Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Νέα αιολικά πάρκα σε Πάρνωνα και Κορύθιο | Διαφωνίες στο Περιφερειακό Συμβούλιο - Ποια θέματα αναβλήθηκαν και ποια εγκρίθηκαν!

Νέα αιολικά πάρκα σε Πάρνωνα και Κορύθιο | Διαφωνίες στο Περιφερειακό Συμβούλιο - Ποια θέματα αναβλήθηκαν και ποια εγκρίθηκαν!

Πέντε θέματα για αιολικά πάρκα στον Πάρνωνα και στα χωριά Λουκά, Νεοχώρι και Αγιωργίτικα, άνοιξαν μία μεγάλη συζήτηση μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο. Εκφράστηκαν αρνητικές και θετικές γνώμες, με αποτέλεσμα τρία από τα πέντε θέματα να αναβληθούν, ενώ τα άλλα δύο εγκρίθηκαν οι γνωμοδοτήσεις, κατά πλειοψηφία. Τις τελικές αποφάσεις, τις λαμβάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

ΘΕΜΑ  7 . Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο ‘Α.Σ.Π.Η.Ε. ισχύος 16,95MW και των συνοδών έργων πρόσβασης και διασύνδεσης αυτού’ στη θέση «Τσούκκα – Ελατιάς» των ΤΚ Βλησιδιάς, Κοσμάς, Κουνουπιάς, Γερακίου και Καρίτσας των ΔΕ Κοσμάς, Λεωνιδίου και Γερονθρών των Δ. Νότιας Κυνουρίας και Ευρώτα των ΠΕ Αρκαδίας και Λακωνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας CNI ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΣΟΥΚΚΑ Α.Ε.

ΘΕΜΑ 8 . Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο ‘Α.Σ.Π.Η.Ε. ισχύος 18,6MW και των συνοδών έργων πρόσβασης και διασύνδεσης αυτού’ στη θέση «Κορομηλιά – Μαζαράκι» των ΤΚ Βλησιδιάς, Κοσμάς, Κουνουπιάς και Καρίτσας των ΔΕ Κοσμάς, Λεωνιδίου και Γερονθρών των Δ. Νότιας Κυνουρίας και Ευρώτα των ΠΕ Αρκαδίας και Λακωνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας CNI ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ Α.Ε.

ΘΕΜΑ 9 . Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο ‘Α.Σ.Π.Η.Ε. ισχύος 15,9MW και των συνοδών έργων πρόσβασης και διασύνδεσης αυτού’ στη θέση «Τούρλα» των ΤΚ Κουνουπιάς, Μαρίου και Κρεμαστής των ΔΕ Λεωνιδίου και Νιάτων των Δ. Νότιας Κυνουρίας και Ευρώτα των ΠΕ Αρκαδίας και Λακωνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας CNI ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥΡΛΑ Α.Ε.

ΘΕΜΑ 10 . Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο ‘Α.Σ.Π.Η.Ε. ισχύος 21,9MW και των συνοδών έργων πρόσβασης και διασύνδεσης αυτού’ στη θέση «Μαραντζάκι – Πυργάκι» των ΤΚ Κουνουπιάς, Πηγαδίου, Πελετών και Κυπαρισσίου των ΔΕ Λεωνιδίου και Ζάρακα των Δ. Νότιας Κυνουρίας και Μονεμβασιάς των ΠΕ Αρκαδίας και Λακωνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας CNI ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΡΑΝΤΖΑΚΙ Α.Ε.

ΘΕΜΑ 11 . Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο ‘Α.Σ.Π.Η.Ε. ισχύος 19,95MW και των συνοδών έργων πρόσβασης και διασύνδεσης αυτού’ στη θέση «Μέσον» των ΤΚ Λουκά, Νεοχωρίου και Αγιωργίτικων του Δ. Τρίπολης της ΠΕ Αρκαδίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας CNI ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΕΣΟΝ Α.Ε.

ΟΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Και για τα πέντε αιολικά πάρκα, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας είπε ότι υπάρχουν θετικές εισηγήσεις από τις υπηρεσίες.

Επιπλέον, τόνισε ότι για τα αιολικά στις θέσεις «Τσούκκα – Ελατιάς» και «Τούρλα» υπάρχει κατά πλειοψηφία αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Νότιας Κυνουρίας.

Για το αιολικό στη θέση «Κορομηλιά – Μαζαράκι», υπάρχει μία αρνητική άποψη κατοίκων που έχουν συγκεντρώσει πολλές υπογραφές.

Αντίθετα, το Δημοτικό Συμβούλιο Νότιας Κυνουρίας έχει λάβει κατά πλειοψηφία θετική απόφαση  για το αιολικό πάρκο στη θέση «Μαραντζάκι – Πυργάκι» των ΤΚ Κουνουπιάς, Πηγαδίου, Πελετών και Κυπαρισσίου των ΔΕ Λεωνιδίου και Ζάρακα των Δ. Νότιας Κυνουρίας και Μονεμβασιάς.

Τέλος, για το αιολικό στον Δήμο Τρίπολης, δεν έχει εκφραστεί κάποια αρνητική άποψη.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ

Η Ντίνα Νικολάκου είπε ότι η παράταξη Νέα Πελοπόννησος καταψηφίζει. «Στον Πάρνωνα έχει ξεφύγει η κατάσταση και δεν μπορεί να επιβαρύνει άλλο αυτός ο ορεινός όγκος.»

Ο Γιώργος Πουλοκέφαλος τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή αν το περιφερειακό συμβούλιο αποφασίζει να εγκρίνει αυτά τα αιολικά πάρκα, θα γίνει ένα ακόμα περιβαλλοντικό έγκλημα. Σε ένα ελατοδάσος παρθένο, θα πάμε να βάλουμε ανεμογεννήτριες; Δεν πρέπει να αγγιχθεί αυτή η περιοχή.»

Ο Γιάννης Μπουντρούκας είπε ότι «εμείς είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας και της πράσινης ενέργειας. Δεν είμαι όμως έτοιμος να αποφανθώ για κάθε περιοχή. Επιφυλασσόμεθα, δεν γνωρίζουμε τις συγκεκριμένες περιοχές.»

Ο Νίκος Γόντικας παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία, εξηγώντας ότι διαφωνεί με την ψήφιση αυτών των θεμάτων.

Ο Θανάσης Πετράκος είπε ότι «δεν πρέπει για περιβαλλοντικούς λόγους να γίνει ο Πάρνωνας μια οροσειρά ανεμογεννητριών, διότι δεν σέβεται κανείς το περιβάλλον. Είμαστε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά με τέτοιο τρόπο που δεν θα κινδυνεύει η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.»

Η Δήμητρα Λυμπεροπούλου είπε ότι «ως Οικολόγος υποστηρίζω τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες όμως «παν μέτρον άριστον». Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα χωροταξικό για τις ΑΠΕ. Είμαστε κατά και ζητούμε ονομαστική ψηφοφορία.»

Ο Γιώργος Ρουμελιώτης αναρωτήθηκε αν υπάρχει κάποιος να θέλει βλέπει παντού ανεμογεννήτριες, φυτρωμένες σαν μανιτάρια; «Στα σύνορα Αργολίδας – Αρκαδίας, πάνω από τον Αχλαδόκαμπο, υπάρχουν 10 ανεμογεννήτριες, μετά τον Αχλαδόκαμπου υπάρχουν άλλες τόσες, στου Σάγκα άλλες τόσες. Τώρα, λέμε να βάλουμε κι άλλες, να έχουμε 40-45 ανεμογεννήτριες σε όλη αυτή την περιοχή. Δεν άκουσα από κανέναν να αναφερθεί για τους διαδρόμους των μεταναστατευτικών και αποδημητικών πουλιών. Ποιος εισηγήθηκε ότι δεν κάνει καταστροφή σε αυτό το θέμα; Βαρεθήκαμε να βλέπουμε ανεμογεννήτριες» είπε, ενώ ζήτησε να ερωτηθούν τα χωριά για τις ανεμογεννήτριες.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είπε ότι «τα ίδια ακούγονταν με τα ΣΔΙΤ για τους δρόμους. Είμαστε μια χώρα που προτιμάμε τα φουγάρα του λιγνίτη, από τις ανεμογεννήτριες. Τι σημαίνει ότι είμαστε υπέρ των ΑΠΕ αλλά ταυτόχρονα καταψηφίζουμε;

Κάποιοι έχουν ευθύνη για τις ανεμογεννήτριες που σκορπίστηκαν στην Αρκαδία. Ένα σοβαρό επιχείρημα που ακούστηκε είναι η έλλειψη χωροταξίας. Σήμερα, λέμε τη γνώμη μας, δεν αποφασίζουμε.

Εμένα δεν με ενοχλούν οι ανεμογεννήτριες, για να μην πω ότι μου αρέσουν. Εγώ είμαι εδώ 12 μήνες και η Αρκαδία είχε ήδη γεμίσει ανεμογεννήτριες, όταν ήρθα.»

ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ

Εν τέλει, τα θέματα 7,8 και 9 αποσύρθηκαν και θα έρθουν σε νέα συνεδρίαση με την παρουσίας των Δημάρχων, ενώ τα θέματα 10 και 11 εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.

Κείμενο | www.kalimera-arkadia.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...