Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ντοκουμέντο | Το ματς που στέρησε από τον Παναρκαδικό την άνοδο στην Α’ Εθνική!

Ντοκουμέντο | Το ματς που στέρησε από τον Παναρκαδικό την άνοδο στην Α’ Εθνική!
Ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ ετοίμασε η ιστοσελίδα contraepithesi.gr του Φώτη Αλεξόπουλου, για το παιχνίδι Παναρκαδικός – Προοδευτική, που έγινε το 1977 και που θεωρείται ως το πιο αμφιλεγόμενο παιχνίδι στη μεγάλη ιστορία του Παναρκαδικού.
Οι παλαιότεροι φίλαθλοι δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουν εκείνο το παιχνίδι που έχει χαραχτεί για πάντα στη μνήμη τους.
Ένα παιχνίδι που αν είχε διαφορετική εξέλιξη, θα μπορούσε να αλλάξει όλη τη μοίρα του Παναρκαδικού και συνολικά του Αρκαδικού Ποδοσφαίρου.
Διαβάστε το ρεπορτάζ του contraepithesi.gr

NTOKOYMENTO. Η πορεία του Παναρκαδικού κατά το παρελθόν ήταν κατά γενική ομολογία πολύ σπουδαία, διαγράφοντας μία σπουδαία διαδρομή στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και τις Εθνικές κατηγορίες, πραγματοποιώντας μεγάλες και σπουδαίες εμφανίσεις, ιστορικές νίκες. Παράλληλα αυτή η ομάδα που έχει αγαπηθεί τόσο πολύ από το φίλαθλο κοινό της ευρύτερης περιοχής, σ’ αυτή την ένδοξη διαδρομή έζησε μεγάλες και ευχάριστες στιγμές, αλλά και αρκετές δυσάρεστες στιγμές και πίκρες. Η ομάδα του Παναρκαδικού κατά το παρελθόν έδωσε όμως και κρίσιμα παιχνίδια που άφησαν ιστορία και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ποδοσφαιρικής μνήμης παλαίμαχων ποδοσφαιριστών, παραγόντων και φιλάθλων.

Ένα από τα παιχνίδια που άφησαν ιστορία και σύμφωνα με πολλούς αποτελεί ίσως το πλέον πολυσυζητημένο και αμφιλεγόμενο ματς στην ιστορία του Παναρκαδικού, ήταν αυτό που είχε δώσει η ομάδα του «τριφυλλιού» στην Τρίπολη τη σεζόν 1976-1977, με αντίπαλο την ομάδα της Προοδευτικής. Ένα παιχνίδι για το οποίο γράφτηκαν, ειπώθηκαν πολλά στην ποδοσφαιρική πιάτσα με αφορμή την «ήττα-σοκ» εκείνης της εποχής που στοίχισε σημαντικά αγωνιστικά και ηθικά στην ομάδα. Μία ήττα που για άλλους στοίχισε την μεγαλύτερη ευκαιρία που είχε ο Παναρκαδικός για άνοδο στην Α’ Εθνική, και για άλλους επηρέασε αγωνιστικά την ομάδα στη συνέχεια με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να φτάσει στο μεγάλο στόχο της ανόδου.

Η συγκεκριμένη αυτή αναμέτρηση ανάμεσα στον Παναρκαδικό και την Προοδευτική διεξήχθη στο γήπεδο του Παναρκαδικού στις 30 Ιανουαρίου 1977, ημέρα Κυριακή και βρήκε νικητές τους φιλοξενούμενους με σκορ 0-2. Την αναμέτρηση αυτή παρακολούθησαν 3.246 φίλαθλοι (!) αριθμός που χαρακτηρίζεται ασύλληπτος για τα δεδομένα του γηπέδου και του τοπικού ποδοσφαίρου σήμερα. Εξ’ αυτών περίπου 450-500 ήταν οι φίλαθλοι της Προοδευτικής.

Μέχρι εκείνο το πολυσυζητημένο ματς, ο Παναρκαδικός είχε την πρωτοπορία στο βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος με 22 βαθμούς. Σε περίπτωση επικράτησης ο Παναρκαδικός θα διατηρούσε την πρωτοπορία στο βαθμολογικό πίνακα. Το ματς αυτό έγινε στα πλαίσια της 18ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β’ Εθνικής και ήταν το προτελευταίου του α’ γύρου. Το εντυπωσιακό στοιχείο ήταν ότι αυτή η ήττα από την Προοδευτική «έσπασε» ένα ασύλληπτο ρεκόρ για τον Παναρκαδικό ο οποίος διατηρούσε ένας αήττητο σερί στην έδρα του διάρκειας δύο ολόκληρων χρόνων!

Στο παιχνίδι αυτό ο Παναρκαδικός ήταν φανερά καλύτερος στη διάρκεια του παιχνιδιού, χάνοντας απίστευτες ευκαιρίες για να σκοράρει, μεταξύ των οποίων και τρία συνολικά πέναλτι. Αντ’ αυτού η Προοδευτική που είχε σε εκπληκτική μέρα τον τερματοφύλακα της, Βρεκούση, κατάφερε να σκοράρει σε κομβικά σημεία της αναμέτρησης κερδίζοντας μέσα στην Τρίπολη.



Το «ντοκουμέντο» του «Κόντρα Επίθεση»…

Το «Κόντρα Επίθεση» στην προσπάθεια και την έρευνα που πραγματοποίησε για να μάθει περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες από εκείνο το ιστορικό και πλέον πολυσυζητημένο παιχνίδι στην ιστορία του Παναρκαδικού, κατάφερε να βρει το φύλλο της «Αθλητικής Φωνής» της 31ης Ιανουαρίου 1977, το οποίο περιελάμβανε εκτενές ρεπορτάζ από το συγκεκριμένο παιχνίδι, το οποίο υπέγραφε και είχε επιμεληθεί ο ρεπόρτερ εκείνης της εποχής, Γιάννης Αργυρίου.

Το «Κόντρα Επίθεση» προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης οφείλει να τονίσει ότι δεν παίρνει θέση για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ και ότι καταγράφεται παρακάτω αποτελεί αναδημοσίευση, αυτού του σπάνιου ντοκουμέντου που εξασφάλισε το «Κ.Ε.». Σ’ αυτό το ρεπορτάζ του Γιάννη Αργυρίου, αναφέρονται πολλές λεπτομέρειες από εκείνο το «αμφιλεγόμενο» και ιστορικό ματς, για το οποίο δεκαετίες μετά γίνεται κουβέντα και αναφορές στα ποδοσφαιρικά στέκια.

Αναλυτικά το δημοσίευμα για τον αγώνα Παναρκαδικός – Προοδευτική, το οποίο προσπαθήσαμε σε σημαντικό βαθμό, να αποτυπώσουμε και αναδημοσιεύσουμε, όπως ακριβώς είχε δημοσιευθεί πριν περίπου 34 χρόνια, έχει ως εξής:



O ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΗΣ «ΦΩΝΗΣ» ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙ:

Ο Βρεκούσης δεν ήξερε τι έπιανε!

‘’Στο 41’ και 57’ απέκρουσε και δύο πέναλτυ του Μαρκόπουλου,

που ήταν ο μοιραίος παίκτης του Παναρκαδικού.

Οι γηπεδούχοι υπερείχαν , αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ξανθόπουλος (40) και Θωμάς (79) έγραψαν το θρίαμβο της Προοδευτικής.’’

ΤΡΙΠΟΛΙΣ. (Του απεσταλμένου μας ΓΙΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΙΟΥ).- Το… τίμιο ξύλο πρέπει να είχε πάνω του, χθες, στο γήπεδο του Παναρκαδικού, ο γκολκίπερ της Προοδευτικής, Βρεκούσης. Δεν δικαιολογούνται διαφορετικά οι αποκρούσεις που έκανε και γενικότερα η απόδοσις του, που… υπνώτισε τους αντιπάλους. Και δεν θάταν υπερβολή, αν λέγαμε ότι το περήφανο 2-0 της Κορυδαλλιώτικης ομάδος μέσα στην Τρίπολη, -το… «μπαμ» δηλαδή, της 18ης αγωνιστικής ημέρας- οφείλεται κατά 50% στον γιγαντόσωμο κέρβερο , που είχε κάτω από τα δοκάρια της. Το άλλο 50% οφείλεται στους προκλητικά ανίκανους κυνηγούς του Μίμη Μπενάρδου, που με την αστοχία τους έκαναν τις… τρίχες των κεφαλών 3500 φιλάθλων να… σηκωθούν. Ήσαν τόσο ανίκανοι, που δεν μπόρεσαν ούτε τα πέναλτυ να στείλουν στο πλεκτό. Και κάτω από αυτές τις συνθήκες, «γεύτηκαν» το «δηλητήριο» της πίκρας μέσα στο γήπεδό τους, μετά από δύο ολόκληρα χρόνια! Για την όλη κατάσταση, για την ήττα, για την απογοήτευση των φιλάθλων, για τους εκνευρισμούς, για το χάσιμο της «πρωτιάς» στον βαθμολογικό πίνακα, φταίνει αυτοί οι ίδιοι. Και, βέβαια, τα δικά τους κεφάλια πρέπει να χτυπήσουν στον τοίχο…

Από την άλλη πλευρά, η Προοδευτική, και από μόνο το γεγονός ότι νίκησε εκτός έδρας τον Παναρκαδικό, είναι άξια συγχαρητηρίων. Ο Κώστας Λινοξυλάκης έβαλε τους παίκτες του και κινήθηκαν επί 90’ πάνω σε ένα σωστό πλάνο. Συνεχές κυνηγητό της μπάλλας, τέσσερις παίκτες στο κέντρο του γηπέδου αναπτυγμένοι σαν βεντάλια μπροστά από τους τέσσερις αμυντικούς. Το… Σινικό αυτό τείχος διασπάστηκε αρκετές φορές. Πλην όμως, πίσω απ’ αυτό, βρισκόταν ένας άριστος «πολέμαρχος», που, όποτε χρειάστηκε, αντιμετώπισε με επιτυχία μόνος του τις θυελλώδεις επιθέσεις των αντιπάλων. Ήταν ο γκολκήπερ Βρεκούσης, που, ασφαλώς, θα εκαλείτο στην εθνική ομάδα, αν ο Λάκης Πετρόπουλος βρισκόταν χθες στην Τρίπολη.

Μ’ όλα αυτά, δεν θέλουμε να υποστηρίξουμε ότι η νίκη της Προοδευτικής ήταν δίκαιη, Αντίθετα, το τελικό αποτέλεσμα αδικεί κατάφωρα τους γηπεδούχους, που στο μεγαλύτερο διάστημα έπαιξαν σχεδόν μονότερμα τους Κορυδαλλιώτες. Λίγη, ελάχιστη ευστοχία αν είχαν οι Τριπολιτσιώτες και λιγότερη ρέντα αν είχε ο Βρεκούσης, η Προοδευτική θα έχανε με καθαρό σκορ. Βέβαια, στο ποδόσφαιρο μετράνε τα γκολ και όχι η υπεροχή. Και μ’ αυτήν την ψυχρή λογική, οι φιλοξενούμενοι αξίζουν κάθε επαίνου.

Μοιραίος παίκτης για τον Παναρκαδικό, ήταν ο Δρούζιας. Παρ’ ότι πάλεψε γενναία και έδειξε μεγάλη φιλοτιμία, έμεινε εκτεθειμένος στους οπαδούς της ομάδας του, που είχαν την απαίτηση να μετατρέψει σε γκολ την μία, τουλάχιστον, ευκαιρία, από τις… δέκα (!) που έχασε. Επίσης, μερίδα μεγάλη στο χθεσινό «ναυάγιο» είχε και ο κεντρικός αμυντικός Μαρκόπουλος. Ήταν απαράδεκτα… απαθής και «κρέμασε» κυριολεκτικά τον γηπεδούχο, σε δύο περιπτώσεις, απ’ αυτές που σε αναγκάζουν ή να φύγεις από το γήπεδο, ή να περιμένεις πότε θα αντικατασταθεί. Πιο συγκεκριμένα, οι δύο περιπτώσεις:

1) Στο 47’ και ενώ η Προοδευτική προηγείτο με 1-0, οι «γηπεδούχοι» κέρδισαν πέναλτυ, όταν ο Κυριαζής απέκρουσε με τα χέρια μέσα στην περιοχή, κεφαλιά του Δρούζια. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Μαρκόπουλος, ο οποίος, με… ολύμπια ψυχραιμία σούταρε στην αριστερή γωνία, για ν’ αποκρούσει, αλλά όχι σταθερά, ο Βρεκούσης και να γίνει το γκολ. Ο διαιτητής, Κεφάλας, διέταξε… επανάληψη του πέναλτυ, γιατί βρισκόντουσαν παίκτες της Προοδευτικής μέσα στα καρέ. Την δεύτερη εκτέλεση αναλαμβάνει και πάλι ο Μαρκόπουλος το σουτ του οποίου αποκρούει με άνεση ο Βρεκούσης. Ο διαιτητής διατάζει, για τρίτη φορά (!) επανάληψη του πέναλτυ, γιατί αυτή την φορά βρισκόντουσαν παίκτες του Παναρκαδικού μέσα στην περιοχή (εμείς δεν είδαμε κάτι τέτοιο). Και αυτήν την φορά, ο Μαρκόπουλος παίρνει φόρα 10 μέτρα και με… απάθεια στέλνει τη μπάλα άουτ! Η ψυχρολουσία για τους γηπεδούχους ήταν μεγάλη.

2) Είμαστε στο 79’ και ο Παναρκαδικός προσπαθεί απεγνωσμένα να ισοφαρίση. Ξαφνικά, οι της Προοδευτικής κάνουν μία μάλλον ακίνδυνη αντεπίθεση, για να φτάσει η μπάλα στον Μαρκόπουλο, που βρίσκεται μόνος του μέσα στην περιοχή και λίγο πλάγια. Ενώ, λοιπόν, όλοι περιμένουν να προχωρήσει, αυτό… απαθέστατα, κάνει ένα αψυχολόγητο τακουνάκι… μέσα στην περιοχή, που δεν «πιάνει», δίνοντας έτσι πάσα – λουκούμι στον νεοεισελθόντα Θωμά, ο οποίος δεν δυσκολεύεται να κάνει το 2-0. Απ’ εκεί και πέρα, δεν υπήρχαν άλλες ελπίδες για τους γηπεδούχους.

ΕΙΝΑΙ γεγονός πάντως, ότι η ατυχία κυνήγησε αδυσώπητα τον Παναρκαδικό, οι φίλαθλοι του οποίου μιλούσαν για… ευχέλαιο και λειτουργίες. Σπάνια συναντά κανείς τέτοια κακοδαιμονία. Και είναι ευτύχημα που οι παίκτες του Μπενάρδου κρατήθηκαν και δεν ξέσπασαν, άσχετα αν λίγο αργότερα στα αποδυτήρια έκλαιγαν σαν μικρά παιδιά… Τι να πρωτοσημειώσουμε γι’ αυτή την ατυχία; «Ήδη, αναφέρθηκαν οι 2 χαριστικές βολές του Μαρκόπουλου. Ας προσθέσουμε για την ιστορία τις εκπληκτικές ευκαιρίες του Δρούζια (24’, 27’, 46’, 50’, 61’, 65’, 79’), το δοκάρι και πάλι του Δρούζια στο 81’, το σουτ του Καλιφασά (70’) που απέκρουσε στη γραμμή της εστίας ο Βαφειάδης και κυρίως ένα ακόμη πέναλτυ στο 41’, που εκτέλεσε ο Παπανικολάου και απέκρουσε ο… ανείπωτος Βρεκούσης.

ΟΠΩΣ γίνεται αντιληπτό, χθες στην Τρίπολη δεν κέρδισε ο καλύτερος. Και αποδείχθηκε περίτραναγια μία ακόμη φορά ότι η τύχη πολλές φορές διαμορφώνειτο αποτέλεσμα ενός αγώνος. Η τύχη που δεν πήγε με το μέρος του Παναρκαδικού ούτε μία φορά.

ΑΝΤΙΘΕΤΑ, από την άλλη… πλευρά του λόφου, η Προοδευτική είχε με το μέρος της την φοβερή ψυχραιμία των παικτών της, την πείρα της, έναν γκολκήπερ κολοσσό και…τύχη βουνό. Τύχη στα 2 πέναλτυ, τύχη στο δοκάρι του Δρούζια, τύχη στην απόκρουση του Βαφειάδη στο 70’ επί της γραμμής, τύχη στην γκέλα του Μαρκόπουλου στο 79’ που της πρόσφερε στο… πιάτο το 2ο γκολ. Ένα μόνο πράγμα είχε εναντίον της. Την διαιτησία του Θεσσαλονικέα Κεφάλα, που βέβαια δεν την αδίκησε σε αποφασιστικές στιγμές, αλλά αναμφίβολα την ανέκοπτε συνεχώς όταν αντεπιτίθετο, δείχνοντας ότι θα τον ικανοποιούσε το Χ.

Το πρώτο γκολ της Προοδευτικής (οι ελπίδες της για τον τίτλο ξαναφούντωσαν πια), ήταν ωραιότατο και καταχειροκροτήθηκε από τους 500 περίπου εκδρομείς οπαδούς της. Έγινε στο 40’ μετά από εντυπωσιακό σλάλομ του Γιαλέλη και πάσσα του στον Σταθόπουλο ο οποίος σούταρε συρτά. Απέκρουσε ασθενώς ο Κουμπούνης και ο επερχόμενος Ξανθόπουλος με νέο σουτ, πέρασε την μπάλα κάτω από το κορμί του γκολκίπερ και έγραψε το 1-0.

Το δεύτερο γκολ έγινε όπως είπαμε στο 79’ από τραγικό λάθος του Μαρκόπουλου που εκμεταλλεύτηκε ιδανικά ο Θωμάς.

Γενικά το ντέρμπι κορυφής του Νότου παρουσίασε μεγάλο και διαρκές ενδιαφέρον. Οι θεατές δεν έπληξαν ούτε στιγμή. Ήταν ένα όμορφο θέαμα, αντάξιο της φήμης και της δυναμικότητας των δύο αντιπάλων που απέδειξαν ότι δίκαια κατέχουν περίοπτες θέσεις στον βαθμολογικό πίνακα.

Ασφαλώς τόσο ο Παναρκαδικός, όσο και η Προοδευτική έχουν τις δυνατότητες να διεκδικήσουν τον τίτλο… Το παιχνίδι είχε νεύρο, δύναμη, φαντασία, θεαματικές φάσεις, αδιάκοπο κυνηγητό της μπάλας, γκολ, πέναλτυ, δοκάρι, ένταση, φανατισμό. Όλα δηλαδή εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα μεγάλα ντέρμπι.

Η ομάδα της Τρίπολης εν κατακλείδι δεν πρέπει να απογοητευτεί. Οι παίκτες της αποτελούν ένα αξιόλογο σύνολο, γεμάτο αρετές, που έχει τις δυνατότητες να φτάσει στον στόχο της. Όπως και να το κάνουμε και η ήττα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Αυτό ας μη το ξεχνάμε.

Τέλος η ομάδα του Κορυδαλλού που ξανάζησε χθες μεγαλειώδεις στιγμές διαθέτει παίκτες ταλέντα που μαζί με τους 3-4 έμπειρους φτιάχνουν ένα δυναμικό σύνολο. Κι αυτό το σύνολο κατόρθωσε να επιβιώσει μέσα στην Τρίπολη. Και να νικήσει μία μεγάλη ομάδα, ικανή να ξανανέβη στην Α’ Εθνική. Και το επίτευγμα αυτό κάθε άλλο παρά μικρό είναι…

Από τη νικήτρια Προοδευτική δεν υστέρησε κανείς. Κορυφαίος πάντως ήταν ο Βρεκούσης. Τέτοιος γκολκήπερ δεν υπάρχει ούτε στην Α’ Εθνική. Αλάνθαστος ο έμπειρος Μανδρέκας. Δυνατός και ψύχραιμος ο Κόνειλος. Σταθερότατος ο Κασιδιάρης και με καλές στιγμές ο Κυριαζής. Άριστος και συγκινητικός ο βετεράνος Σταθόπουλος. Ευέλικτος και ταχύτατος ο Γιαλέλλης. Ιδανικός στο ρόλο του ο Βαφειάδης και από τους κορυφαίους ο Ξανθόπουλος. Ικανοποιήσαν και οι Θεοδωρίδης, Κολέμπας, όπως και οι Καλούδης, Θωμάς που έπαιξαν στην επανάληψη.

Από τον Παναρκαδικό ο Κουμπούνης παρά τα νευράκια του δεν έκανε σφάλαματα. Δεν είχε και πίεση άλλωστε. Με καλές και κακές στιγμές ο Δημάκης. Σταθεροί και φιλότιμοι οι Α. και Δ. Αγγελάκος. Κορυφαίος ο Δράνης. Πρόκειται για ταλέντο μεγάλο. Κακός, κάκιστος ο Μαρκόπουλος. Για την απόδοσή του αυτή πρέπει να έχει… τύψεις. Ήταν αδικαιολόγητος. Με διάθεση άλλα άστοχες μπαλιές ο Παπανικολάου. Λίγα πράγματα ο Ντόπης παρ’ ότι έτρεχε συνεχώς. Μοιραίος φορ ο Δρούζιας που έχει στο ενεργητικό του την συνεχή κινητικότητα. Δραστήριος αλλά όχι ουσιώδης ο Μακρής και άριστος διεμβολιστής ο Νικολαΐδης που ενρυπωσίασε. Αρκετά καλός ο Καλιφασάς και χωρίς να δείξει τίποτα το αξιόλογο ο Γρηγοράκος που πήρε τη θέση του Ντόπη.

Για τον διαιτητή Κεφάλα (Κόκκαλης, Παναγιώτόπουλος) τα είπαμε. Ορθώς απέβαλε τον Παπανικολάου (80’) που λάκτισε τον Καλούδη.

Οι συνθέσεις:

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Βρεκούσης, Μανδρέκας, Κόχειλας, Κασιδιάρης, Κυριαζής (51’ Καλούδης), Σταθόπουλος, Γιαλέλλης, Βαφειάδης, Ξανθόπουλος, Θεοδωρίδης, Κολέμπας (66’ Θωμάς).

ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ: Κουμπούνης, Δημάκης, Αγγελάκος Α και Δ., Δράνης, Μαρκόπουλος, Παπανικολάου, Ντόπης (71’ Γρηγοράκος), Δρούζιας, Μακρής (70’ Καλιφασάς), Νικολαΐδης.

 
 
 
 

1 σχόλιο

  • Παναρκαδικος old school
    Παναρκαδικος old school Σάββατο, 19 Ιανουαρίου 2019 15:54 Σύνδεσμος σχολίου

    Ντροπη και ξεφτιλα σ αυτους που πουλησαν το παιχνιδι τοτε.ο κοσμος το χει τουμπανο και αυτοι κρυφο καμαρι.Και σαν να μην εφτανε αυτο,τα επομενα χρονια το επαιζαν αναμορφωτές και υποστηριχτες του παναρκαδικου ποδοσφαιρου.Πουλημενα τομαρια

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...