Menu
RSS
Σάββατο, 18/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Βραδιά νέων στην πλατεία της Ωριάς

Βραδιά νέων στην πλατεία της Ωριάς

Ο Σύλλογος Ωριατών Αθήνας έχει από ετών καθιερώσει στις 16 Αυγούστου να γίνεται το ΩΡΙΑΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ στο χωριό και στις 17 Αυγούστου ο Σύλλογος οργανώνει την βραδιά των νέων στην πλατεία του χωριού, προσφέροντας δωρεάν φιλοξενία, δίνοντας και αναμνηστικά δώρα «αθλητικά φανελάκια».

«Έτσι πετύχαμε τον σκοπό μας, τα Ωριατόπουλα να δημιουργήσουν επικοινωνία μεταξύ τους και να αγαπήσουν το χωριό. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ. Τα παιδιά της εποχής εκείνης σήμερα είναι οικογενειάρχες. Μας έδωσαν εγγόνια και είμαστε υπερήφανοι γιατί διατηρούν τα ήθη και τα έθιμα των Ωριατών, που εμείς, οι πατεράδες τους διδάξαμε, όπως δίδαξαν και εμάς οι πατεράδες μας «από γενιά σε γενιά».

Καλούμε πάλι σήμερα τα απανταχού Ωριατόπουλα να αποδείξουν έμπρακτα ότι τιμούν την καταγωγή τους, τους ιδρυτές του Συλλόγου «ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΩΡΙΑΣ», το μεγάλο έργο που έχει επιτελέσει ο πατριωτικός Σύλλογος και να είναι συνεχιστές και άξιοι κληρονόμοι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η ΩΡΙΑ έως το 1927 ονομαζόταν Μπερνορί και σύμφωνα με την έρευνα του Θ.Βαγενά, το όνομα αυτό το πήρε από έναν που είχε Χάνι και λεγόταν Μπερνορής. Οι κάτοικοι του χωριού Μπερνορή που μετανάστευσαν στην Αμερική ίδρυσαν Σύλλογο και έστειλαν χρήματα και έγινε το Υδραγωγείο από το Βασιλοπήγαδο στην Ωριά και το Δημοτικό Σχολείο της Ωριάς. Το 1927 με απόφαση της Κυβέρνησης, όσα χωριά είχαν ονόματα τούρκικα έπρεπε να αλλάξουν να μπουν ελληνικά. Ο Νίκος Μαγουλής πέτυχε και άλλαξε το όνομα του χωριού από Μπερνορί σε Ωριά, παίρνοντας ένα όνομα που πηγάζει από το ιστορικό κάστρο της Ωριάς. Τότε ένας Αγιοπετρίτης Πιτσινός, ο οποίος ήταν φαρμακοποιός το θεώρησε υπερβολή ένα τέτοιο ιστορικό όνομα να το πάρει ένα μικρό χωριό και κατήγγειλε τους Ωριάτες ότι το όνομα Μπερνορί δεν ήταν τούρκικο και έπρεπε να παραμείνει, να μην αλλάξει. Οι Ωριάτες ενωμένοι πέτυχαν και πήραν το όνομα το Κάστρο της Ωριάς και με δικαστική απόφαση επέκτειναν τα όρια της Ωριάς από τον Αγ. Παντελεήμονα έως το Στόλο, τα Μαντικέκα και τα Αντζινέκα, που ανήκουν τώρα στην Κοινότητα Ωριάς.

Το 1962 οι κάτοικοι της Ωριάς και του Ελάτου άρχισαν δικαστικό αγώνα, διότι οι Ελατιώτες αρνήθηκαν να δώσουν το νερό που είχαν συμφωνήσει να πάρουν οι Ωριάτες. Τότε οι Ωριάτες της Αθήνας αποφάσισαν την ίδρυση Συλλόγου Απανταχού Ωριατών, με έδρα την Αθήνα και ονομασία «ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΩΡΙΑΣ», με σκοπό να συγκεντρώσουν χρήματα για το δικαστήριο με τους Ελατιώτες.

Ιδρυτικά Μέλη του Συλλόγου ήταν οι: Κουτσούμπη Ειρήνη, Γιαννούλης Βασίλης, Καληθράκος Γεώργιος, Κοΐνης Νικόλαος, Παρασκευουλάκος Χρήστος, Ζαραφέτας Βασίλειος, Ζαραφέτας Διονύσιος, Ζαραφέτας Ευάγγελος, Παρασκευουλάκος Παρασκευας, Διοΐλης Κων/νος, Κοΐνης Δημήτριος, Παρασκευουλάκος Ευάγγελος, Μαγούλη Άννα, Παπαβασιλείου Κων/νος, Νικολάου Γεώργιος, Σαραντάκος Παναγιώτης, Παρασκευουλάκος Βασίλειος, Γιωργακάκος Πέτρος, Παρασκευουλάκος Βασίλειος, Μαγούλη Χριστίνια, Καλλίθρακας Γεώργιος, Ρεκούμης Γεώργιος, Μαγούλης Νικόλαος, Λέγκουρδας Κων/νος. 

Ο πατριωτικός αυτός Σύλλογος ανέλαβε εξ ολοκλήρου το δικαστικό αγώνα και πέτυχε και πήραμε το νερό, που πίνουμε σήμερα στο χωριό μας. Βοήθησε και έγινε η πλατεία στο χωριό μας, ο δρόμος Αγ. Νικόλαου – Ωριά, ο δρόμος Ι.Μ. Μαλεβή. Με ενέργειες του Συλλόγου Ωριατών πετύχαμε την ένταξη του φαραγγιού του Τάνου σε πρόγραμμα ορειβατικών διαδρομών, την οικονομική ενίσχυση του Ι.Ν.Ευαγγελισμού, του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, την ανακαίνιση του κοιμητηρίου στο Νεκροταφείο.

Οι αυτοί ιδρυτές του Συλλόγου είναι πατριώτες και αξίζουν κάθε έπαινο.

Το πατριωτικό αυτό Σωματείο συμπλήρωσε φέτος 50 χρόνια από την ίδρυσή του. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την 16 Αυγούστου, που θα γίνει το αντάμωμα του χωριού:

1. Να τιμήσει τα ιδρυτικά μέλη,

2. Να ανακηρύξει μεγάλους ευεργέτες του χωριού μας: (α) την Ειρήνη Κουτσούμπη, που δώρισε το οικόπεδο που έγινε η πλατεία του χωριού και υπήρξε πρώτη Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Ωριατών «Το Κάστρο της Ωριάς», (β) τον Διονύσιο Ρεκούμη και τον Ιωάννη Σιούτο για την μεγάλη χρηματική προσφορά τους για την ανέγερση του Ι.Ναού Ευαγγελιστρίας στο χωριό, (γ) τον Αθανάσιο Μπαρμπαγιάννη, ο οποίος χρηματοδότησε την ανέγερση του Γυμνασίου Καστριού και του Υγεινομικού Σταθμού Καστριού.

Οι κορυφαίες αυτές εορτές του χωριού μας οργανώνονται από τον Σύλλογο Ωριατών «Το Κάστρο της Ωριάς», από το Τοπικό Συμβούλιο της Ωριάς Δήμου Βορείου Κυνουρίας και από τα νιάτα της Ωριάς, όπως όλα τα χρόνια. Στις εκδηλώσεις συνοργανωτής είναι ο Δήμος Βορείου Κυνουρίας, που θεσμικά υποχρεούται να τιμά τους μεγάλους ευεργέτες του Δήμου. 

Στις 17 Αυγούστου θα γίνει η εορτή των νέων. Στις 18 Αυγούστου, ώρα 7.30 μ.μ., στο Κοινοτικό Γραφείο της Ωριάς θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Καταστατικού για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Καταστατικού του Συλλόγου, δικαίωμα ψήφου έχουν όσα μέλη του Συλλόγου είναι ταμειακώς εντάξει. Μέλη μπορούν να γίνουν όσοι έλκουν την καταγωγή από την Ωριά και κατοικούν οπουδήποτε στην Ελλάδα.

Καλούμε τους απανταχού Ωριάτες να συμμετάσχουν στην Αρχαιρεσιακή Γενική Συνέλευση και τις εκδηλώσεις του Συλλόγου. Σε περίπτωση μη εκλογής νέου Δ.Σ., παραμένει το παρόν Δ.Σ. μέχρι τη λήξη της θητείας του και προκήρυξη νέων εκλογών.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

Το Διοικητικό Συμβούλιο».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...