Πανηγύρι Τεγέας | Μείωση στα τέλη κατά 5% αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον καθορισμό τελών για τη διεξαγωγή της Εμποροπανήγυρης Τεγέας, της Τοπικής Κοινότητας Σταδίου Τεγέας, από το απόγευμα της 14ης Αυγούστου έως της βραδινές ώρες της 21ης Αυγούστου, επ’ ευκαιρία της θρησκευτικής εορτής της κοίμησης της Θεοτόκου στον ομώνυμο ιερό ναό, από τους συμμετέχοντες στην εμποροπανήγυρη Τεγέας.
Μειοψήφησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.: 1.Σμυρνιώτης Ιωάννης, 2.Κοσκινάς Δημήτριος, 3.Ζαμπαθά Χριστίνα, 4.Ταλούμης Κωνσταντίνος, 5.Εικοσιδέκα Μαρία, 6.Αυδής Ανδρέας, 7.Γκόφης Αθανάσιος και 8.Μπισιούλης Ζαφείριος, ψηφίζοντας παρών
Η ΑΠΟΦΑΣΗ
α) Για κάθε επιχείρηση πώλησης προϊόντων (υφάσματα, σκεύη, εργαλεία, ζαχαρώδη προϊόντα κλπ), η οποία χρησιμοποιεί μια ή περισσότερες προσωρινές λυόμενες κατασκευές (παράγκες) μέχρι 10 τ.μ. περίπου, με τα ίδια φορολογικά στοιχεία (ΑΦΜ) κ.λ.π. θα καταβάλει: Για την 1η παράγκα (π.χ. μέχρι 10 τ.μ. εφάπαξ το ποσό των 60,00 ευρώ. Για κάθε επιπλέον, συνεχόμενη παράγκα, από όλες τις πλευρές της πρώτης θα καταβάλει εφάπαξ επιπλέον 30,00 ευρώ για κάθε μία. (π.χ. 3 παράγκες (Σύνολο 30 τ.μ. περίπου). ΕΦΑΠΑΞ 60,00+30,00+30,00=120,00 ευρώ.
α1) Όσες από τις παραπάνω εμπορικές επιχειρήσεις έχουν πρόσοψη στους παρακάτω ιδιωτικούς ή δημοτικούς δρόμους, θα καταβάλουν επιπλέον, 20,00 ευρώ ανά τρέχον μέτρο πρόσοψης. α) Από την διασταύρωση του κεντρικού δρόμου ΤρίποληςΆστρους (απέναντι από το «Μύλο»), διασχίζοντας την πρώτη διασταύρωση, με τον δρόμο προς την Τ.Κ. Επισκοπής, με όρια το γεφυράκι που οδηγεί στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, β) Συνέχεια του δρόμου προς την Τ.Κ. Επισκοπή δεξιά, αρχόμενη από την παραπάνω τελευταία διασταύρωση, (Κουλογεωργίου – Τεγεατικού Συνδέσμου «Καρυδιές») έως το τέλος “Παμπελοποννησιακής έκθεσης” Τεγέας (όριο Αγροτικός δρόμος), γ) Στο δρόμο από την ξύλινη γέφυρα του Αρχαίου θεάτρου που οδηγεί στα σκαλιά του προαυλίου της εκκλησίας, έως την πρώτη διασταύρωση με το δρόμο που οδηγεί στην Τ.Κ. Επισκοπής.
α2) Όσες από τις παραπάνω εμπορικές επιχειρήσεις έχουν πρόσοψη στους παρακάτω δρόμους, θα καταβάλουν επιπλέον 15,00 ευρώ ανά τρέχον πρόσοψης. α) Το δρόμο συνέχεια του γ) προηγούμενου, από την διασταύρωση, με το δρόμο της Τ.Κ. Επισκοπής έως το όριο της εμποροπανήγυρις (όρια χώρων στάθμευσης ΚΤΕΛ), στο ύψος του χώρου που χρησιμοποιείται συνήθως για ψυχαγωγικά παιχνίδια (Λούνα – Πάρκ κ.λ.π.). β) Το τμήμα του δρόμου που συνδέει με την διασταύρωση τον επαρχιακό δρόμο Τρίπολης Άστρους και οδηγεί στην Τ.Κ. Επισκοπής μέχρι την πρώτη διασταύρωση που ορίζεται από της ιδιοκτησίες Βρούβα και Κουλογεωργίου.
Όσες επιχειρήσεις έχουν πρόσοψη σε δύο δρόμους, το αντίστοιχο τέλος θα καταβάλλεται αθροιστικά ανάλογα με την κάθε πλευρά.
α3) Επιπλέον στις παραπάνω εμπορικές επιχειρήσεις, για κάθε τετραγωνικό μέτρο ενοικιαζόμενου χρησιμοποιούμενου χώρου, με βάση της εκδιδόμενες, ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο άδειες, θα καταβάλλεται επιπλέον 0,50 ευρώ ανά τ.μ. του χρησιμοποιούμενου χώρου.
β) Για τις επιχειρήσεις εστίασης θα καταβάλουν: α) Εφάπαξ για κάθε ενιαία επιχείρηση 200,00 διακόσια ευρώ. β) το τέλος ανά τρέχον μέτρο σε πρόσοψη δημοτικού δρόμου, όμοια με το αντίστοιχο του (Ι),(β1 και β2) γ) Για τα 150 τ.μ. πρώτα τ.μ. χρησιμοποιούμενων χώρων θα καταβάλουν 5,00 ευρώ ανά τ.μ. Για τα επόμενα 150 τ.μ. 3,00 ευρώ ανά τ.μ. (π.χ. για 200 τ.μ.: Σύνολο 150Χ5,00 = 750,00 €, 50Χ3,00=150,00 € Σύνολο 900,00 € Για όλα τα επιπλέον των 300 τ.μ., 1,00 ευρώ ανά τ.μ.
γ) Για τις επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών (Λούνα-πάρκ κ.λ.π.) 0,833 ευρώ ανά τ.μ., του χρησιμοποιούμενου χώρου.
δ) Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν χώρους στάθμευσης κατά την περίοδο εμποροπανήγυρις Τεγέας, και εισπράττουν αντίστοιχο αντίτιμο, επιβάλλεται ειδικό τέλος 0,60 ευρώ ανά τ.μ. χρησιμοποιούμενου χώρου, εκτός τους χώρους στάθμευσης που παρέχονται δωρεάν.
Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω επιβαλλόμενα τέλη δεν είναι μικρότερα από τα ημερήσια τέλη που έχει επιβάλλει ο δήμος για τις αντίστοιχες θέσεις στάσιμου εμπορίου, που είναι πέντε (5) Ευρώ/6τ.μ/ ημέρα και έτσι ικανοποιείται η ρύθμισηπου επιβάλλεται από την παρ. 9 του άρθρου 38 του Ν. 4497/17, σύμφωνα με την οποία «στο ίδιο σύμφωνο καθορίζονται τα τέλη υπέρ του δήμου, τα οποία για κάθε συμμετέχοντα πωλητή, δεν μπορεί να είναι μικρότερα από τα ημερήσια τέλη που απαιτεί ο δήμος για αντίστοιχες θέσεις στάσιμου εμπορίου.
Στις πιθανές περιπτώσεις που από τον υπολογισμό των τελών, δεν καλύπτεται το ελάχιστο ποσό που, έχει επιβάλλει ο Δήμος για τις αντίστοιχες θέσεις του στάσιμου εμπορίου (πέντε (5) ευρώ ανά ημέρα και για έξι (6) m2 ) θα προσαρμόζονται στα ποσά που ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.
Τα τέλη που θα καθοριστούν για τους συμμετέχοντες στην Εμποροπανήγυρη Παλαιάς Επισκοπής Τεγέας θα ισχύουν στο εξής και για κάθε έτος κατά το διάστημα που διεξάγεται η Εμποροπανήγυρης, από την εσπέρα της 14ης Αυγούστου έως τις βραδινές ώρες της 21ης Αυγούστου, μέχρι τροποποίησης ή κατάργηση της απόφασης του Δ.Σ.
Οι ανωτέρω τιμές θα ισχύουν και για όποια μελλοντική προσθήκη χώρων πραγματοποιηθεί στο μέλλον και θα αφορά τους ήδη υπάρχοντες δρόμους.
Β) α) την προσθήκη παραγράφου στο τέλος του άρθρου 9 της κανονιστικής απόφασης καθώς και στο τέλος της παρ. Δ του Συμφώνου δεσμεύσεων με την οποία θα διευκρινίζεται ότι : "τα ανωτέρω δεν θα εφαρμόζονται στην περίπτωση των Λούνα Πάρκ τα οποία θα καταβάλλουν μόνο το ποσό που αναφέρεται στην παρ. γ του άρθρου 9 του Κανονισμού λειτουργίας της εμποροπανήγυρης, υπολογιζόμενο για μία ημέρα και όχι επτά ημέρες (δηλ. 0,833Χτετραγωνικά μέτρα). Ο λόγος πουπροτείνεται η ανωτέρω συμπλήρωση οφείλεται στο γεγονός ότι αφ΄ενός μεν τα Λούνα Πάρκ δεν υπάγονται στο άρθρο 38 του Ν. 4497/2017 αλλά στο άρθρο 39 του ανωτέρω Νόμου και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αυτοτελείς επιχειρήσεις και όχι ως επιχ/σεις υπαίθριου εμπορίου (Ήδη με σχετική νομοθεσία δεν είναι υπόχρεοι ούτε για κατοχή άδειας υπαίθριου εμπορίου. Σχετικά : α) ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Κ1-581/02/04/2014 και ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ : Κ1-707 /12-05-2015 ) και αφ΄ ετέρου καταλαμβάνουν χώρους πολλών τετραγωνικών μέτρων και είναι δυσβάσταχτο το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλλουν, αν αυτό υπολογιστεί με τον
ρόπο που θα υπολογιστεί για τους κατόχους αδειών υπαίθριου εμπορίου,
β) την προσθήκη παραγράφου στο τέλος του άρθρου 2 της κανονιστικής απόφασης ως εξής :
" Ο Δήμος Τρίπολης και ο Τεγεατικός Σύνδεσμος διατηρούν το δικαίωμα ατελούς παραχώρησης δημοτικού ή ιδιωτικού χώρου σε δικαιούχους ΑΜΕΑ συνολικά τεσσάρων (4) θέσεων " και
γ) διευκρινίζεται ότι στην παρ. (δ) του άρθρου 9 που αφορά στον καθορισμό των τελών για τους χώρους στάθμευσης , ότι αυτό αφορά στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός του καθορισμένου χώρου της εμποροπανήγυρης.
Γ) Τη μείωση των τελών κατά 5%.
Να σημειωθεί ότι για τη μείωση των τελών είχε προηγηθεί η παρακάτω διαλογική συζήτηση.
κ. Τσιαμούλος Νικόλαος: Προτείνω τη μείωση της τάξης του 5% στα τέλη λόγω της όλης οικονομικής κατάστασης, ως επιχειρηματίες δεν θα τους δώσουμε ούτε αέρα, ούτε θα χάσουμε λεφτά ούτε θα γίνουμε εμείς φτωχοί, ούτε αυτοί πλούσιοι, το 5% στο χέρι μας είναι.
κ. Τζιούμης Κωνσταντίνος: Η θέση μας είναι ότι συμφωνούμε με την εισήγηση τώρα αν υπάρχει η δυνατότητα που θέτει ο κ. Τσιαμούλος να μειωθεί στο 5%. κ. Δήμαρχος: Να ισχύσει το 5%, γίνεται αποδεκτό.
κ. Βόσνος Δημήτριος: Αυτό το 5% θα αφορά όλες τις άλλες περιπτώσεις εκτός αυτών που η μείωση υπερβαίνει το κατώτατο όριο που απαιτεί ο νόμος. Άρα το 5% θα εφαρμοστεί σε όλες περιπτώσεις χωρίς να παραβιάζεται το ελάχιστο όριο.