Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

HENGAS: «Το φυσικό αέριο θα φτάσει σε Τρίπολη και Μεγαλόπολη. Οι καταναλωτές θα δουν μείωση 40% στο κόστος θέρμανσης για σπίτια και επιχειρήσεις»!

HENGAS: «Το φυσικό αέριο θα φτάσει σε Τρίπολη και Μεγαλόπολη. Οι καταναλωτές θα δουν μείωση 40% στο κόστος θέρμανσης για σπίτια και επιχειρήσεις»!

Μέσα στον Ιούλιο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) παραχώρησε άδειες διανομής Φυσικού Αερίου για την Τρίπολη και την Κόρινθο στην εταιρεία HENGAS.

Το «Καλημέρα Αρκαδία» συνομίλησε με τον σύμβουλο επικοινωνίας της εταιρείας, Δ. Κυρατσόπουλος για τα σχέδια της όσον αφορά τις πόλεις της Τρίπολης και Μεγαλόπολης.

Η συνέντευξη που ακολουθεί παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

 

 

  1. Ποια είναι η HENGAS ;

Η εταιρία HENGAS έχει προέλθει μέσω απόσχισης από την EDIL HELLAS. H EDIL HELLAS είναι μια τεχνική εταιρεία που απασχολεί 580 άτομα και έχει παρουσία στο χώρο του Φυσικού Αερίου από το 2006 κατέχοντας ηγετική θέση στον τομέα σχεδίασης και κατασκευής δικτύων διανομής Φυσικού Αερίου. Έχει ήδη κατασκευάσει πάνω από 400 χιλιόμετρα δικτύου διανομής φυσικού αερίου και έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 140.000 συνδέσεις τελικών καταναλωτών.  Η HENGAS θα επικεντρωθεί στην σχεδίαση, υλοποίηση και διαχείριση των δικτύων διανομής Φυσικού Αερίου στις πόλεις που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί ή θα λάβουν άδεια μελλοντικά.

  1. Πως έλαβε τις άδειες διανομής και διαχείρισης δικτύων Φυσικού Αερίου η HENGAS;

Ο άδειες διανομής εκδίδονται σύμφωνα με το ΦΕΚ Β 3430/17.08.2018. Με την πλήρη απελευθέρωση της Ελληνικής αγοράς του φυσικού αερίου, ο κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής  μπορεί να καταθέσει μελέτη στη ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας  της χώρας μας (ΡΑΕ) , η οποία αξιολογεί την τεχνική και οικονομική ικανότητα του, προχωρώντας στην χορήγηση ή μη της άδειας διανομής και διαχείρισης για συγκεκριμένους κάθε φορά Δήμους της χώρας μας.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η ΡΑΕ προχώρησε στη χορήγηση των αδειών στην εταιρεία μας για τις πόλεις Δεσκάτη, Πολύκαστρο, Πολύγυρο, Έδεσσα, Τρίπολη, Κόρινθο και σύντομα αναμένεται η Σκύδρα, η Νάουσα και η Μεγαλόπολη.

  1. Πώς μπορούν νa λάβουν άλλες εταιρείες άδειες από τη ΡΑΕ; Μπορούν να αιτηθούν αντίστοιχες άδειες?

Οποιοσδήποτε επενδυτής μπορεί να καταθέσει αίτηση, για συγκεκριμένο Δήμο της χώρας μας, συνοδευόμενη από την αντίστοιχη μελέτη στη ΡΑΕ και εφόσον αξιολογηθεί θετικά, εγκρίνεται από αυτή.

  1. Πότε θα ξεκινήσουν και σε πόσο χρόνο θα υπάρξει πλήρης κάλυψη των καταναλωτών

Άμεσα. Οι πρώτες συνδέσεις θα γίνουν το 2021 και σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη μαζί με το  Δήμο Μεγαλόπολης, το  ΔΕΣΦΑ, τη ΔΕΗ και την επιτροπή για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή , σε 18 μήνες όλοι οι κάτοικοι Μεγαλόπολης θα εξυπηρετούνται με Φυσικό Αέριο ενώ εντός 4 ετών θα έχουμε καλύψει το σύνολο των χρηστών. Στόχος της εταιρείας είναι να καλύψει το 100% των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται.

  1. Πως καθορίζονται οι χρεώσεις προς τους καταναλωτές;

Όλες οι χρεώσεις που αφορούν τους καταναλωτές είναι ρυθμιζόμενες από την ΡΑΕ. Ωστόσο, η εταιρεία μας στοχεύει στην συνεχή μείωση του κόστους για τον τελικό καταναλωτή και έχει επιτύχει να παρέχει τις χαμηλότερες τιμές από όλες τις Εταιρείες Διανομής Αερίου.

  1. Πως εγγυάται η εταιρία ότι θα φτάσει σε όλους τους ενδιαφερόμενους το αέριο;

Με την κατάθεση των μελετών στην ΡΑΕ η εταιρεία μας έχει δεσμευτεί σε ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου το οποίο θα πρέπει να καλύπτει κάθε ενδιαφερόμενο. Κύριος στόχος κάθε επενδυτή είναι η τήρηση του επενδυτικού του πλάνου και η γρήγορη κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών που επιθυμούν να συνδεθούν με το φυσικό αέριο. Αυτό συμφέρει και την εταιρία η οποία επιθυμεί να αποσβέσει το κόστος της επένδυσης το συντομότερο δυνατό, ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί μια μεγάλη επένδυση την οποία επιβαρύνεται εξολοκλήρου η εταιρία στο πρώτο στάδιο.

  1. Γιατί καταθέσατε αιτήσεις μόνο για Τρίπολη και Κόρινθο; Ποιο είναι το πλάνο της εταιρείας για τις υπόλοιπες περιοχές ;

Η εταιρεία μας κατέθεσε για Τρίπολη, Κόρινθο και Μεγαλόπολη λόγω της υπάρχουσας εξόδου από τον αγωγό υψηλής πίεσης ΔΕΣΦΑ. Στο πλάνο της εταιρίας  μας είναι με την έναρξη των εργασιών να κατασκευαστεί νέος σταθμός συμπίεσης. Σημειώνω ότι η εταιρία μας είναι η μοναδική που έχει επενδύσει στις υποδομές και μεταφορές σταθμών αποσυμπίεσης φυσικού αερίου (CNG) και ήδη παρέχουμε τροφοδοτήσεις με CNG σε 10 πόλεις στη Μακεδονία και Θεσσαλία. Με την ίδια μέθοδο θα ζητήσουμε άδεια διανομής και για τις  υπόλοιπες περιοχές όπως το Άργος, την Σπάρτη, τη Μεσσηνία, την Καλαμάτα αλλά και οποιοδήποτε απομακρυσμένο καταναλωτή εκτός δικτύου.

  1. Ποια θα είναι τα οφέλη του φυσικού αερίου για τους ιδιώτες καταναλωτές και για τους βιομηχανικούς πελάτες;

Κατ’ αρχάς θα είναι η σημαντική μείωση των δαπανών τους για την ενέργεια που καταναλώνουν στις κατοικίες ή την εργασία τους. Το φυσικό αέριο είναι το οικονομικότερο καύσιμο για τον καταναλωτή και η πιο φθηνή μορφή ενέργειας για βιομηχανίες και επαγγελματίες. Η εξοικονόμηση που μπορεί να επιτευχθεί , με τη σωστή τοποθέτηση και συντήρηση  του δικτύου, μπορεί να φτάσει έως και το 40%.

Πέρα από τα κοστολογικά οφέλη σε ατομικό/επιχειρηματικό επίπεδο η έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή θα έχει θετικό αντίκτυπο και στο ευρύτερο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο

  • μέσω της μικρότερης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης καθότι ρυπαίνει αισθητά λιγότερο σε σχέση με τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας (πετρέλαιο, λιγνίτη)
  • της αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας και δημιουργίας θέσεων εργασίας λόγω της επένδυσης από την πλευρά μας όσο και των εργασιών εκσυγχρονισμού των εσωτερικών εγκαταστάσεων σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...