Menu
RSS
Πέμπτη, 06/08/2020
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

Καρύταινα | Εγκρίθηκε η μελέτη αναστήλωσης για το Ναό Ζωοδόχου Πηγής - Το έργο θα χρηματοδοτήσει ο εφοπλιστής Μαρτίνος!

Καρύταινα | Εγκρίθηκε η μελέτη αναστήλωσης για το Ναό Ζωοδόχου Πηγής - Το έργο θα χρηματοδοτήσει ο εφοπλιστής Μαρτίνος!

Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, που παρουσιάζει το "Καλημέρα Αρκαδία", εγκρίθηκε η μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής στην Καρύταινα, σε ό.τι αφορά τις διερευνητικές καθώς και τις ανασκαφικές εργασίες.

Η έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού δόθηκε σύμφωνα με τους ακόλουθους όρους:

1. Τη διεξοδική επίβλεψη πάσης φύσεως χωματουργικών εργασιών από αρχαιολόγο της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων όπως και τη διενέργεια δοκιμαστικών ανασκαφικών τομών με τη βοήθεια εξειδικευμένου εργατικού προσωπικού.

2. Σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων στον περιβάλλοντα χώρο του ναού ύστερα από τις εκσκαφικές και ανασκαφικές εργασίες, να επανυποβληθεί η μελέτη της διαμόρφωσής του

. 3. Πάσης φύσεως χωματουργικές και εκσκαφικές εργασίες, όπως και η προτεινόμενη περιμετρική αποστράγγιση του ναού, να πραγματοποιηθούν μετά την αναδιαμόρφωση του χώρου ταφής, η οποία να περιλαμβάνει αναγκαστικά εκ μέρους της κοινότητας την απομάκρυνση τάφων σε άμεση γειτνίαση με τους τοίχους της ανατολικής και νότιας πλευράς του κτιριακού συγκροτήματος.

4. Προκειμένου να ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία, να προηγηθεί η συναίνεση των οικογενειών που διατηρούν τους τάφους στην ανατολική πλευρά του ναού.

5. Μετά το πέρας των διερευνητικών τομών και ανασκαφικών εργασιών να υποβληθεί αρχιτεκτονική και στατική μελέτη προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. 

Επίσης, δόθηκε έγκριση της μελέτης συντήρησης και αποκατάστασης τοιχογραφιών, ξύλινων - ξυλόγλυπτων, γύψινων, λίθινων και κεραμοπλαστικών διακόσμων και φορητών εικόνων, σύμφωνα με τους ακόλουθους όρους:

1. Όλες οι εργασίες να πραγματοποιηθούν σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα το οποίο θα προταθεί από την αρμόδια Διεύθυνση.

2. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκάλυψης να κατατεθεί μελέτη συστηματικής συντήρησης του τοιχογραφικού διακόσμου συνοδευόμενη από φωτογραφική και σχεδιαστική τεκμηρίωση.

3. Ο καθαρισμός των λίθινων επιφανειών να περιοριστεί στην απομάκρυνση χαλαρών επικαθήσεων με ήπια μέσα. Να μη χρησιμοποιηθεί ξέστρο υπερήχων και επίθεμα γέλης με αμμωνιακό άλας υδροφθορίου.

4. Να μην εφαρμοστούν υλικά υδροφοβίωσης και αδιαβροχοποίησης στις λίθινες επιφάνειας και τα δάπεδα.

5. Να μην πραγματοποιηθούν επεμβάσεις συγκόλλησης ή συμπλήρωσης σε κεραμικά στοιχεία του Ναού, αλλά μόνο αντικατάσταση όπου είναι απαραίτητο.

6. Να κατατεθεί πρόταση ως προς τη συγκόλληση των γύψινων διακοσμητικών και ως προς τη στερέωση και πιθανή αντικατάσταση του μεταλλικού οπλισμού που περιλαμβάνουν στη ΔΣΑΝΜ.

7. Οι εργασίες συντήρησης να πραγματοποιηθούν υπό την επίβλεψη της ΕΦΑ Αρκαδίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, η οποία να ειδοποιηθεί εγκαίρως πριν την έναρξη τους.

8. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, να κατατεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες έκθεση πεπραγμένων με αναλυτική φωτογραφική τεκμηρίωση.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής στην Καρύταινα

ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΉΛΩΣΗ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ Ο ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ

Εκ μέρους του Δ.Σ του Συλλόγου Καρυτινών της Αθήνας και του Πειραιά προ καιρού έχει ανακοινωθεί ότι "ο εξαιρετικός άνθρωπος και Ευεργέτης της Χώρας μας, κύριος Αθανάσιος Μαρτίνος, μας ενημέρωσε για τη βούλησή του να χρηματοδοτήσει, εξ’ ολοκλήρου, την πλήρη αναστήλωση του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής της Καρύταινας, του Κωδωνοστασίου και του περιβάλλοντος χώρου των ιστορικών Μνημείων.

Πρόκειται για μια πράξη εξαιρετικά σπουδαία, η οποία θα διασώσει το σημαντικό αυτό μνημείο και θα το κληροδοτήσει και στις επόμενες γενιές, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη διατήρηση της πλούσιας ιστορικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Ο Σύλλογος των Καρυτινών της Αθήνας και του Πειραιά αισθάνεται την υποχρέωση να εκφράσει δημόσια τις άπειρες ευχαριστίες του προς το Μεγάλο μας Δωρητή και εκφράζοντας το κοινό αίσθημα όλων των Καρυτινών να του εκφράσει την ευγνωμοσύνη του."

© www.kalimera-arkadia.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...