Menu
RSS
Δευτέρα, 06/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η Τρίπολη υποδέχεται το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Η Τρίπολη υποδέχεται το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

 

Στον κινηματογράφο Cineville με ελεύθερη είσοδο !

 

11-13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022/ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ:ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Πλούσιο σε εκδηλώσεις το 8οΔιεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

 

 

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου δίνει ραντεβού στους φίλους του από τις 11 έως τις 13 Απριλίου 2022 και υπόσχεται ακόμη ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο!


Φέτος το Φεστιβάλ επιστρέφει στον φυσικό του χώρο, στις αίθουσες προβολών και επανακάμπτει με νέες συνεργασίες, αφιερώματα, σεμινάρια, masterclass, εκθέσεις αλλά και την καθιερωμένη του εκπαιδευτική ζώνη.Το κύριο μέρος του Φεστιβάλ, όπως κάθε χρόνο, θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα, ενώ μέρος του προγράμματος και των παράλληλων δράσεων θα λάβουν χώρα σε άλλες 12 πόλεις της Πελοποννήσου(Πάτρα, Αμαλιάδα, Αργος, Τρίπολη, Ναύπλιο,  Σπάρτη, Φιλιατρά, Γύθειο, Ξυλόκαστρο, Ακράτα, Δημητσάνα και Λεβίδι).

Η Τρίπολη για τρίτη χρονιά θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ στον κινηματογράφο Cineville

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, θα τηρηθούν τα μέτρα πρόληψης κατά του
Covid

Το ειδικό αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης είναι «Πολιτισμοί της Υποσαχάριας Αφρικής»με 10 ταινίες ντοκιμαντέρ και μία συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με προσκεκλημένους Έλληνες πολεμικούς ανταποκριτές και ακαδημαϊκούς από το εξωτερικό, την   έρευνα της οποίας έχει αναλαβει η  Στέλλα Παπακωνσταντίνου.  Το αφιέρωμα θα συνοδεύεται από μία μοναδική έκθεση τελετουργικών μασκών του συλλέκτη και Ψυχοπαθολόγου/καθηγητή Φώτη Καγγελάρη,ο οποίος θα βρεθεί στην Καλαμάτα τις ημέρεςτου Φεστιβάλ και θα δώσει διάλεξη με θέμα «Τελετουργικές Μάσκες, Ψυχαναλυτικές και καλλιτεχνικές επισημάνσεις».

Ένα σεμινάριο animation  με φιγούρες από πλαστελίνη, ειδικά για παιδιά Δημοτικού και άτομα με μέτρια νοητική υστέρηση, θα πραγματοποιήσει ο σκηνοθέτης και φίλος του Φεστιβάλ, Thomas Kunstler.

Τέλος, μία σειρά σεμιναρίων για μαθητές Δημοτικού (από 10 ετών) και Γυμνασίου  υπό την επιμέλεια της Στεφανίας Χαρίτου θα πραγματοποιηθεί σε Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη και Ξυλόκαστρο. Ένας περίπατος στη φύση θα σταθεί αφορμή συζήτησης για την Οικολογία, τους φυσικούς πόρους, την Ενέργεια και την κλιματική αλλαγή.

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΖΩΝΗ

09:00   We Welcome You

Σκηνοθεσία/σενάριο/Παραγωγή: Κωνσταντίνος Λένης

Χώρα: Ελλάδα

Ετος: 2020

Διάρκεια: 18’

Μία ομάδα πέντε ποδηλατοδρόμων ταξιδεύουν στο Μαλάουι για να δωρίσουν σχολικές φόρμες στα παιδιά.

09:30   From Trash to treasure

Σκηνοθεσία: Iara Lee

Παραγωγή: Cultures of Resistance

Διάρκεια: 24'

Χώρα: Λεσότο, ΗΠΑ

Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά

Στο Λεσότο – μια χώρα υψίπεδων που περιβάλλεται από τη Νότια Αφρική – ένας καλλιτέχνης που ονομάζεται Nthabiseng TeReo Mohanela παίρνει πεταμένα υλικά και τα μετατρέπει σε μοναδικά ρούχα και αξεσουάρ. Διδάσκοντας στους νέους τα οφέλη της ανακύκλωσης και της αναδημιουργίας, αποκαλεί το έργο του "Από τα σκουπίδια στον θησαυρό". Με αφετηρία το έργο του TeReo, αυτή η ταινία μικρού μήκους αναδεικνύεται σε ένα ευρύτερο πνεύμα επαναπροσδιορισμού μεταξύ των καλλιτεχνών στο Λεσότο, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη δημιουργικότητα για να ανταποκριθούν σε εδραιωμένα κοινωνικά προβλήματα: Οι κινηματογραφιστές δείχνουν την ανάγκη τερματισμού του παιδικού γάμου. Οι μουσικοί γράφουν τραγούδια για την κλιματική αλλαγή. Οι αγρότες συλλέγουν σπόρους για την προστασία των απειλούμενων ειδών δέντρων. Οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν τη μόδα για να διατηρήσουν την παραδοσιακή κουλτούρα basotho και να αμφισβητήσουν τις κοινές αντιλήψεις για την Αφρική. Μετατρέποντας τα αρνητικά σε θετικά, η ταινία μας ενθαρρύνει να πάρουμε μαθήματα από εκείνους που επανεξετάζουν, επαναχρησιμοποιούν και επανεφευρίσκουν προκειμένου να προωθήσουν τη θετική αλλαγή.

10.15   Οι σκύλοι που αλλάζουν ζωές

Έρευνα/ Παραγωγή: Κατερίνα Βασιλείου

Παραγωγή: VICE Greece.

Διάρκεια: 40’

Ελλάδα, 2019

Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά

Ένα ντοκιμαντέρ  για τους σκύλους-βοηθούς στην Ελλάδα μέσα από προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που έχουν ταυτίσει τη διαδρομή τους με αυτά τα σκυλιά. Συναντάμε την Έλενα Παλάγκα, την μοναδική πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σκύλων-βοηθών στη χώρα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η ίδια μας μιλά για το πώς το πάθος της για τα ζώα την οδήγησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το κομμάτι της εξειδικευμένης εκπαίδευσης σκύλων-βοηθών. Γνωρίζουμε τους δύο σκύλους βοηθούς συνεδριών (Nina και Wall-Ε), με τα οποία επισκεπτόμαστε κοινωνικές δομές όπου φιλοξενούνται άτομα τρίτης ηλικίας, ορισμένα με ανιακά σύνδρομα. Τέλος, η Έλενα μας μιλά για την Αθηνά, τον σκύλο-βοηθό που εκπαιδεύει εδώ και δύο χρόνια και η οποία πρόκειται πολύ σύντομα να παραδοθεί σε παιδί με αναπηρία στην Αθήνα. Μετά τη Θεσσαλονίκη ταξιδεύουμε στην Καλαμπάκα, όπου περνάμε δύο μέρες με την οικογένεια του οκτάχρονου Γιώργου Μάνη που εδώ και δύο χρόνια έχει τον πρώτο σκύλο-βοηθό, Μάικ. Οι γονείς του Γιώργου, Δέσποινα και Μάκης, αφηγούνται πώς ήρθε στα χέρια τους ο σκύλος- βοηθός και εξομολογούνται πως το ξανθό λάμπραντορ είναι για αυτούς το δεύτερο παιδί τους και για τον Γιώργο ο καλύτερος, πιστός φίλος του. Ο Μάικ αποτελεί, πια, το κίνητρο που έψαχνε ο μικρός για να συνεχίσει να προσπαθεί, μετά από το σοβαρό περιστατικό υγείας που του συνέβη σε ηλικία τριών ετών.

11:30   Η 11η Ώρα

Σκηνοθεσία: Νάντια Κόνερς, Λέιλα Κόνερς

Παραγωγοί: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Λέιλα Κόνερς, Τσάκ Κάστλεμπερι, Μπράιαν Γκέρμπερ

Χώρα: ΗΠΑ

Ετος: 2007

Ομιλούμενη γλώσσα: αγγλικά

Η 11η Ώρα της Ανθρωπότητας έφτασε: Ξηρασίες. Λιμοί. Έντονες πλημμύρες. Ασυνήθιστα υψηλές βροχοπτώσεις. Θύελλες. Όξινη βροχή. Ο υψηλότερος μέσος όρος θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί στην ιστορία. Συγκλονιστικές εικόνες από πλημμύρες, πυρκαγιές, τυφώνες όπως επίσης και από το λιώσιμο των πάγων αλλά και τα βουνά τοξικών αποβλήτων και σκουπιδιών μας πολιορκούν τον πλανήτη Γη. Ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο συμμετέχει στην παραγωγή και την αφήγηση του καταπληκτικού αυτού, αφιερώματος για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του πλανήτη μας αλλά και παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να δράσουμε. Οι τελευταίες στιγμές αντίδρασης είναι τώρα και όλοι πρέπει να δράσουμε προκειμένου να σταματήσουμε τη συνεχιζόμενη καταστροφική πορεία του πλανήτη μας, ώστε το μοναδικό μας μπλε πλανήτη να τον απολαύσουν και οι επόμενες γενεές!

ΚΥΡΙΩΣ ΖΩΝΗ

18:00   Routes / Διαδρομές

Σκηνοθέτης:  Petar Bojovic

Παραγωγός: Leila Maktari

Διευθυντής Φωτογραφίας: Rupert Critchley

Διάρκεια:  68

Χώρα: Σερβία

Ετος: 2021

Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά

Στη μικρή πρωτεύουσα της Σερβίας, το Βελιγράδι, η Νταϊάνα, ο Σαμ και ο Φίλιξ λειτουργούν μια ΜΚΟ. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια τα χρόνια έχουν δουλέψει με μετανάστες που ολοκλήρωσαν το επίπονο ταξίδι κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής καθ' οδόν προς τη Δυτική Ευρώπη, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα είδη, τρόφιμα και ρούχα που χρειάζονται για να επιβιώσουν. Ωστόσο, μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, η απαραίτητη προσοχή των μέσων ενημέρωσης που απαιτείται για την ενημέρωση των πολιτών για την κρίση αυτή είτε έχει γίνει εχθρική είτε έχει εξαφανιστεί. Σε μια προσπάθεια να το αλλάξουν αυτό, ξεκίνησαν κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής, από την Τουρκία μέχρι το Βέλγιο, πραγματοποιώντας φεστιβάλ ένταξης τόσο για τους μετανάστες όσο και για τους ντόπιους, για να συναντηθούν μέσω της τοπικής κουζίνας, της τέχνης και της μουσικής, με σκοπό να αμβλύνουν τυχόν υπάρχουσες εντάσεις μεταξύ αυτών των κοινοτήτων αλλά και να φέρουν στο φως τα δεινά των προσφύγων.

19.30   Ο παππούς μου, ο Παπαφλέσσας  

Σκηνοθεσία: Κλεώνη Φλέσσα

Παραγωγή: Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σενάριο: Κλεώνη Φλέσσα

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Αnimation: Μπάμπης Αλεξιάδης

Μοντάζ: Μπονίτα Παπαστάθη

Μουσική: Αρίωνας Γυφτάκης

Διάρκεια: 70΄

Χώρα Ελλάδα

Έτος: 2022

Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά

Περίληψη: Μια τρυφερή ματιά στον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης. Ο Παπαφλέσσας ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη την εποχή του Ρομαντισμού και έγινε μέλος της επαναστατικής οργάνωσης «Φιλική Εταιρεία», αναλαμβάνοντας το καθήκον να ξεσηκώσει τους σκλαβωμένους συμπατριώτες του ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τους ήρωες; Έχουν ελαφρυντικά για τα λάθη τους;

21:00   Μέσα από το Τζάμι, Τρεις Πράξεις

Σκηνοθεσία: Χρήστος Μπάρμπας

Παραγωγή: Χρήστος Μπάρμπας

Σενάριο: Χρήστος Μπάρμπας

Διεύθυνση φωτογραφίας: Μιχάλης Γερανιός

Χώρα: Ελλάδα

Ετος: 2021

Διάρκεια: 82’

Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά

Βραβεία: Βραβείο Κοινού Fischer στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Tον Μάιο του 2020, κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown της χώρας και για δύο μήνες, σ’ ένα γηροκομείο στον Άγιο Στέφανο, βόρεια της Αθήνας, το προσωπικό και οι φιλοξενούμενοι, έζησαν έναν επιπρόσθετο εγκλεισμό, αφού σφράγισαν την μονάδα για προληπτικούς λόγους. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει αυτή την πράξη, που εκείνη τη στιγμή ήταν μοναδική σε εθνικό, ευρωπαϊκό, ίσως και παγκόσμιο επίπεδο.

ΤΡΙΤΗ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΖΩΝΗ           

09:00   Τι λένε τα ζώα;

Σκηνοθεσία: Anna Lee Strachan

Σενάριο: Michael Bicks

Παραγωγή: Michael Bicks & Anna Lee Strachan

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Jason Longo

Χώρα: ΗΠΑ

Διάρκεια: 52’

Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά

Το NOVA Wonders οδηγεί τους θεατές σε ένα ταξίδι στα όρια της επιστήμης, όπου οι ερευνητές ασχολούνται με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής και του σύμπαντος. Σε αυτό το επεισόδιο εξετάζουμε αν μπορούμε να καταλάβουμε τι σκέφτονται τα ζώα.

10:15   Τα δάκρυα της γοργόνας, Ωκεανοί από πλαστικό

Σκηνοθεσία/σενάριο: Sandrine Feydel

Χώρα: Γαλλία

Ετος: 2009

Διάρκεια: 54’

Ομιλούμενη Γλώσσα: γαλλικά

Οι ωκεανοί εξελίσσονται ραγδαία στις χωματερές της γης. Κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο ωκεανού περιέχει κατά μέσο όρο 74.000 κομμάτια πλαστικού. Μια «πλαστική σούπα» απορριμμάτων που σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ζώα κάθε χρόνο και διοχετεύει χημικά στην τροφική αλυσίδα.  Ποια θα είναι η μακροπρόθεσμη συνέπεια αυτής της «πλαστικής μόλυνσης»; Μπορεί να γίνει κάτι για να καθαρίσουν οι ωκεανοί μας;

11:30   Kiss the Ground

Σκηνοθέτης: Josh Tickell, Rebecca Tickell

Παραγωγός: Josh Tickell, Rebecca Tickell

Σενάριο:  Josh Tickell, Rebecca Tickell

Διευθυντής Φωτογραφίας: Simon Balderas

Διάρκεια: 85’

ΗΠΑ 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά

Το «Φίλα το χώμα» αποκαλύπτει ότι μέσα από την αναζωογόνηση του χώματος του κόσμου μπορούμε γρήγορα να σταθεροποιήσουμε ολοκληρωτικά το παγκόσμιο κλίμα, να επαναφέρουμε χαμένα οικοσυστήματα και να δημιουργήσουμε αφθονία διατροφικών πηγών. Χρησιμοποιώντας εντυπωσιακές γραφικές και οπτικές αναπαραστάσεις καθώς και πλάνα της ΝΑΣΑ και της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, η ταινία παρουσιάζει πώς με τη μείωση του άνθρακα της ατμόσφαιρας το χώμα αποτελεί το κομμάτι του κλιματικού παζλ που λείπει.

Η ταινία παίρνει θέση να ξεδιαλύνει ένα κίνημα για να επιτευχθεί το ακατόρθωτο, να λυθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της ανθρωπότητας, την εξισορρόπηση του κλίματος και την διασφάλιση του μέλλοντος του είδους μας.

ΚΥΡΙΩΣ ΖΩΝΗ

18:00   Juan / Χουάν

Σκηνοθέτης: Louise Heem

Παραγωγός: J'aime ce garçon

Σενάριο:  Louise Heem

Διάρκεια: 72’

Χώρα: Γαλλία

Ετος: 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά

Ο Ζαν υιοθετήθηκε το 1987 στην Παραγουάη, σε ηλικία μόλις μερικών μηνών. Από τότε ζει στην Βόρεια Γαλλία. Από τότε που ήταν έφηβος σκέφτεται να γυρίσει στην χώρα καταγωγής του για να ψάξει την βιολογική του μητέρα.  Έπειτα από πάρα πολλές αμφιβολίες εξαιτίας του φόβου του ότι η μητέρα δεν θα δεχόταν να τον δει, ο Ζαν παίρνει τελικά την απόφαση να την ψάξει.  30 χρόνια μετά από την άφιξη του στην Γαλλία, πετάει προς την Ασουνσιόν μαζί με την ξαδέρφη του.

19.30   Sistima /Σύστημα

Σκηνοθέτης:  Fred Plassmann

Παραγωγός: Fred Plassmann

Σενάριο Fred Plassmann

Διάρκεια: 65’

Χώρα: Γερμανία

Ετος: 2021

Ομιλούμενη γλώσσα: Γερμανικά, αγγλικά, ελληνικά

Καλοκαίρι 2017: Πατέρας και γιος, ο Φρεντ (49) και ο Τζάρομιρ (15), ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα σε αναζήτηση ενός κοινωνικο-οικονομικού κινήματος που έχει εξαπλωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στόχος τους: συνεταιρισμοί, ομάδες, πρωτοβουλίες. Συναντούν ανθρώπους που χτίζουν βιώσιμες μορφές οικονομίας και εργάζονται εν μέσω κρίσης. Το αποτέλεσμα είναι το κινηματογραφικό πορτρέτο ενός ταξιδιού σε μια πανέμορφη χώρα, με συναντήσεις, εντυπώσεις και συζητήσεις που θα επηρεάσουν τουλάχιστον τη σχέση πατέρα και γιου και τη ζωή του Τζάρομιρ.

Την ταινία συνοδεύει μουσικά το συγκρότημα Imam Baildi, το οποίο είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα.

21:00   Γαβριέλα – Η Γερμανίδα με το ποδήλατο

Σκηνοθεσία: Δομήνικος Ιγνατιάδης

Παραγωγή: Ελένη Κοσσυφίδου

Σενάριο:Δομήνικος Ιγνατιάδης, Μαρίτα Τζατζαδάκη

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Θωμάς, Βασίλης Καλέμος

Χώρα: Ελλάδα

Ετος: 2021

Διάρκεια: 95’

Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά/γερμανικά

Ηθοποιοί:Effi Rabsilber (Γαβριέλα νεαρή, αφηγήτρια), Αλέξανδρος Κωχ (αφηγητής), Ευλαμπία Ζαβού (αφηγήτρια), Μαρίτα Τζατζαδάκη (Γαβριέλα μεγάλη)

Αφήγηση: Effi Rabsilber

H ιστορία μιας γυναίκας γεννημένης στη μεταπολεμική́ Γερμανία και της ακαταμάχητης ανάγκης της να ζήσει, να αγαπήσει και να έχει αξία. Δυο χρόνια μετά τον θάνατό της, ο γιος της ξεκινά́ μια ενδελεχή έρευνα στο ημερολόγιό της, στην αλληλογραφία της, στους ανθρώπους και στα μέρη που γνώρισε. Ένα ταξίδι από τη Στουτγάρδη της Γερμανίας μέχρι την Αλεξάνδρεια της Ημαθίας, που διατρέχεται από́ ένα και μόνο ερώτημα: «Τι είδους ζωή́ είναι αυτή́;». Κατά́ τη διάρκεια του ταξιδιού́ του, ο γιος προσπαθεί́ να συμφιλιωθεί́ με τη μητέρα του, την πάντα φευγάτη, την πάντα κάπου αλλού́: τη «Γερμανίδα με το ποδήλατο».

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΖΩΝΗ

09:00   Remains/ Απομεινάρια

Σκηνοθεσία: Ελισάβετ Κυριακοπούλου

Ετος: 2017

Χώρα: Ελλάδα

Διάρκεια: 41’

Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά

Μέσα από το ταξίδι μιας ντομάτας από το χωράφι στον πάγκο της αγοράς, ένας ακτιβιστής, ένας μάγειρας της κοινωνικής κουζίνας, ένας σεφ, μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ και τρεις εκπρόσωποι οργανισμών που λειτουργούν στην Αθήνα σε διαφορετικά στάδια της διαδρομής των τροφίμων, δίνουν τις δικές τους ερμηνείες σχετικά με τα αίτια τού γιατί εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, τη συσχέτιση του φαινομένου με την κρίση, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού υπερκαταναλωτισμού και τις λύσεις που προτείνουν.

10:15   The heir of liszt / Ο διάδοχος του Λιστ

Σκηνοθεσία/σενάριο/παραγωγή: Natalie Halla

Διάρκεια: 60’

Χώρα: Αυστρία

Ετος: 2014

Ομιλούμενη γλώσσα: Γερμανικά, ισπανικά

Πώς εμφανίζεται μια μουσική ιδιοφυία; Το ντοκιμαντέρ «Ο διάδοχος του Λιστ» μιλάει για την ιδιαίτερη ζωή του εντεκάχρονου βιρτουόζου πιανίστα και συνθέτη Michael Andreas Häringer και ρίχνει φως σε κρυφά σημεία της βιογραφίας των διάσημων προγόνων του, Φραντς Λιστ και Sophie Menter

11:30   Flow- For love of water / Η αγάπη για το νερό

Σκηνοθεσία: Irena Salina, Dan Berger

Παραγωγή: Steven Starr

Διάρκεια: 83’

Χώρα: ΗΠΑ

Ετος: 2008

Ομιλούμενη γλώσσα: αγγλικά

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Irena Salina σχετικά με αυτό που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν το πιο σημαντικό πολιτικό και περιβαλλοντικό ζήτημα του 21ου αιώνα - την παγκόσμια κρίση του νερού. Η σκηνοθέτις στηρίζει μια υπόθεση ενάντια στην αυξανόμενη ιδιωτικοποίηση της φθίνουσας παροχής γλυκού νερού στον κόσμο με εστίαση στην πολιτική, τη ρύπανση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εμφάνιση ενός παγκόσμιου καρτέλ νερού.

Οι συνεντεύξεις με επιστήμονες και ακτιβιστές αποκαλύπτουν έξυπνα την κρίση που οικοδομείται γρήγορα, τόσο σε παγκόσμια όσο και σε ανθρώπινη κλίμακα, και η ταινία παρουσιάζει πολλούς από τους κυβερνητικούς και εταιρικούς ένοχους πίσω από την αρπαγή του νερού, ενώ θέτει το ερώτημα: Μπορεί κανείς πραγματικά να κατέχει αυτό το υπέρτατο αγαθό;

Πέρα από τον εντοπισμό του προβλήματος, η ταινία δίνει επίσης στους θεατές μια ματιά στους ανθρώπους και τους θεσμούς που παρέχουν πρακτικές λύσεις στην κρίση του νερού και σε αυτούς που αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες, οι οποίες γίνονται γρήγορα σχέδια για μια επιτυχημένη παγκόσμια και οικονομική ανάκαμψη.

ΚΥΡΙΩΣ ΖΩΝΗ

18:00   Μια Όμορφη Μέρα / A Beautiful Day

Σκηνοθεσία: Δάνης Καραϊσαρίδης / Γιώργος Πατεράκης

Παραγωγή: Δάνης Καραϊσαρίδης / Γιώργος Πατεράκης

Σενάριο: Δάνης Καραϊσαρίδης / Γιώργος Πατεράκης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Δάνης Καραϊσαρίδης / Γιώργος Πατεράκης

Χώρα: Ελλάδα

Ετος: 2020

Διάρκεια: 97’

Ομιλούμενη γλώσσα: Ελληνικά

Βραβεία: Βραβείο Νεότητας: Καλύτερη Ταινία - 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2021)

Ειδική Μνεία από το ΕΚΚ - 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2021)

To πορτραίτο δύο αυτο-οργανωμένων εκπαιδευτικών εγχειρημάτων προσχολικής ηλικίας, τα οποία χρησιμοποιούν συνδυασμό εναλλακτικών εκπαιδευτικών μεθόδων. Το «Μικρό Δέντρο» στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί με βάση τις αξίες της ελευθεριακής εκπαίδευσης και της βιωματικής μάθησης, ενώ στο Σχολείο του Δάσους «Ο Μικρός Ντουνιάς» στη Λέσβο κάθε μέρα παιδιά ντόπιων και προσφύγων παίζουν και μαθαίνουν μαζί στη φύση.

19.30   I Am Belmaya/ Είμαι η Μπελμάγια

Σκηνοθέτης: Sue Carpenter, Belmaya Nepali

Παραγωγός: Sue Carpenter, Christopher Hird

Σενάριο:  Sue Carpenter

Διάρκεια: 80’

Χώρα: UK

Ετος: 2021

Ομιλούμενη γλώσσα: Νεπαλική, αγγλικά

Awards/Βραβεία: Best documentary @ UK Asian Film Festival, Best woman filmmaker @ Bharat International Film Festival, Maharashtra International Film Festival, Award of Excellence @ WRPN

ΣΥΝΟΨΗ: Τα γυρίσματα της ταινίας κράτησαν 14 χρόνια. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Νεπάλ και βλέπουμε την πορεία της μεταμόρφωσης μιας νέας γυναίκας από υποταγμένη γυναίκα σε μια σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ. Η Μπελμάγια, καταπιέζεται από παντού και επιθυμεί απελπισμένα την ανεξαρτησία της. Αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του Νεπάλ, οι άνδρες ακόμα κυριαρχούν και οι γυναίκες υπακούν. Γεννήθηκε Ντάλιτ, κάτι που σημαίνει ότι ανήκει στην κατώτερη κάστα, τους «Ανέγγιχτους». Έμεινε ορφανή όταν ήταν εννιά ετών, με υποτυπώδη μόρφωση και παγιδευμένη σ'έναν τοξικό γάμο και έχοντας μια κόρη στην βρεφική ηλικία, η Μπελμάγια 21 ετών, έχει χάσει την ελπίδα της να βρει την ευτυχία.

21:00   High Maintenance - The Life and Work of Dani Karavan

 

Σκηνοθέτης: Barak Heymann, Lukasz Konopa

Παραγωγός: Barak Heymann, Krzysztof Dzięciołowski

Διευθυντής Φωτογραφίας:  Lukasz Konopa

Διάρκεια: 66’

Χώρα: Ισραήλ

Ετος: 2020

Ομιλούμενη γλώσσα: Αγγλικά, γαλλικά, εβραϊκά, ιταλικά

Ο Ντάνι Κάραβαν έχει δημιουργήσει σχεδόν 100 περιβαλλοντικές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο και έχει κερδίσει πολλά υψηλού κύρους βραβεία. Παρ’ όλα αυτά, ο Κάραβαν, απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ικανοποιημένος. Οι μεγαλειώδεις κατασκευές του φθείρονται, η προχωρημένη του ηλικία έχει αρχίσει να τον καταβάλλει, το πολιτικό κλίμα στο Ισραήλ τον κάνει να τρελαίνεται και βρίσκεται εμπλεκόμενος σε μια πολιτική και καλλιτεχνική διαμάχη που σχετίζεται με την τελευταία ανάθεση που του έχει γίνει.

           

           

Για περισσότερα νέα γύρω από το Φεστιβάλ, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.peloponnisosdocfestival.com και ακολουθήστε μας στο facebook στην διεύθυνση https://www.facebook.com/peloponnisosdocfestival/

Υπο την Αιγίδα  της International Action Art

Υπεύθυνη Αρκαδίας Βάλια Αμπατζή (Δημοσιογράφος/Δημόσιες Σχέσεις)
πληροφορίες
publicrelationsva@gmail.com

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...