Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αντιδήμαρχοι μπορούν να οριστούν πρόσωπα από την αντιπολίτευση ... υπό έναν όρο - Τι ισχύει με τους ανεξάρτητους

Αντιδήμαρχοι μπορούν να οριστούν πρόσωπα από την αντιπολίτευση ... υπό έναν όρο - Τι ισχύει με τους ανεξάρτητους

Την 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνουν οι νέες δημοτικές αρχές και στην Αρκαδία και οι Δήμαρχοι καλούνται να επιλέξουν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσει Αντιδημάρχων.

Ο αριθμός Αντιδημάρχων ανά δήμο, αυτό καθορίζεται από τον πληθυσμό κάθε δήμου και από τον αριθμό των δημοτικών ενοτήτων που συνενώθηκαν, όταν μιλάμε για δήμους που προέκυψαν από συνένωση.

Ειδικά, για την Αρκαδία, οι Αντιδήμαρχοι θα είναι …

Δήμος Βόρειας Κυνουρίας – Έως 4 Αντιδήμαρχοι

Δήμος Γορτυνίας – Έως 6 Αντιδήμαρχοι

Δήμος Μεγαλόπολης – Έως 4 Αντιδήμαρχοι

Δήμος Νότιας Κυνουρίας – Έως 4 Αντιδήμαρχοι

Δήμος Τρίπολης - Έως 7 Αντιδήμαρχοι

ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΓΊΝΟΥΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ

Σε κάθε περίπτωση, οι Δήμαρχοι μπορούν να ορίσουν Αντιδημάρχους από την παράταξή τους. Τι συμβαίνει όμως με τους συμβούλους της αντιπολίτευσης; Μπορούν να οριστούν Αντιδήμαρχοι;

Το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε, σε εγκύκλιό του, ότι Αντιδήμαρχος μπορεί να οριστεί σύμβουλος που ανήκει σε διαφορετική δημοτική παράταξη από αυτή του δημάρχου, εάν ο ορισμός εγκριθεί από την πλειοψηφία των συμβούλων της παράταξης στην οποία ανήκει ο σύμβουλος αυτός.

Η έγκριση της παράταξης, η οποία δεν ανακαλείται, παρέχεται με πρακτικό, το οποίο υπογράφεται από το σύνολο των μελών της παράταξης και στο οποίο αναφέρονται ο τόπος και ο χρόνος της συνεδρίασης, οι συμμετέχοντες καθώς και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Εύλογο είναι ότι το εν λόγω πρακτικό θα πρέπει να μνημονεύεται στην απόφαση του δημάρχου περί ορισμού αντιδημάρχου, καθώς αποτελεί συστατικό στοιχείο αυτής.

Αντιδήμαρχος, τέλος, μπορεί να οριστεί και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος.

Η ΘΗΤΕΙΑ

Η θητεία των αντιδημάρχων αναφέρεται στην απόφαση ορισμού τους ως αντιδήμαρχοι και δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός έτους, εκτός αν ο ορισμός ανακληθεί ή ο ίδιος παραιτηθεί. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους, οι αντιδήμαρχοι δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι μέλη του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου. Ωστόσο, ο δήμαρχος δύναται με ειδικώς αιτιολογημένη απόφασή του να ανακαλέσει τον αντιδήμαρχο και πριν από τη λήξη της θητείας του, και ειδικότερα έξι (6) μήνες μετά τον ορισμό του, για λόγους που ανάγονται στην άσκηση των καθηκόντων του.

© www.kalimera-arkadia.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...