Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εγκαινιάστηκε το έργο αντικατάστασης του αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές της Πιάνας (vd)

Εγκαινιάστηκε το έργο αντικατάστασης του αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές της Πιάνας (vd)

Τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019 στη Νέα Δεξαμενή (Θέση Μάνα του Νερού – Πάροδος της Επαρχιακής Οδού Τρίπολης – Πιάνας) εγκαινιάστηκε το έργο αντικατάστασης του αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές της Πιάνας

Μέτα την πραγματοποίηση των εγκαινίων, ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Τρίπολης κ. Δημήτρη Παυλή και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Κ Πέτρου Τατούλη.

Δημήτρης Παυλής:

Κ. Μιχαλίτση προκαταβολικά θέλω να σε ευχαριστήσω γιατί ανταποκριθήκατε σε ένα πολύ δύσκολο έργο, ένα μεγάλο έργο το οποίο εκτελέστηκε στην περιοχή μας και ήταν ανάγκη να γίνει διότι η μεταφορά του νερού της Πιάνας καλύπτει ανάγκες της πόλης εδώ και 90 χρόνια από το 1930.

Ο προηγούμενος αγωγός φτιάχτηκε το 1930 επί Πέτρινου. Καταλαβαίνετε ότι μετά από τόσα χρόνια που ουσιαστικά καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης το Μεθύδριο ήρθε πολύ αργότερα πόσο σημαντικό ήταν για αυτή την πόλη και όχι μόνο για την πόλη αυτή αλλά και για τη διαδρομή που είχε στα χωριά δίπλα από τον αγωγό όπως είναι η Συλιμνας, το Μαίναλο, την Άνω Δαβια και την κάτω Δαβιά και άλλα χωριά.

Μετά από τόσα χρόνια λοιπόν αυτό το έργο ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να αντικατασταθεί να φτιαχτεί ένας καινούριος αγωγός γιατί έτσι έπρεπε να ήταν διότι τα κυβικά τα οποία έπαιρνε η πόλη μας, η σύμβαση που υπάρχει δίνει 100 150 κυβικά περίπου την ώρα τα οποία δεν έφταναν εδώ λόγω καταστροφής του αγωγού και λόγω προφανώς πλιάτσικο που γινόταν στην διαδρομή από διάφορους, με αποτέλεσμα το νερό που δικαιούται η πόλη να μην το παίρνει ποτέ.

Βρισκόμαστε στη μάνα νερού εδώ λοιπόν είναι μια περιοχή όπου περνούσε και το παλιό υδραγωγείο προφανώς υπάρχουν και εδώ πήγες που έχουν προϋπολογιστεί 20 με 30 κυβικά την ώρα. Έτσι λοιπόν φτάσαμε να γίνει ο σχεδιασμός που ξεκίνησε το 2004, από το 2004 το 2014 υπογράφηκε σύμβαση μετά από 10 χρόνια έτσι λοιπόν το Δεκέμβρη του 2014 υπεγράφη αυτή η σύμβαση με ένα έργο που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 7.700.000 € με το Φ.Π.Α. όπου ανάδοχος ήταν η εταιρεία του κ. Μιχαλίτσι εξειδικευμένος στο κομμάτι αυτό με τελικό προϋπολογισμό στα 4 εκατομμύρια περίπου χωρίς ΦΠΑ.

Το έργο ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015 μέσα στην κρίση στα capital control με προβλήματα τρομερά, όπου ήταν ευχής έργον ενώ είχε ενταχθεί στο τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης επί της ουσίας σε ενάμιση χρόνο έκλεινε το πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός έκλεισε στα 2 εκατομμύρια.

Εκεί λοιπόν απαιτηθήκαμε στην περιφέρεια να μας στηρίξει να μας βοηθήσει, το έργο να μην μείνει στη μέση και πράγματι η περιφέρεια παρενέβη και χρηματοδότησε το άλλο 50% του προϋπολογισμού προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό το έργο το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από 5-6 μήνες. Βέβαια είχαμε και κάποιες υπέρβασης που ήταν αστοχίες της αρχικής μελέτης γύρω στις 350.000€. Που και αυτά χρηματοδοτήθηκαν και νομίζω ότι δεν υπάρχει πια καμία οφείλει σε αυτό το έργο.
Εδώ πρέπει να εξηρω την στάση που τήρησε και τηρεί η τεχνική υπηρεσία της Δ.Ε.Υ.Α.Τ και βέβαια να ευχαριστήσουμε τους αρχικούς μελετητές, αλλά και την υπηρεσία την δική μας που ήταν επιβλέπων του έργου που ήτανε δίπλα στον ανάδοχο που στηρίξει αυτή την προσπάθεια, που ήταν ο τεχνικός σύμβουλος και του δήμου και της περιφέρειας όσον αφορά την ολοκληρώσει αυτής της εκτέλεσης του έργου. Θέλω να τους μεταφέρω τις ευχαριστίες μου στο σύνολο της υπηρεσίας και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα.

Αυτό το έργο που επί της ουσίας καλύπτει περίπου τρεισήμισι χιλιάδες κυβικά νερό την ημέρα για την πόλη μας, που είναι ένα έργο όπως είπα στην αρχή 22 km + 10 km που είναι το παράλληλο έργο που καλύπτει τις τέσσερις κοινότητες δηλαδή υπάρχει δεύτερος αγωγός.

Μιλάμε για ένα έργο 32 km που εκτελέστηκε άψογα φτιάχτηκαν δεξαμενές που είναι εδώ στη μάνα νερού που είναι 3000 κυβικά και από δω πάνε στην δεξαμενή στην πόλη και στη συνέχεια στην διανομή.

Άρα λοιπόν επί της ουσίας αυτό το έργο ήρθε και έλυσε το πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια περίπου του ενός τρίτου της κατανάλωσης της πόλης μας. Διότι το υπόλοιπο όπως ξέρετε η πόλη υδρεύεται από γεώτρησης και από το Μεθύδριο. Εκεί βεβαίως υπάρχουν δύο μεγάλα έργα τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί και υπάρχουν ανάδοχοι. Είναι περίπου στα τεσσεράμισι με πέντε εκατομμύρια και τα δύο. Το ένα έργο είναι γύρω στα δυο εκατομμύρια τετρακόσια και είναι χρηματοδοτημένο από την περιφέρεια και το άλλο είναι από το Φιλοδήμο. Και αυτά σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουμε την κατασκευή τους.

 Άρα λοιπόν επί της ουσίας τη κάναμε, κατάφερε το 100% του νερού που έρχεται στην πόλη να είναι με σύγχρονο αγωγό, με καινούργιο αγωγό χωρίς απώλειες απόλυτα ελεγχόμενος και σε συνδυασμό βέβαια με την τηλεμετρία τα οποία και αυτά είναι χρηματοδοτημένα και προχωρούν, καταλαβαίνω πολύ καλά ότι η διαχείριση πλέον του νερού αυτού του πολύτιμου αγαθού για την υγεία του πολίτη είναι πάρα πολύ σημαντικό, και θα γίνει με ορθολογικό τρόπο χωρίς να υπάρχουνε σπατάλες, που επί της ουσίας βοηθά και στην τιμολογιακή πολιτική γιατί όταν δεν έχουμε σπατάλες να ξέρετε ότι πέφτει και το κόστος του νερού.

Κλείνοντας Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή την προσπάθεια. Μίλησα για τον εργολάβο, τον ανάδοχο, μίλησα για την τεχνική υπηρεσία, μίλησα για την περιφέρεια, είναι υποχρέωση μας να τα λέμε δημοσίως αυτά τα πράγματα γιατί αυτά είναι έργα πνοής, έργα διαχρονικά και δεν είναι έργα που του χρόνου ή του αλλουνού θα ξεκινήσουμε πάλι να παρεμβαίνουμε για να αποκαταστήσουμε βλάβες.

4 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019 20:18 Σύνδεσμος σχολίου

    15:28 ΕΣΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΠΕΣ ΤΗΝ ΠΑΠΑΤΖΑ ΣΟΥ ΝΟΥΜΕΡΟ.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019 15:28 Σύνδεσμος σχολίου

    ΛΟΙΠΟΝ , ΚΟΦΤΕ ΤΟ ! ΤΟ ΕΡΓΟ ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕ Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ . ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ! Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΑΒΕ , ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ . ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΕΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ .

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 06:33 Σύνδεσμος σχολίου

    Πάνε στα σπίτια τους και οι δυό τους Μήτσος και Πέτρος για πάντα.
    Αντε γεια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019 23:15 Σύνδεσμος σχολίου

    Τι να πουμε ρε μητσο.....ασε να μη σε πικρανουμε...

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...