Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Σοφία Μπεκατώρου: «Μίλησα τώρα γιατί άκουσα ότι αυτός ο άνθρωπος αποπλανεί παιδιά»

Σοφία Μπεκατώρου: «Μίλησα τώρα γιατί άκουσα ότι αυτός ο άνθρωπος αποπλανεί παιδιά»

Καλεσμένη στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του Νίκου Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1 βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας (25/01) η Σοφία Μπεκατώρου, η Χρυσή μας Ολυμπιονίκης, η οποία συγκλόνισε με την καταγγελία της για σεξουαλική κακοποίηση σε νεαρή ηλικία από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. 

Η λαμπρή πορεία, οι μεγάλες διακρίσεις, τα χρυσά μετάλλια και οι μνήμες από τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε ανοιχτά για την καταγγελία της για σεξουαλική κακοποίηση, τους λόγους για τους οποίους έκανε αυτή την καταγγελία και όλα όσα αντιμετώπισε από την Ομοσπονδία αλλά και από τον κόσμο και τα παιδιά της όταν έφτασε στον εισαγγελέα.

Σοφία Μπεκατώρου: «Γιατί μίλησα τώρα - Άκουσα σχόλια ότι αποπλανεί παιδιά»

Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε ανοιχτά για την καταγγελία που έκανε κατά του παράγοντα της Ομοσπονδίας και εξέφρασε τα συναισθήματά της και τους λόγους που την έκαναν να μην μιλήσει τότε:

«Καταρχήν, καταλαβαίνεις ότι ήταν μία πολύ δύσκολη απόφαση. Γιατί το τραύμα που είχα υποστεί ήταν τόσο βαθύ και είχα απωθήσει αυτό το συμβάν τόσο βαθιά μέσα μου, που ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια δεν μπορούσα καν να το σκέφτομαι, γιατί δεν θα μπορούσα να λειτουργήσω καθόλου. Εφόσον δεν είχα αντιδράσει άμεσα εκείνη τη χρονική στιγμή, συνειδητοποίησα ότι και να έβγαινα να μιλήσω δεν θα μπορούσα να το αποδείξω. Οπότε φοβόμουν κατά κάποιο τρόπο τις συνέπειες αυτού του πράγματος. Υπήρχε μία ομερτά στην Ομοσπονδία. Ένα σύστημα που δεν άφηνε κανέναν αθλητή να φωνάξει. Δεν μπορούσαμε να εισακουστούμε. Όποτε διαμαρτυρόμασταν για το οτιδήποτε υπήρχε μία σημαντική αποσιώπηση των γεγονότων, οπότε αισθανόμουν ότι δεν θα έβρισκα το δίκιο μου.

Μέχρι που υπήρξε αυτό το συναίσθημα της δυσφορίας και δεν μπορούσα να το διαχειριστώ. Άκουσα κάποια σχόλια από κάποιον πατέρα ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος αποπλανεί παιδιά. Ούσα μητέρα ένιωσα ότι έχω πολύ μεγάλη ευθύνη και αποφάσισα να μιλήσω. Επίσης, με αφορμή την αγωγή που έγινε του Νίκου Κακλαμανάκη, ένιωσα ότι όλοι οι αθλητές μίλησαν ο ένας στήριξε τον άλλον και βρήκα το θάρρος να φτάσουμε στη δικαιοσύνη», ανέφερε. Σε όσους λένε ότι έχει στόχο να πολιτευτεί η Μπεκατώρου απάντησε: «Για όσους μπορούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του τραύματος που έχω υποστεί... να τους πω δεν έχω στόχο να γίνω Ευρωβουλευτής ούτε να βοηθήσω κάποια παράταξη στις εκλογές της Ομοσπονδίας».  

Σοφία Μπεκατώρου
Σοφία Μπεκατώρου

Απαντώντας στην ερώτηση «γιατί τώρα» με την οποία πολλοί αντιμετώπισαν την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, η Χρυσή Ολυμπιονίκης απάντησε στον Νίκο Χατζηνικολάου:

«Όσοι γνωρίζουν για την κακοποίηση καταλαβαίνουν ότι το τραύμα είναι μεγάλο και δεν είσαι έτοιμος να μιλήσεις. Νιώθω έστω ικανοποιημένη που βρήκα τη δύναμη. Και τη δύναμη τη βρήκα για να προστατεύσω άλλους. Όσο σκεφτόμουν τι συνέβη σε μένα, δεν έβρισκα τη δύναμη». Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε για τον «αιφνιδιασμό» που ήταν η κακοποίηση από αυτόν τον άνθρωπο και αναφέρθηκε στο πώς ο θύτης πλησιάζει το θέμα και αναπτύσσει οικειότητα μαζί του, καταφέρνοντας να ρίξει τις άμυνές του.

«Όταν ένας άνθρωπος έχει αναπτύξει μαζί σου μια σχέση εμπιστοσύνης, τη στιγμή που σε πολεμάει όλη η Ομοσπονδία και βγαίνει μπροστά και αρχίζει και λύνει θέματα, τότε κερδίζει έδαφος. Ήμασταν ενθουσιασμένες όταν μάθαμε ότι θα έρθει μαζί μας στον αγώνα για την πρόκριση. Οι άνθρωποι που προβαίνουν σε τέτοιες άρρωστες συμπεριφορές, είναι αυτοί που ήδη έχουν αναπτύξει κάποια οικειότητα με το θύμα. Δεν έχει άμυνα το θύμα. Είναι τα άτομα που λέμε, δεν το περίμενα ποτέ από αυτόν», ανέφερε η Χρυσή Ολυμπιονίκης.

 

«Ο μόνος στόχος μου είναι να αποκαλύψω την κατάχρηση εξουσίας και να βοηθήσω παιδιά»

Μιλώντας για το τι θα προέτρεπε σήμερα να κάνει ένα θύμα σε ανάλογη περίπτωση, η Σοφία Μπεκατώρου ανέφερε πως θα πρέπει να μιλήσει άμεσα, δηλώνοντας, παράλληλα, πως είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που δίνεται στο θύμα να μιλήσει, καθώς το αδίκημα παραγράφεται μέχρι να βρει τη δύναμη να το καταγγείλει.

«Τώρα που γνωρίζω ακριβώς και το νομικό κομμάτι της υπόθεσης, βλέπω ότι δυστυχώς μέχρι στιγμής η νομοθεσία λειτουργεί υπέρ του θύτη και υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο μπορείς να μιλήσεις. Σίγουρα το θύμα πρέπει να μιλήσει άμεσα. Πιστεύω σίγουρα ότι πρέπει να δοθεί περισσότερο χρονικό διάστημα μέχρι να γίνουν οι παραγραφές. Το λένε οι επιστήμονες ότι τα θύματα δεν μπορούν να μιλήσουν άμεσα. Κι εμένα μου πήρε τόσα χρόνια για να συνειδητοποιήσω τι μου έχει συμβεί», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Εμένα με ενδιαφέρει να μην κάνει ποτέ ξανά κακό σε κανέναν». 

Η Σοφία Μπεκατώρου αναφέρθηκε, επίσης, στο πώς επικοινώνησε την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη στα παιδιά της:«Πίστευα ότι θα πάρει δημοσιότητα το θέμα. Αλλά δεν περίμενα τόσο πολύ. Στις 26 Νοεμβρίου έδωσα την πρώτη κατάθεση στον εισαγγελέα. Από τότε προσπαθούσα να βρω έναν τρόπο για να κάνω κι άλλους ανθρώπους να βγουν να μιλήσουν. Γι' αυτό και μίλησα με τα παιδιά μου και προσπάθησα να τους εξηγήσω κάποια πράγματα για την σεξουαλική βία. Στην αρχή ο γιος μου με στεναχώρησε, μου είπε "Μαμά θα γίνουμε ρεζίλι, όλοι θα μιλάνε για αυτό". Εξήγησα στον γιο μου, που βρίσκεται στην προεφηβεία και έχει ανησυχίες, τι είναι η σεξουαλική βία και το πώς έχουμε δικαίωμα να λέμε "όχι". Όταν πήρε διάσταση το θέμα κατάλαβε ότι είναι για καλό. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά τους και να τα ενημερώσουν, γιατί δεν έχουμε επαρκή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία. Η κόρη μου μου είπε "τώρα νιώθω πώς άμα μεγαλώσω δεν θα φοβάμαι"», δήλωσε η Σοφία Μπεκατώρου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...