Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

4 χωριά της Αρκαδίας ανάμεσα στα ομορφότερα της Ελλάδας! Δείτε ποια!

4 χωριά της Αρκαδίας ανάμεσα στα ομορφότερα της Ελλάδας! Δείτε ποια!
Μπορεί να γίνει αφιέρωμα για τα πιο όμορφα χωριά της Ελλάδας και να λείπει η Αρκαδία; Δεν γίνεται! Έτσι, λοιπόν, το περιοδικό Icon Travelleres, ετοιμάσε ένα αφιέρωμα στο οποίο περιλμβάνονται στα ομορφότερα χωριά της χώρας μας, η Στεμίτσα, η Βυτίνα, η Καστάνιτσα και η Δημητσάνα!

Οι επιλογές για χειµερινές αποδράσεις στη χώρα µας είναι πολύ περισσότερες απ' ό,τι νοµίζετε και η... ορεινή ελληνική ενδοχώρα κυριολεκτικά κόβει την ανάσα! Πάρτε ιδέες και απολαύστε ανεπανάληπτη φύση, τζάκι και... τσιπουράκι στα πιο όµορφα µέρη!

ΚΕΙΜΕΝΟ: Πάρις Δάγλας (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.),ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:ΑΡΧΕΙΟ

Αράχωβα



Αµφιθεατρικά χτισµένη στις πλαγιές του Παρνασσού, η Αράχωβα είναι ο δηµοφιλέστερος ορεινός προορισµός της χώρας µας, µε επίκεντρο το αγαπηµένο άθληµα του χειµώνα, το σκι, και το περίφηµο Χιονοδροµικό Κέντρο Παρνασσού, το οποίο από φέτος έχει αναβαθµιστεί. Ο κεντρικός δρόµος του χωριού και η πλατεία Λάκκα συγκεντρώνουν όλη την κίνηση, ενώ τα πετρόκτιστα κατά το παραδοσιακό στυλ κτήρια (µε τους υπέροχους ξενώνες να ξεχωρίζουν) δηµιουργούν ένα ασυναγώνιστο σκηνικό οµορφιάς και γραφικότητας! Ραγδαία εξελισσόµενο «προάστιο» της Αράχωβας είναι το Λιβάδι, που διακρίνεται για τα πολυτελή τύπου chalet καταλύµατα και cafe-bars του. Η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για µια σειρά δραστηριότητες (όπως πεζοπορία στη φύση), ενώ µεγάλο ατού είναι και η γειτνίαση µε τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών!

Πώς να πάτε: Οδικώς από Αθήνα µέσω της ΕΟ Αθηνών-Λαµίας και στρίβοντας για Θήβα-Λιβαδειά και ΕΟ Λιβαδειάς-Άµφισσας, ή στρίβοντας στο ύψος του Κάστρου προς Λιβαδειά και ΕΟ Λιβαδειάς-Άµφισσας. Απόσταση: 166 χλµ.

Επτάλοφος ( Αγόριανη)- Πολύδροσος



Δύο γραφικότατα χωριά του Παρνασσού, που έχουν γνωρίσει τελευταία µεγάλη τουριστική ανάπτυξη, προσφέροντας µια λιγότερο κοσµική εναλλακτική της Αράχωβας. Σηµαντικό ατού και των δύο είναι η εγγύτητα στο Χιονοδροµικό Κέντρο Παρνασσού και το ότι περιβάλλονται από ιδιαίτερης οµορφιάς φυσικά τοπία - είναι κυριολεκτικά «πνιγµένα» στο πράσινο! Στην Αγόριανη(επίσηµη ονοµασία Επτάλοφος) ξεχωρίζει το ειδυλλιακό σκηνικό της κεντρικής πλατείας µε τα ταβερνάκια, αλλά και ο καταρράκτης-σήµα κατατεθέν του χωριού. Η Πολύδροσος, ανάµεσα στον ορεινό όγκο και την κοιλάδα του βοιωτικού Κηφισού, έχει να επιδείξει ιδιαίτερη φυσική καλλονή, αλλά και διαρκώς αναπτυσσόµενη υποδοµή.
Πώς να πάτε: Για την Αγόριανη θα ακολουθήσετε την ίδια διαδροµή µε την Αράχωβα και, µετά από αυτή, θα συνεχίσετε για 24 χλµ. Η Πολύδροσος απέχει 14 χλµ. από την Αγόριανη, αν και µπορείτε να φτάσετε εκεί µέσω ΕΟ Λιβαδειάς-Λαµίας και Αµφίκλειας.

Μικρό Χωριό-Μεγάλο Χωριό



Τα αγαπηµένα χωριά για τους λάτρεις της ευρυτανικής γης, µέσα σε καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, το οποίο διασχίζει ο ποταµός Καρπενησιώτης. Το Μικρό Χωριό περιλαµβάνει ουσιαστικά δύο οικισµούς (Παλιό & Νέο), εκ των οποίων ο πρώτος εγκαταλείφθηκε λόγω κατολισθήσεων και ο πληθυσµός µεταφέρθηκε στον δεύτερο. Έχει αναπτύξει µια σηµαντική τουριστική υποδοµή, µε προσεγµένους ξενώνες, καφέ και ταβέρνες. Παρόµοιας γραφικότητας, λίγο πιο νότια, το Μεγάλο Χωριό, µε περισσότερους κατοίκους, διαθέτει και Λαογραφικό Μουσείο. Ωραίες ταβέρνες εδώ διαθέτει ο συνοικισµός Γαύρος.
Πώς να πάτε: Το (Νέο) Μικρό Χωριό απέχει 295 χλµ. από την Αθήνα, µέσω ΕΟ Αθηνών-Λαµίας και ΕΟ Λαµίας-Καρπενησίου. 3 χλµ. νοτιότερα βρίσκεται το Μεγάλο Χωριό.

Αρίστη



Από τα πιο γνωστά χωριά της «κοινοπολιτείας» του Ζαγορίου, είναι πράγµατι µια... άριστη επιλογή! Η ήπια τουριστική ανάπτυξη έχει συµβάλει στο να διατηρηθεί ο γραφικός της χαρακτήρας. Ξεχωρίζει η κεντρική πλατεία µε τον πλάτανο, αλλά και ο ναός της Κοίµησης της Θεοτόκου µε το επιβλητικό καµπαναριό. Πέτρινα αρχοντικά που στεγάζουν θαυµάσιους ξενώνες, ελάχιστα ταβερνάκια και καφενεδάκια σχηµατίζουν ένα ζηλευτό «µπουκέτο», που αναδίδει αίσθηµα θαλπωρής, ενώ στο βάθος δεσπόζει ο ορεινός όγκος της Αστράκας. Στα συν και η γειτνίαση µε τον Εθνικό Δρυµό Βίκου-Αώου.
Πώς να πάτε: Μέσω ΕΟ Αθηνών-Πατρών, Ιονίας Οδού και ΕΟ Άρτας-Ιωαννίνων φτάνετε σταΙωάννινα και συνεχίζετε στην ΕΟ Ιωαννίνων- Κοζάνης. Συνολική απόσταση 470 χλµ.


Άνω Πεδινά



Παρά τους µόλις 50 κατοίκους τους, είναι ανερχόµενος προορισµός στα Ζαγόρια, καθώς διαθέτουν µερικούς από τους πιο όµορφους και φροντισµένους ξενώνες της περιοχής και έχουν ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισµός. Εκατό τοις εκατό ζαγορίσια ατµόσφαιρα, µε τουλάχιστον 10 προτάσεις διαµονής και ταβερνάκια µε απολαυστική κουζίνα. Το µοναστήρι της Ευαγγελίστριας (που θυµίζει κάστρο), η εκκλησία του Αγ. Δηµητρίου, το παλιό, πέτρινο δηµοτικό σχολείο και η Λαµπρίδειος Οικοκυρική Σχολή είναι από τα σηµαντικότερα αξιοθέατα. 
Πώς να πάτε: Μέσω ΕΟ Αθηνών-Πατρών, Ιονίας Οδού και ΕΟ Άρτας-Ιωαννίνων φτάνετε σταΙωάννινα και συνεχίζετε στην ΕΟ Ιωαννίνων- Κοζάνης. Στρίβετε από Καρυές-Ασπράγγελους. Συνολική απόσταση 457 χλµ.

Πρέσπες



Από τα πιο υποβλητικά τοπία στην Ελλάδα, στο τριεθνές µε την ΠΓΔΜ και την Αλβανία! Οι δύοΠρέσπες, Μεγάλη & Μικρή (η δεύτερη έχει και κατοικηµένο νησάκι, τον Άγιο Αχίλλειο!), από τους σηµαντικότερους υδροβιότοπους των Βαλκανίων, ορίζουν έναν πολύ ιδιαίτερο τόπο, τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτιστικά. Το πιο γνωστό χωριό εδώ, και µε τις περισσότερες υποδοµές, είναι ο Άγιος Γερµανός, στα ανατολικά της Μεγάλης Πρέσπας. Διατηρητέος οικισµός, ιδιαίτερου κάλλους, είναι επίσης γνωστός για τον οµώνυµο βυζαντινό ναό του 11ου αιώνα!
Πώς να πάτε: Στον Άγ. Γερµανό από Αθήνα θα φτάσετε µέσω Λάρισας- Κοζάνης (601 χλµ.) και από τη Θεσσαλονίκη µέσω Εγνατίας (απόσταση 241 χλµ.).

Νυμφαίο



Στα 1.346 µ. στο όρος Βίτσι βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα χωριά της Βόρειας Ελλάδας, το Νυµφαίο (ή Νιβεάστα, όπως λέγεται στη βλάχικη γλώσσα). Χάρη στις µεγάλες προσπάθειες των τελευταίων δεκαετιών και τη συµβολή των απανταχού Νυµφιωτών, το χωριό είναι πλέον πραγµατικό στολίδι, πρότυπο από απόψεως διατήρησης της παράδοσης και οικοτουριστικής ανάπτυξης. Τα αρχοντικά του και πολλά παλιά σπίτια αναπαλαιώθηκαν µε ιδιαίτερη προσοχή και πλέον το µέρος προσφέρει όλες τις υποδοµές στους επισκέπτες. Πολύ σηµαντικό είναι το µουσείο αργυροχρυσοχοΐας, το Σπίτι των Χρυσικών, όπως είναι γνωστό, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το καταφύγιο της οργάνωσης Αρκτούρος.
Πώς να πάτε: Στο Νυµφαίο θα πάτε µέσω Κοζάνης. Από την Αθήνα απέχει 540 χλµ. και από τηΘεσσαλονίκη 180 χλµ. Στην Κοζάνη µπορείτε να ταξιδέψετε και αεροπορικώς.

Καστοριά



Η αρχοντική πολιτεία της Δυτικής Μακεδονίας, µε τη µεγάλη ιστορία και το ανεπανάληπτο σκηνικό της λίµνης που την περιβάλλει, δεν θα πάψει ποτέ να είναι από τους πιο ελκυστικούς προορισµούς, όχι µόνο το χειµώνα αλλά όλες τις εποχές του χρόνου. Διαθέτει... τα πάντα, από µοναδικές στο είδος τους βυζαντινές εκκλησίες µέχρι υπέροχα αρχοντικά (ορισµένα στεγάζουν boutique ξενώνες), θαυµάσια ξενοδοχειακή υποδοµή, γευστικότατη τοπική κουζίνα, τεράστια παράδοση στα γουναρικά! Οι παραλίµνιες περιοχές της έχουν το δικό τους ιδιαίτερο χαρακτήρα, ενώ συγκεντρώνουν και πολλά cafes και µπαράκια. Η Καστοριά, όµως, διαθέτει και χιονοδροµικό κέντρο (Χ.Κ. Βιτσίου) και ιδιαίτερες τοπικές γιορτές, όπως τα Ραγκουτσάρια (6-8 Ιανουαρίου).
Πώς να πάτε: Από Αθήνα αεροπορικώς, ή οδικώς µέσω ΕΟ Αθηνών-Θεσ/νίκης και Εγνατίας (περισσότερα χλµ. & διόδια, καλύτερος δρόµος) ή µέσω Λάρισας- Κοζάνης. Από Θεσσαλονίκη στα 191 χλµ. δυτικά, µέσω Εγνατίας.

Δημητσάνα



Δυτικά της Βυτίνας, στην επαρχία Γορτυνίας, στην ορεινή Αρκαδία, συναντάµε την ιστορική Δηµητσάνα. Οι περίφηµοι µπαρουτόµυλοί της έδωσαν ώθηση στην οικονοµία της περιοχής κατά την Τουρκοκρατία αλλά και τροφοδότησαν τους αγωνιστές του '21 µε πολεµοφόδια. Σπουδαία αξιοθέατα είναι η Μονή Φιλοσόφου (του 10ου αιώνα), η ιστορική Βιβλιοθήκη Δηµητσάνας (µε 35.000 τόµους σήµερα), το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης (µοναδικό στο είδος του) και το φαράγγι του ποταµού Λούσιου. Ο διατηρητέος οικισµός είναι σαν ένα «µπαλκόνι» πάνω από τη χαράδρα, ενώ διαθέτει υπέροχους µικρούς ξενώνες, προσεγµένες ταβερνούλες και µαγαζιά µε τοπικά είδη! Πώς να πάτε: Θα πάρετε την ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου, τη νέα ΕΟ Κορίνθου-Τρίπολης και από εκεί την έξοδο προς Βυτίνα-Αρχ. Ολυµπία. 202 χλµ. από Αθήνα.

Σιάτιστα



Η ιστορική κωµόπολη της Δυτικής Μακεδονίας, στην περιοχή Βοΐου Κοζάνης, προσφέρεται για ταξίδια όλο το χρόνο. Έχει να προσφέρει ένα θαυµάσιο σκηνικό, στο οποίο κυριαρχούν τα ανεπανάληπτα αρχοντικά (πολλοί Σιατιστινοί πλούτισαν επί Τουρκοκρατίας από το εµπόριο), ιδιαίτερες τοπικές παραδόσεις, µε γιορτές όπως τα Μπουµπουσιάρια, και ένα φυσικό περιβάλλον που προσφέρεται για περιπάτους, ιππασία, ορειβασία και πολλές ακόµη δραστηριότητες. Στο φόντο δεσπόζει το όρος Άσκιο. Οι κάτοικοι τιµούν και διατηρούν τις παραδόσεις τους, προσφέροντας ένα πολύ φιλόξενο περιβάλλον στους επισκέπτες.
Πώς να πάτε: Μέσω Ε.Ο. Αθηνών- Θεσσαλονίκης και Ε.Ο. Λάρισας- Κοζάνης. Απέχει 506 χλµ. από την Αθήνα. Από τη Θεσσαλονίκη απέχει 145 χλµ. (µέσω Εγνατίας).

Βυτίνα



Το «πετράδι» του Μαίναλου συνδυάζει θαυµάσιο φυσικό περίγυρο και αρχοντιά. Το έλατο κυριαρχεί, αλλά και οι υποδοµές του χωριού λειτουργούν ως πόλος έλξης. Διαθέτει φροντισµένους παραδοσιακούς ξενώνες, ταβέρνες µε γευστικότατα ψητά, ενώ αξίζει να ψωνίσετε τοπικά προϊόντα. Σήµα κατατεθέν ο περίφηµος δεντροσκέπαστος «δρόµος της αγάπης», µια από τις πιο ροµαντικές βόλτες. Πώς να πάτε: Στα 190 χλµ. από την Αθήνα, µέσω ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου και της νέας ΕΟ Κορίνθου-Τρίπολης.

Λίμνη Πλαστήρα



Ένα τοπίο... Κεντρικής Ευρώπης, γύρω από µια από τις ωραιότερες λίµνες στη χώρα, προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες, και µάλιστα όλον το χρόνο, καθώς η περιοχή προσφέρει δραστηριότητες για κάθε εποχή. Από περιπάτους στη φύση, ιππασία και τοξοβολία, µέχρι και... µπάνιο στη λίµνη. Εντοπίζεται στο νοµό Καρδίτσας, µε τα βουνά των Αγράφων στο φόντο, και, παρότι υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα χωριά, το κέντρο της περιοχής είναι το Νεοχώρι, ένα πραγµατικό «µπαλκόνι», µε υπέροχη θέα και αντίστοιχες υποδοµές. Η παλέτα των χρωµάτων της φύσης εδώ θα σας εκστασιάσει! 
Πώς να πάτε: Το Νεοχώρι απέχει 334 χλµ. από την Αθήνα, µέσω Λαµίας και Καρδίτσας.

Στεμνίτσα



Από τα ωραιότερα χωριά της ορεινής Αρκαδίας, χαρακτηρισµένη παραδοσιακός οικισµός, εντοπίζεται στις πλαγιές του Μαίναλου, σε υψόµετρο 1.080 µ. Με µεγάλη ιστορία από την αρχαιότητα (αναφέρεται ως Υψούς), πρωταγωνίστησε στην επανάσταση του '21, ενώ έχει µεγάλη παράδοση στην αργυροχρυσοχοΐα. Το απόκρηµνο έδαφος συνέβαλε στο να µεταβληθεί σε «καταφύγιο» καταδιωκόµενων Ελλήνων κατά την Τουρκοκρατία. Από τα σηµαντικότερα αξιοθέατα είναι η Μονή Ζωοδόχου Πηγής (15ος αι.) και το Λαογραφικό Μουσείο, στο αναπαλαιωµένο αρχοντικό Χατζή. Έχει αξιόλογα καταλύµατα και παραδοσιακές ταβέρνες, ενώ αξίζει να δοκιµάσετε τοπικά γλυκά ή να αγοράσετε χειροτεχνήµατα. 
Πώς να πάτε: Απέχει 211 χλµ. από την Αθήνα. Θα πάτε µέσω ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου, νέας ΕΟ Κορίνθου-Τρίπολης και, στη συνέχεια, µέσω Λεβιδίου και Δηµητσάνας.

Καλάβρυτα



Το κεφαλοχώρι της ορεινής Αχαΐας είναι ίσως ο σηµαντικότερος χειµερινός προορισµός της Πελοποννήσου, αλλά και όχι µόνο χειµερινός, αφού έχει να επιδείξει αξιοθέατα που προσελκύουν κόσµο όλον το χρόνο. Κατ' αρχάς διαθέτει ένα από τα µεγαλύτερα χιονοδροµικά κέντρα στην Ελλάδα, άρτια τουριστική υποδοµή (µε πολλούς πετρόκτιστους ξενώνες υψηλού επιπέδου), ενώ σπουδαίοι πόλοι έλξης στην περιοχή είναι το Μέγα Σπήλαιο, από τα σηµαντικότερα µοναστήρια της χώρας µας, η Άγια Λαύρα, όπου σύµφωνα µε την παράδοση κηρύχθηκε η Επανάσταση του '21, και το περίφηµο Σπήλαιο των Λιµνών.



Το να φθάσει κανείς εδώ µε τον «οδοντωτό», που περνάει µέσα από τη χαράδρα του Βουραϊκού, είναι µια αξέχαστη εµπειρία.
Πώς να πάτε: Από την ΕΟ Αθηνών-Πατρών, συνολική απόσταση 186 χλµ.

Συρράκο



Χωριό των περήφανων Βλάχων στα Τζουµέρκα, µε τεράστια παράδοση στην κτηνοτροφία και την υφαντουργία, έβγαλε προσωπικότητες σαν τον Ιωάννη Κωλέττη και τον Κώστα Κρυστάλλη και γνώρισε λαµπρές περιόδους, κάτι που µαρτυρούν ακόµη τα ρωµαλέα αρχοντικά του σπίτια. Περνάει σήµερα µια νέα αναλαµπή, καθώς πολλά κτίσµατα έχουν αναπαλαιωθεί και αξιοποιούνται τουριστικά. Το απόκρηµνο έδαφος, η κυριαρχία της δουλεµένης πέτρας, η άγρια οµορφιά των ορεινών τοπίων συνθέτουν µια µοναδική βουνίσια «συµφωνία». Το Συρράκο είναι µια αυθεντική εικόνα Ηπείρου!
Πώς να πάτε: Μέσω ΕΟ Αθηνών-Πατρών, Ιονίας Οδού και ΕΟ Άρτας-Ιωαννίνων. Πριν ταΙωάννινα θα στρίψετε δεξιά, από Μπάφρα. Συνολική απόσταση: 458 χλµ.

Καστάνιτσα



Σε υψόµετρο 900 µ. στον Πάρνωνα, µέσα στα έλατα και τις... καστανιές, υπάρχει ένα κρυµµένο µυστικό της ορεινής Πελοποννήσου, η Καστάνιτσα! Το πολύ προσεγµένο χωριό και το εξαιρετικό φυσικό τοπίο του, σε συνδυασµό µε τη φιλόξενη διάθεση των ντόπιων, δηµιουργούν µια θαυµάσια επιλογή «διαφυγής», και όχι µόνο για τη χειµερινή περίοδο. Έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισµός και βασικό αρχιτεκτονικό της στοιχείο είναι τα πυργόσπιτα στη γειτονιά του Πύργου. Το µέρος απέχει πολύ από τουριστικά κλισέ και αυτό συνεπάγεται ακόµα µεγαλύτερη αυθεντικότητα! Οι κάτοικοί του είναι Τσάκωνες και είναι πολύ περήφανοι για την τσακώνικη γλώσσα τους και την τοπική τους παράδοση. 
Πώς να πάτε: Οδικώς στα 189 χλµ. από Αθήνα, µέσω Άργους και Άστρους.

Καλαρρύτες


Απέναντι από το Συρράκο, άλλο ένα ξακουστό Βλαχοχώρι της Ηπείρου, έχει παράδοση στην αργυροχρυσοχοΐα παγκόσµιας εµβέλειας, καθώς από εδώ ξεκίνησαν οι περίφηµοι Οίκοι Bulgari και Nessi! Από την τέχνη αυτή, αλλά και από την εντατική κτηνοτροφία, οι Καλαρρυτιώτες έβγαλαν χρήµατα και έφτιαξαν εµπορικούς οίκους στο εξωτερικό - κάτι από την αρχοντιά του χωριού παραµένει και σήµερα, παρά τους λιγοστούς κατοίκους. Σηµαντικά αξιοθέατα είναι ο ναός του Αγ. Νικολάου και το περίφηµο µοναστήρι της Κηπίνας. Πώς να πάτε: Οδικώς από Αθήναµέσω Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου, Άρτας και Πραµάντων. Συνολική απόσταση 446 χλµ.


Ζαρούχλα



Κρυµµένο «µυστικό» της ορεινής Αχαΐας, είναι στην πραγµατικότητα από τα ωραιότερα χωριά της Πελοποννήσου, µέσα σε ιδιαίτερου κάλλους φυσικό τοπίο, που θυµίζει... Άλπεις, ειδικά όταν είναι χιονισµένο! Σήµα κατατεθέν του µέρους είναι η περίφηµη λίµνη Τσιβλού αλλά και τα πυργόσπιτα που δεσπόζουν στον οικισµό, κάποια από αυτά µε µεγάλη ιστορία. Το κάποτε σηµαίνον κεφαλοχώρι γνωρίζει τώρα µια νέα περίοδο ακµής, µε επίκεντρο την ήπια τουριστική ανάπτυξη και µια θαυµάσια υποδοµή από προσεγµένους ξενώνες, ταβερνούλες και cafe-bars.
Πώς να πάτε: Στα 179 χλµ. από την Αθήνα. Ακολουθώντας την ΕΟ Αθηνών-Πατρών, θα στρίψετε από Ακράτα.

Άγιος Αθανάσιος



Αυτή η κάποτε ξεχασµένη γωνιά στις πλαγιές του Καϊµακτσαλάν (3ο ψηλότερο βουνό τηςΕλλάδας), ΒΔ της Έδεσσας, είναι σήµερα η... Αράχωβα της Βόρειας Ελλάδας, χάρη στο χιονοδροµικό κέντρο της περιοχής, που έφερε ραγδαία ανάπτυξη του χειµερινού τουρισµού. Ο επισκέπτης θα βρει πλέον τα πάντα, από υπέροχους πέτρινους ξενώνες µέχρι εστιατόρια µε γευστική κουζίνα και cafe bars ιδανικά για apres ski καταστάσεις, ενώ µεγάλο ατού είναι και η εγγύτητα στη θαυµάσια Βεγορίτιδα λίµνη, αλλά και στην Έδεσσα µε τους καταρράκτες της!
Πώς να πάτε: Στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο (όπου επικεντρώνεται η τουριστική κίνηση - υπάρχει και ο Νέος), θα πάτε µέσω Έδεσσας. Η συνολική απόσταση από Αθήνα είναι 573 χλµ. (µέσω ΕΟ Αθηνών- Θεσσαλονίκης) και από Θεσσαλονίκη 125 χλµ.

Μέτσοβο



Η ιστορική βλαχόφωνη κωµόπολη εντοπίζεται στις πλαγιές του όρους Λάκµος (Περιστέρι) της Πίνδου, κοντά στον αυχένα της Κατάρας. Είναι από τους παλιότερους ορεινούς προορισµούς της χώρας µας, και έχει πολλές «σειρήνες» για να προσελκύει διαρκώς επισκέπτες: χιονοδροµικό κέντρο, θαυµάσια αναπαλαιωµένα αρχοντικά, εκ των οποίων εκείνο της οικογένειας Τοσίτσα έχει µετατραπεί σε Λαογραφικό Μουσείο, την Πινακοθήκη του Ευάγγελου Αβέρωφ, τον ενοριακό ναό της Αγίας Παρασκευής, αλλά και προσεγµένες ταβέρνες, όπου το κοντοσούβλι, το σαγανάκι από το τοπικό τυρί µετσοβόνε και το δυνατό τοπικό κόκκινο κρασί Κατώγι είναι οι ξεχωριστές προτάσεις! 
Πώς να πάτε: Από Αθήνα οδικώς µέσω Λαµίας-Καρδίτσας-Τρικάλων και Εγνατίας (συνολική απόσταση 410 χλµ.). Από Θεσσαλονίκη (µέσω Εγνατίας) απέχει 218 χλµ.

Άνω Πορόια


Ένα από τα οµορφότερα παραµεθόρια χωριά της χώρας µας αγναντεύει την υπέροχη λίµνη Κερκίνη και τον µοναδικό βιότοπό της, από τις πλαγιές του όρους Μπέλες, στον νοµό Σερρών. Οι κάτοικοι είναι αποφασισµένοι να παραµείνουν στον τόπο τους, γι' αυτό και έχουν φροντίσει ιδιαίτερα το χωριό τους. Θα βρείτε όµορφους και πολύ φιλόξενους ξενώνες, θα δοκιµάσετε εξαίσιες λιχουδιές, ενώ θα έχετε την ευκαιρία για πολλές δραστηριότητες στη φύση, όπως ιππασία και πεζοπορία. Εντύπωση προκαλούν οι παραδοσιακοί «µαχαλάδες» του, µε µια σειρά από γραφικά µαγαζάκια µε ντόπια προϊόντα. 
Πώς να πάτε: Από Θεσσαλονίκη η Άνω Πορόια απέχει 97 χλµ.

Μονεμβασιά



Η περιλάλητη καστροπολιτεία, το «Γιβραλτάρ της Ελλάδας», πατρίδα του Γ. Ρίτσου, µας έλκει όλες τις εποχές του χρόνου. Είναι ένας τόπος µυστηριακός, απόλυτα αυθεντικός, που, όταν περάσεις την πύλη του κάστρου, µεταφέρεσαι αιώνες πίσω, στην εποχή των Παλαιολόγων. Οι βυζαντινοί ναοί, οι µεσαιωνικοί πύργοι (πολλοί από τους οποίους στεγάζουν πλέον ξενοδοχεία µε boutique ανέσεις), η άκρως υποβλητική Πάνω Πόλη, τα τείχη, που βίωσαν τόσες και τόσες αιµατηρές πολιορκίες, όλα δηµιουργούν µια πολύ ιδιαίτερη ατµόσφαιρα, που δεν τη συναντάµε σε κανένα άλλο µέρος στην Ελλάδα.
Πώς να πάτε: Οδικώς απέχει 299 χλµ. από την Αθήνα, µέσω νέας ΕΟ Κορίνθου-Τρίπολης και, στη συνέχεια, προς Σπάρτη-Μολάους-Μονεµβασιά.

Πήλιο


Τι να πρωτοπεί κανείς για έναν από τους πιο µαγικούς και... πολυδύναµους προορισµούς της χώρας µας, αφού συνδυάζει βουνό και θάλασσα, φύση και παράδοση, θαυµάσια τοπία και εξαιρετικές τουριστικές υποδοµές; Πορταριά και Μακρινίτσα είναι τα δύο πρώτα σε κίνηση χωριά κατά τους χειµερινούς µήνες, ενώ ξεχωριστός πόλος έλξης είναι το Χιονοδροµικό στα Χάνια. Αλλά και πιο χωριό του Πηλίου δεν έχει ενδιαφέρον; Μηλιές, Βυζίτσα, Ζαγορά,Τσαγκαράδα... είναι µόνο µερικά από αυτά. Τα αρχοντικά µε τη µεγάλη ιστορία και η ασυναγώνιστη τοπική κουζίνα είναι δύο µόνο extra λόγοι για να ξαναρχόµαστε... Tip: Μια άκρως γοητευτική... εµπειρία είναι και το περίφηµο τρενάκι του Πηλίου, που κάνει τη διαδροµή Βόλος-Μηλιές
Πώς να πάτε: Θα φθάσετε στον Βόλο (οδικώς 316 χλµ. από Αθήνα, 209 χλµ. από Θεσ/νίκη, ενώ µπορείτε να ταξιδέψετε και σιδηροδροµικώς). Από το Βόλο, ενδεικτικά, η Μακρινίτσα απέχει 10 χλµ., η Πορταριά 12 χλµ., οι Μηλιές 27 χλµ.

Ορεινή Ναυπακτία


Κάποτε εντελώς αποµονωµένος και φτωχός τόπος, άρχισε να «ανοίγει» για τουρισµό τις τελευταίες δεκαετίες - και εντυπωσίασε τους πάντες. Παρθένα τοπία, βουνά πνιγµένα στο έλατο, πεντακάθαρα νερά και πλέον και µια αξιόλογη υποδοµή, µε πολλούς ξενώνες αλλά και δυνατότητες για σπορ στη φύση (ιππασία, trekking, ποδηλασία, ράφτινγκ, καγιάκ). Η Αµπελακιώτισσα, η Άνω και Κάτω Χώρα, το Νεοχώρι, ο Πλάτανος και η Αράχωβα (όλα βόρεια της Ναυπάκτου και κοντά στα όρια της Αιτωλοακαρνανίας µε Φωκίδα και Ευρυτανία), είναι τα πιο γνωστά χωριά, υπάρχουν όµως και εκπληκτικά µέρη που περιµένουν τους φανατικούς φίλους του βουνού για να τα ανακαλύψουν!
Πώς να πάτε: Η Ναύπακτος απέχει 217 χλµ. από Αθήνα (µέσω της Γέφυρας Ρίου). Από εκεί και βόρεια απλώνεται η Ορεινή Ναυπακτία, σε αποστάσεις 50-80 χλµ., αλλά ακολουθώντας δρόµους µε συνεχόµενες στροφές.

Πηγή:ICONS TRAVELLERS

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...