Menu
RSS
Δευτέρα, 29/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Περιοχές της Κυνουρίας καθάρισε το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα

Περιοχές της Κυνουρίας καθάρισε το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα

Σε εντατικοποίηση των καθαρισμών εντός της προστατευόμενης περιοχής όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού προχώρησε ο Φορέας Διαχείρισης κατά το έτος 2013. Η πλειοψηφία των καθαρισμών φυσικών περιοχών πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, με την συμμετοχή αποσπασμένων εποχικών υπαλλήλων.

Ειδικότερα, κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους 2013 καθαρίστηκαν φυσικές περιοχές πλησίον στα χωριά Κοσμά, Αγιάννη, Ορεινή Μελιγού, στον οικισμό Αντζιναίικα, καθώς και φυσικές περιοχές κοντά στον υγρότοπο του Μουστού [α. θέση: Πόρτες και β. θέση: Χερονήσι]. Επίσης, πραγματοποιήθηκε καθαρισμός χορταριών στο πανοραμικό σημείο του Μουστού. Σύμφωνα με την εικόνα που αποτυπώθηκε στα φύλλα καταγραφής συμβάντων, ο κύριος όγκος των σκουπιδιών αποτελούνταν από πεταμένα στρώματα, καρέκλες, κρεβάτια, σακούλες, μεταλλικά και πλαστικά αντικείμενα, σε ρέματα και κοντά στο οδικό δίκτυο. Τα σημεία όπου πραγματοποιήθηκαν οι καθαρισμοί αποτελούσαν εστίες μόλυνσης για το περιβάλλον και υπήρχε μεγάλος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες λόγω των μεγάλων θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή μας.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των σκουπιδιών στην περιοχή απολύτου προστασίας της λιμνοθάλασσας του Μουστού, μέλη του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης καθάρισαν στις 16 Ιουνίου και στις 5 Ιουλίου το κανάλι και τις όχθες περιμετρικά της λιμνοθάλασσας. Ο καθαρισμός πραγματοποιήθηκε με το σκάφος του φορέα και συλλέχθηκε μεγάλος όγκος σκουπιδιών που αφορούσε κυρίως σε μπουκάλια (πλαστικά, γυάλινα) και σακούλες, αλλά απομακρύνθηκαν επίσης πλαστικά πλέγματα, σωλήνες και δίχτυα. Συνολικά απομακρύνθηκε μεγάλος όγκος πολυκαιρισμένων σκουπιδιών, τα οποία μεταφέρθηκαν με τα αυτοκίνητα του Φορέα σε μεγάλους κάδους της περιοχής.

Ο Φορέας Διαχείρισης θα συνεχίσει την προσπάθεια καθαρισμού των φυσικών περιοχών καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού στο πλαίσιο του έργου «Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού» ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013, με κύριο σκοπό την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών και την προστασία των ζώων από δηλητηριάσεις, παγιδεύσεις, τραυματισμούς και θανάτους που προκαλούνται από τα απορρίμματα. Εφιστούμε την προσοχή όλων των κατοίκων, φορέων, συλλόγων και επισκεπτών της προστατευόμενης περιοχής στην καθημερινή ανάγκη της συλλογής των απορριμμάτων, έτσι ώστε η προστατευόμενη περιοχή να διατηρήσει τη μεγάλη οικολογική της αξία και να αποτελεί έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό.

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...