Menu
RSS
Τετάρτη, 22/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μοναστηράκι Γορτυνίας | Την Δευτέρα του Πάσχα ο αγώνας δρόμου της Κουλούρας

Μοναστηράκι Γορτυνίας | Την Δευτέρα του Πάσχα ο αγώνας δρόμου της Κουλούρας
Κουλούρα 2023
Την Δευτέρα του Πάσχα θσ πραγματοποιηθεί ο αγώνας δρόμου της Κουλούρας την οποία οργανώνει ο Σύλλογος μας. Το πρόγραμμα λέει ότι θα συγκεντρωθούμε στην είδοδο του χωριού γύρω στις 5:00 το απόγευμα, εκτός εάν χαλάσει ο καιρός. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει σχετική ενημέρωση σε περίπτωση αλλαγής ώρας. Μισή ώρα πρίν την έναρξη του αγώνα θα χτυπήσει η καμπάνα.
Η Κουλούρα είναι δρόμος ημιαντοχής (2.200 μέτρα περίπου) του οποίου η αφετηρία είναι στην περιοχή «ριγανωτό» και ο τερματισμός στην είσοδο του χωριού μας. Πρόκειται για έναν σχετικά δύσκολο αγώνα καθώς δε στηρίζεται μόνο στην ταχύτητα και την αντοχή αλλά και στην τακτική (όπως όλοι οι δρόμοι ημιαντοχής) αφού ξεκινάει με εύκολο κατηφορικό τμήμα, αλλά τα τελευταία 800 μέτρα (από τη βρυσούλα και μέχρι τον τερματισμό) είναι μία επίπονη με μεγάλη κλίση ανηφόρα, στην οποία εγκαταλείπουν οι περισσότεροι δρομείς που δεν έκαναν οικονομία δυνάμεων στο πρώτο τμήμα.
Το έθιμο της Κουλούρας έρχεται από πολύ παλιά και συνδέεται με τη λατρεία του Αγ. Γεωργίου, υπό την έννοια της ρώμης, της δύναμης και των στρατιωτικών και τακτικών ικανοτήτων του Αγίου, ο οποίος πριν μαρτυρήσει είχε ορισθεί, από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, ως Διοικητής του τάγματος των Ανικιώρων με το βαθμό του Συνταγματάρχη του Ρωμαϊκού στρατού και είχε διακριθεί για το θάρρος, τον ηρωισμό και την μαχητικότητά του.
Ο αγώνας γινόταν, και εξακολουθεί να γίνεται, τη Δευτέρα του Πάσχα, ανεξάρτητα αν η γιορτή του Αγίου είχε μετακινηθεί ή όχι.
Συγκεκριμένα, ο Αγ. Γεώργιος τιμάται στις 23 Απριλίου, αλλά τις χρονιές που η ημερομηνία αυτή προηγείται του Πάσχα, η γιορτή μετακινείται την Δευτέρα του Πάσχα καθώς πριν τη Λαμπρή δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εορτασμοί λόγω πένθους των Χριστιανών για το Θεάνθρωπο.
Τις χρονιές που η 23η Απριλίου πέφτει μετά το Πάσχα, άρα η γιορτή δεν μετακικείται (όπως φέτος), ο αγώνας της Κουλούρας, εθιμικά, πραγματοποιείται και πάλι την Δευτέρα του Πάσχα.
Κατά το έθιμο ο νικητής του αγώνα λάμβανε σαν έπαθλο μία κουλούρα ψωμί την οποία είχε ευλογήσει ο Ιερέας, έπαθλο ταπεινό αλλά σημαντικό για τον νικητή.
Ας προσπαθήσουμε και φέτος η συμμετοχή να είναι μεγάλη καθώς πρόκειται για ένα πολύ όμορφο έθιμο βγαλμένο από την παράδοση του τόπου μας, που συνδέεται άμεσα με την πίστη μας και την τιμή σε έναν από τους δημοφιλέστερους Αγίους της Ορθοδοξίας.
Όλοι οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν το συλλεκτικό μπλουζάκι της Κουλούρας και θα αγωνισθούν με αυτό.
Οι νικητές όλων των κατηγοριών θα λάβουν μετάλλια (Χρυσό, Αργυρό και Χάλκινο) και έπαινο.
Οι χρυσοί νικητές θα πάρουν και το πατροπαράδοτο τρόπαιο, την κουλούρα.
Με τη λήξη του αγώνα θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία η κλήρωση της Λαχειοφόρου αγοράς του Συλλόγου.
Και το φετινό Πάσχα θα είναι αξέχαστο στο όμορφο χωριό μας!

Άγγελος Αγγελόπουλος

(Από τη σελίδα Σύλλογου Μοναστηρακίου Γορτυνίας "Άγιος Νικολάος")

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...