε ποτέ κάτι. Ήθελα να δοκιμάσω διάφορα αγωνίσματα και ό,τι ήταν αυτό που θα με έκανε χαρούμενο και θα περνούσα καλύτερα αυτό θα έκανα. Στον πατέρα μου άρεσε ο δίσκος. Όταν επέλεξα τον δίσκο μου έδειξε ότι το ήθελε πολύ κι εκείνος, οπότε ήταν εύκολη επιλογή. Με στήριξε από την πρώτη στιγμή και δεν είπε ποτέ “μήπως να κάνουμε πάλη ή κάποιο άλλο άθλημα”. Πάντα ήταν εκεί από την άρχη για να με στηρίζει».

Φέτος στην Πάτρα ήταν ο τρίτος σου τίτλος μετά το 2017 και το 2018 και τον συνδύασες με ατομικό ρεκόρ. Πως νιώθεις;

«Η αλήθεια είναι ότι έκανα μέσα στον αγώνα στόχο να κάνω τόσο καλή επίδοση, γιατί φέτος λόγω του ότι δεν είχαμε άλλες διοργανώσεις το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ήταν ο στόχος για καλή βολή και το γεγονός ότι βγήκε εκεί για μένα είναι σημαντικό και δείχνει ότι η προπόνηση πήγε όπως ακριβώς θέλαμε. Είχα κάνει ρεκόρ και στον προηγούμενο αγώνα, οπότε ήμουν καλά ψυχολογικά και το κυνήγησα και βγήκε. Γενικά η Πάτρα με… πάει και το 2017 είχα κερδίσει και είχα κάνει και πάλι ρεκόρ».

Έριξες βολή κοντά στα 60 μέτρα (59,09μ.) στην Πάτρα και αντικειμενικά δεν είναι πολλοί εκείνοι που έχουν καταφέρει να βρίσκονται πάνω από την επίδοση αυτή. Πώς σε κάνει να νιώθεις αυτό για τη συνέχεια;

«Νιώθω διψασμένος πιο πολύ από ποτέ θα έλεγα! Θέλω να δουλέψω και να ρίξω πιο μακριά. Ίσως εάν είχαμε κι άλλους αγώνες, λόγω ότι ήμουν πολύ καλά ψυχολογικά και σωματικά, μπορεί να έβγαινε και βολή πάνω από τα 60 μέτρα. Δυστυχώς δεν βρήκα μίτινγκ στο εξωτερικό, ούτε στο Βαλκανικό πήρε η Ελλάδα μέρος, οπότε δε μου δόθηκε η ευκαιρία να επιδιώξω κάτι καλύτερο. Τώρα δουλεύουμε και πιστεύω πως του χρόνου θα βγει κάτι καλό».

Η μεγαλύτερη δυσκολία που έχεις έως τώρα ποια είναι; Έχεις κάποια είδους υποστήριξη;

«Υποστήριξη πέρα από τον σύλλογο μου και την οικογένειά μου δεν έχω. Δεν είχα βασικά μέχρι τώρα, αλλά φέτος με την Ομοσπονδία έχουμε μιλήσει και θα υπάρξει κάποια στήριξη. Γενικά δουλεύω για να κάνω πρωταθλητισμό, επειδή το θέλω πολύ. Δουλεύω για να βγάζω κάποια χρήματα για να συντηρούμαι και να κάνω πρωταθλητισμό. Δε μου αποφέρει κάτι αυτήν την στιγμή. Το κάνω σαν χόμπι θα έλεγα, αλλά επειδή πηγαίνει καλά και μου αρέσει και με κάνει ευτυχισμένο θα το συνεχίσω όσο μπορώ. Αν υπάρχει και κάποια στήριξη σίγουρα θα είναι ακόμα καλύτερο για να μπορώ να αφοσιωθώ πλήρως σε αυτό (σ.σ. δισκοβολία), οπότε βλέπουμε…».

Το «καυτό» θέμα το τελευταίο διάστημα είναι το νέο Αθλητικό Νομοσχέδιο. Εσύ από τη δική σου πλευρά πώς λαμβάνεις όσα ειπώθηκαν για στήριξη στον ερασιτεχνικό αθλητισμό;

«Χρειαζόμαστε στήριξη. Μπορούμε να αυτοβοηθούμαστε, αλλά δεν είναι και εύκολο… Να ξυπνάς κάθε μέρα στις 5 το πρωί και να δουλεύεις μέχρι τις 2 και μετά να κάνεις προπόνηση δεν το λες και ιδανικό για πρωταθλητισμό. Οπότε μακάρι να μας στηρίξουν. Ανυπομονώ!».

Ποιο είναι το μεγαλύτερό σου όνειρο και πότε πιστεύεις ότι θα τολμήσεις να πεις «πέτυχα»;

«Σίγουρα το μεγαλύτερο μου όνειρο είναι μια συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σίγουρα θα ήταν και μία διάκριση, αλλά πρέπει να έχουμε και λίγο… χαμηλά το κεφάλι γιατί είναι πολύ μακριά ένας τέτοιος στόχος. Μια συμμετοχή σε Ολυμπιάδα και πόσο μάλλον το 2028 στο Λος Άντζελες, αν είμαστε καλά, θα ήταν ωραία. Να πάω στην ίδια πόλη που κατέκτησε και ο πατέρας μου το ασημένιο μετάλλιο και να αγωνιστώ στην ίδια διοργάνωση».

Ο σύλλογός σου (σ.σ. Γ.Σ. Ελευθέριος Βενιζέλος) έχει φτιάξει παράδοση στις ρίψεις. Πώς νιώθεις που είσαι μέλος ενός συλλόγου που έχει και τις πειρισσότερες κατακτήσεις στις ρίψεις;

«Εγώ επέλεξα να πάω στον Ελευθέριο Βενιζέλο, γιατί από την αρχή ήξερα πως είναι ένας σύλλογος ο οποίος στηρίζει τους αθλητές του με κάθε τρόπο και ξέρω ότι και οι άνθρωποι που είναι στη διοίκηση είναι άνθρωποι που αγαπούν τον αθλητισμό. Για εμένα ήταν μία εύκολα επιλογή να πάω εκεί. Με τον κ. Γιώργο Γιατρουδάκη έχουμε πολύ καλές σχέσεις και τον εκτιμώ πάρα πολύ και η προοπτική να είμαι σε έναν τέτοιο σύλλογο που έχει διακρίσεις και στις ρίψεις και είναι από τους κορυφαίους στην Ελλάδα γενικά τα τελευταία χρόνια με κάνει να νιώθω ιδιαίτερη τιμή».

https://stivos.sports3.gr/wp-content/uploads/sites/33/2020/09/ANI_7269-300x195.jpg 300w, https://stivos.sports3.gr/wp-content/uploads/sites/33/2020/09/ANI_7269-768x499.jpg 768w, https://stivos.sports3.gr/wp-content/uploads/sites/33/2020/09/ANI_7269-750x488.jpg 750w" sizes="(max-width: 1000px) 100vw, 1000px" data-pin-no-hover="true" style="box-sizing: border-box; margin: 5px 20px 1.25em 0px; padding: 0px; border: 0px; font: inherit; vertical-align: middle; max-width: 100%; height: auto;">

Ο προπονητής του, Δημήτρης Κουτσούκης θεωρείται, και όχι άδικα, μία από τις πιο εμβληματικές μορφές στις ρίψεις με το πανελλήνιο ρεκόρ του στη σφαίρα να «σπάει» φέτος έπειτα από 31 χρόνια!

Έχει περάσει από όλα τα αθλήματα των ρίψεων, είναι κάτοχος 17 Πανελληνίων ρεκόρ κατά πολλούς είναι ο κορυφαίος σφυροβόλος όλων των εποχών για τη χώρα μας!

Όπως θα διαβάσετε και παρακάτω είναι ήρεμος και η μεταδοτικότητα που διαθέτει έχουν βελτιώσει πολύ τον Θανόπουλο.

Ο προπονητής σου, Δημήτρης Κουτσούκης, είναι ένα… τοτέμ του ελληνικού στίβου. Πώς νιώθεις που σε καθοδηγεί εκείνος; 

«Είμαι πολύ χαρούμενος που έχει γίνει αυτή η συνεργασία. Έγινε τελειώς απρόσμενα θα έλεγα. Ήταν ένα πολύ θετικό γεγονός ότι συνεργαστήκαμε και με έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Πιστεύω πως έχουμε ακόμα να δώσουμε πολλά ως δίδυμο».

Ποιο στοιχείο είναι αυτό που «ζηλεύεις» από εκείνον και πόσο πολύ σε βοηθάει; 

«Ο δίσκος είναι ένα καθαρά τεχνικό αγώνισμα που είναι πολύ δύσκολο να τελειοποιηθεί η τεχνική σου. Από τον κ. Δημήτρη αυτό που θαυμάζω και ζηλεύω είναι η απίστευτη δύναμη που είχε ως αθλητής. Είναι ένας πολύ ήρεμος άνθρωπος και αυτή η ηρεμία που εκπέμπει σε γαληνεύει κι εσένα. Είναι πολύ μεταδοτικός ως άνθρωπος και στα συναισθήματα και στην τεχνική. Τεχνικά υπάρχουν αρκετά πράγματα να βελτιώσουμε. Δεν είμαι σίγουρα τέλειος και να δυναμώσω κι άλλο έχω περιθώρια. Σιγά σιγά δουλεύουμε και τα δύο ταυτόχρονα και θα δούμε».

Έχει τύχει να σε… γκαζώσει είτε πριν από αγώνες, είτε κατά της διάρκεια της προπόνησης, είτε για κάποιον άλλο λόγο;

«Όχι. Είναι ένας πολύ χαλαρός και ήρεμος άνθρωπος. Δεν υπάρχει ένταση μεταξύ μας κι εγώ είμαι πάντα συνεπής και δε θα αργήσω. Είναι καλό που είναι όλα ήρεμα. Γενικά με ενθαρρύνει πολύ και είναι πολύ θετικός και μου ενισχύει με κάθε τρόπο την αυτοπεποίθηση. Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για να έχεις επιτυχία».

Η καθημερινότητα με τον πατέρα σου πώς είναι; Όπως σίγουρα και ο κ. Κουτσούκης ξέρει από πρωταθλητισμό, έτσι κι εκείνος θα σου έχει δώσει συμβουλές για κάποια πράγματα. Πόσο σε έχει βοηθήσει που έχει αναμφισβήτήτα μια νοοτροπία πρωταθλητή;

«Σίγουρα με έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Σε καμία περίπτωση δε θα ήμουν εδώ που είμαι αν δεν υπήρχε εκείνος. Εκείνος ήταν που με ώθησε στον πρωταθλητισμό, εκείνος που με πήγαινε στα στάδια και ήταν κάθε μέρα δίπλα μου. Μέ έχει στηρίξει πάρα πολύ. Σίγουρα μου έχει δώσει πολλές συμβουλές, δηλαδή μου έχει πει αμέτρητες ιστορίες από εμπειρίες δικές του και τι να αποφύγω ή να κάνω και πως να αντιμετωπίσω κάποιες καταστάσεις για να έρθω πιο κοντά στην επιτυχία. Είναι πολύ ενθαρρυντικός. Θέλει να ασχοληθώ με αυτό (σ.σ. δισκοβολία) όσο μπορώ και όσο θέλω και σίγουρα εάν δεν ήταν εκείνος δε θα είχα ασχοληθεί τόσο έντονα με τον πρωταθλητισμό».

Είναι αντικειμενικός κριτής ο πατέρας σου όταν πάει κάτι στραβά; Έχει τύχει να σου χαλάσει την ψυχολογία με όσα σου έχει πει;

«Όχι η ψυχολογία μου δεν έχει χαλάσει με όσα μου έχει πει ο πατέρας μου, ίσα ίσα που από τους κοντινούς σου ανθρώπους αυτό που θες είναι η ειλικρίνεια. Πάντα είναι αντικειμενικός, πάντα είναι ρεαλιστής και πάντα θα μου πει αυτό που πιστεύει και θεωρεί σωστό».

https://stivos.sports3.gr/

Photo Credits: Eurokinissi/ Nektaria Balomatini

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...