Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου | Η ερευνήτρια με καταγωγή από την Τρίπολη στη λίστα του Forbes!

Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου | Η ερευνήτρια με καταγωγή από την Τρίπολη στη λίστα του Forbes!

Σε μια εποχή γεμάτη αναταραχές τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, η ευρωπαϊκή λίστα του Forbes "Forbes Under 30 Europe” επιβραβεύει τους νέους που τολμούν να ονειρεύονται και να αγωνίζονται για να αλλάξουν προς το καλύτερο τη Γηραιά Ήπειρο και όχι μόνο. Ανάμεσα στους 300 Ευρωπαίους κάτω των 30 ετών βρίσκονται και τέσσερις Έλληνες ερευνητές που προσπαθούν μέσα από τη δουλειά τους να δημιουργήσουν ένα πιο όμορφο αύριο. Το Capital.gr μίλησε με τους Γιάννης Ασσαέλ, Μαριάννα Καψετάκη και Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου που διαπρέπουν στην κατηγορία "Επιστήμη” και τον Γιώργο Καλλίγερο (που συμμετείχε και στην ελληνική λίστα Forbes "30 under 30 2021”) στην κατηγορία "Βιομηχανία” για τη δουλειά τους και τα μελλοντικά σχέδιά τους.

Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου

Στην κατηγορία "Επιστήμη” διακρίθηκε και η Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου, η οποία είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Rockefeller. H 28χρονη απόφοιτη από το Αρσάκειο Ψυχικού ολοκλήρωσε το 2014 τις σπουδές της στη Γλωσσολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια προχώρησε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (Γλώσσα και τη Γνωσιακή Επιστήμη). Μετά από ένα διάστημα στην Ισπανία η Κ. Θεοφανοπούλου μετακόμισε στην Αμερική για ένα χρόνο, πρώτα στην Βόρεια Καρολίνα και μετά στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο σπουδών στο Πανεπιστήμιο Rockefeller.

Η μεταδιδακτορική ερευνήτρια με καταγωγή από την Τρίπολη σήμερα ζει και πάλι στις ΗΠΑ διεξάγοντας έρευνες βιοπληροφορικής. Τα πεδία της έρευνάς της είναι η Νευροβιολογία της γλώσσας, αλλά και η Εξελικτική Γενετική, ενώ ασχολείται ενεργά με την υποστήριξη των γυναικών και των υποεκπροσωπούμενων μειονοτήτων στην επιστήμη. Μάλιστα, συμμετέχει σε μία πρωτοποριακή έρευνα του Πανεπιστημίου Rockefeller με επικεφαλής τον δρα Ερικ Τζάρβις για την κατανόηση του ρόλου των γονιδίων ως προς την ανθεκτικότητα ή την ευπάθεια ενός οργανισμού απέναντι στον ιό COVID-19.

Παράλληλα, στόχος της είναι να βοηθήσει τους επιστήμονες να μιλoύν την ίδια γλώσσα δημιουργώντας μια γενική ονοματολογία των γονιδίων όλων των σπονδυλωτών. Ακόμη, είναι αρχηγός της ελληνικής πρωτοβουλίας για ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο για την αλληλουχία των γονιδίων όλων των ευρωπαϊκών ειδών και την ιεράρχηση εκείνων που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Όπως δήλωσε στο Capital.gr "η σημερινή διάκρισή μου στους 30 επιστήμονες κάτω των 30 ετών της λίστας Forbes μπορεί να φέρει μόνο το δικό μου όνομα, αλλά ουσιαστικά φέρει τα ονόματα όλων των επιστημόνων που με έχουν βοηθήσει στην επιστημονική μου πορεία, αλλά και της οικογένειάς μου, που με στηρίζει σε κάθε βήμα. Είναι, επίσης, πολύ σημαντικό που η διάκριση αυτή δόθηκε για τη συνεισφορά μου στον τομέα της γονιδιωματικής, που την θεωρώ κλειδί για την αντιμετώπιση της ραγδαίας εξαφάνισης ειδών στον πλανήτη μας”.

Σχετικά με τα μελλοντικά της σχέδια σημείωσε: "Προσωρινά συνεχίζω την έρευνά μου ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Rockefeller και στο μέλλον σκοπεύω να δημιουργήσω τη δική μου ερευνητική ομάδα”.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...