Menu
RSS
Κυριακή, 05/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Νέο «χτύπημα» κατά της Τρίπολης – Υποβαθμίζουν και την Επαγγελματική Σχολή του ΟΑΕΔ

Νέο «χτύπημα» κατά της Τρίπολης – Υποβαθμίζουν και την Επαγγελματική Σχολή του ΟΑΕΔ

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία κάνουν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί της Επαγγελματικής Σχολής του ΟΑΕΔ Τρίπολης, εξηγώντας ότι την επόμενη χρονιά στην ΕΠΑΣ θα λειτουργήσουν μόνο τρεις ειδικότητες.

Η καταγγελία είναι η παρακάτω:

“Με μεγάλη έκπληξη και λύπη διαπιστώσαμε μέσω της εγκυκλίου εισαγωγής μαθητών στις ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ για το νέο σχολικό έτος 2013 – 2014 ότι στην ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας ΟΑΕΔ Τρίπολης θα λειτουργήσουν ΜΟΝΟ τρείς (3) ειδικότητες φοίτησης. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι κατά την σχολική χρονιά  2012 – 2013 λειτούργησαν με επιτυχία οκτώ (8) ειδικότητες φοίτησης, συνολικά 12 τμήματα.

Θεωρούμε ότι με αυτή σας την ενέργεια, υποβαθμίζετε κατάφωρα την ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας ΟΑΕΔ Τρίπολης αλλά και όλο τον Νομό Αρκαδίας. Επιβεβαιώνει περίτρανα τους φόβους μας περί εγκατάλειψης και απαξίωσης της τεχνικής εκπαίδευσης στον Νομό μας, όπου η σχολή συμβάλει τα μέγιστα στο όφελος της τοπικής ανάπτυξης και οικονομίας.

Είναι η μοναδική πανελλαδικά ΕΠΑ.Σ Μαθητείας που δέχεται από την πλευρά σας τέτοια υποβάθμιση!

Όπως καλά γνωρίζετε  η πόλη μας, είναι το κέντρο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ο ΟΑΕΔ διαθέτει στην Τρίπολη νέες και ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι από τις καλύτερες όλων των  ΕΠΑ.Σ  πανελλαδικώς, 

με εργαστήρια πλήρως εξοπλισμένα, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν περισσότερες ειδικότητες από αυτές που προτείνατε.

            Πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε τον λόγο που θα στερήσετε από πολλά παιδιά του Νομού, αλλά και ολόκληρης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το δικαίωμα στην δωρεάν φοίτηση στην ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας ΟΑΕΔ Τρίπολης με τις τόσες λίγες ειδικότητες που θέλετε να δημιουργήσετε.

Επίσης μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός, ότι την Πέμπτη 4 Απριλίου 2013, η διοίκηση του ΟΑΕΔ, μέσω του Διευθυντή της ΕΠΑ.Σ., πραγματοποίησε συνάντηση των Επαγγελματικών Παραγωγικών και Κοινωνικών Φορέων της Αρκαδίας, προκειμένου να συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση του θεσμού της Μαθητείας στην Περιφέρεια, με τις προτάσεις τους για επιλογή των πλέον κατάλληλων ειδικοτήτων, προς όφελος της τοπικής ανάπτυξης και οικονομίας, με σκοπό την ανάδειξη των ειδικοτήτων που θα λειτουργήσουν κατά το επόμενο σχολικό έτος 2013-2014.

Στην συνάντηση αυτή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς εστίασαν στην αναγκαιότητα της ύπαρξης της ΕΠΑ.Σ., και την στελέχωση της και με άλλες ειδικότητες, αφού μέσω του συστήματος μαθητείας της σχολής (πρακτική άσκηση)  ωφελείται η τοπική κοινωνία .

Συγκεκριμένα οι προτάσεις τους ήταν:

Αρτοποιών-Ζαχαροπλαστών

Βοηθών Φαρμακείου

Βοηθών Γενικής Βρεφονηπιοκομίας

Μαγειρικής Τέχνης

Ξενοδοχιακών Επιχειρήσεων

Τεχν.Υποστήριξης Συστημάτων Η/Υ

Τεχν. Ψυκτ. & Κλιμ. Έργων

Από τις συνολικά επτά ειδικότητες που προταθήκαν, η διοίκηση του ΟΑΕΔ έκρινε ότι μονό οι  τρεις  (Βοηθών Φαρμακείου, Μαγειρικής Τέχνης και Τεχν. Υποστήριξης Συστημάτων Η/Υ) απαιτούνται για την λειτουργία της ΕΠΑ.Σ., αγνοώντας επιδεικτικά τις τεκμηριωμένες και πλήρως  μελετημένες προτάσεις των φορέων.

Ειδικά για την ειδικότητα των Βοηθών Γενικής Βρεφονηπιοκομίας, από την νέα σχολική χρονιά δεν θα υπάρχει αντίστοιχο τμήμα, αφού ούτε το σχ. έτος 2012-2013 είχε εγκριθεί η ειδικότητα με αποτέλεσμα όχι μόνο στην ΕΠΑ.Σ Τρίπολης να μην  υπάρχει τμήμα, αλλά και σε ολόκληρη την περιφέρεια Πελοποννήσου. Οι επιπτώσεις της απόφασης αυτής θα έχουν άμεσες αρνητικές συνέπιες ειδικά στους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς αφού οι σπουδάστριες του τμήματος απασχολούνταν.

Επίσης στις 15/4/2013 ο σύλλογος εκπαιδευτικών της ΕΠΑ.Σ Τρίπολης συνεδρίασε (πράξη 28η/ 15-4-2013) για τις προτάσεις καθορισμού λειτουργίας ειδικοτήτων για το σχολικό έτος 2013-2014, και αποφασίστηκε να προταθούν οι κάτωθι ειδικότητες: Συντηρητές Καυστήρων, Βοηθών Βρεφονηπικομίας, Φυσικού Αερίου, Ψυκτικών Εγκαταστάσεων, Θερμικών Υδραυλικών Εγκαταστάσεων, Ηλεκτρολόγων Αυτοκινήτων, Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών, Βοηθών Φαρμακείου, Υπαλλήλων Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων, Κομμωτικής Τέχνης, Μαγειρικής Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής, Αισθητικής Τέχνης. 

Επιπλέον , οι ελάχιστες αυτές ειδικότητες που ορίστηκαν, δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία της μαθητικής κοινότητας,  αφού μαθητές των Α΄ & Β’ τάξεων που η φοίτηση τους έχει χαρακτηρίσει ως ανεπαρκή (πράξη 29 - 21/5/2013), δεν θα μπορέσουν να επαναλάβουν την τάξη, όπως αυτό ορίζεται από τον κανονισμό λειτουργίας της σχολής, αφού η  αντίστοιχη ειδικότητα τους δεν θα επαναλειτουργήσει στην πόλη μας.

Τέλος , σε μια περίοδο έντονου προβληματισμού και ανασφάλειας , τη στιγμή που η ανεργία καλπάζει, ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, το σύνολο των οποίων ανησυχεί και προβληματίζεται για το τι μέλει γενέσθαι στο χώρο, καθώς επί σειρά ετών προσφέρει τα μέγιστα στα σχολεία του ΟΑΕΔ (ειδικά σε σχολές όπως αυτές της Τρίπολης όπου υπάρχει έλλειψη μόνιμου προσωπικού, η παρουσία τους κρίνεται απαραίτητη για την λειτουργία του σχολείου), έρχονται αντιμέτωποι με το φάσμα  της ανεργίας ,αφού οι λιγοστές ειδικότητες  που προταθήκαν θα οδηγήσουν πολλούς από αυτούς στο κατώφλι του πενιχρού ταμείου ανεργίας.

      Ζητάμε τη συμπαράστασή σας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, και την άμεση επέμβαση σας, έτσι ώστε να προβεί η Διοίκηση του ΟΑΕΔ, σε συμπλήρωση της απόφασης περί έγκρισης ειδικοτήτων για την ΕΠΑ.Σ Τρίπολης για το σχολικό έτος 2013-2014., προκειμενου να   αντιμετωπιστούν και να λυθούν τα προβλήματα της σχολής  μας προς όφελος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, της τοπικής κοινωνίας αλλά και των σκληρά εργαζομένων εκπαιδευτικών λειτουργών».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...