Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Σαν σήμερα | 200 χρόνια από την Μάχη του Λεβιδίου

Σαν σήμερα | 200 χρόνια από την Μάχη του Λεβιδίου
Τον Απρίλιο του 1821, η Ελληνική Επανάσταση μετρούσε μόνο λίγες εβδομάδες ζωής, και η έκβασή της ήταν μάλλον αβέβαιη. Της έλειπε μια σαφής και ξεκάθαρη νίκη ενάντια στους κατακτητές, η οποία θα ανύψωνε τον ηθικό των Αγωνιστών μας. Η πρώτη αυτή νίκη έμελλε να έρθει στο ιστορικό Λεβίδι.
 
Διάφορα ελληνικά στρατόπεδα είχαν αρχίσει να συγκροτούνται ανά την Πελοπόννησο, και οι τούρκοι είχαν επιδοθεί σε μια προσπάθεια γρήγορης καταστροφής τους, για να καταπνίξουν την Επανάσταση στη γέννησή της. Έτσι επιχείρησαν να καταλάβουν το Λεβίδι με αιφνιδιαστική έφοδο, μετά από νυκτερινή πορεία. Έγιναν όμως αντιληπτοί, και οι Έλληνες έσπευσαν να οχυρωθούν μέσα στα σπίτια του χωριού. Η πολύωρη μάχη που ακολούθησε φαινόταν αρχικά χαμένη για τους Έλληνες, αλλά χάρις στις ενισχύσεις που κατέφτασαν έγκαιρα η νίκη χαμογέλασε στους προγόνους μας, και οι τούρκοι τράπηκαν σε φυγή με αρκετές απώλειες. Στη μάχη έπεσε ο Ήρωας Αναγνώστης Στριφτόμπολας, ένας σημαντικός οπλαρχηγός με καταγωγή από την Επαρχία Καλαβρύτων. Ο ανδριάντας του κοσμεί σήμερα την πλατεία του Λεβιδίου.

 

Η σημασία της Μάχης του Λεβιδίου είναι πολύ μεγάλη, γιατί εκτός από το ότι διέλυσε τις φοβίες των Ελλήνων περί του αήττητου των τούρκων, άρχισε να προετοιμάζει το έδαφος για τη μεγάλη πολιορκία της Τριπολιτσάς με τους κατακτητές να αναζητούν όλο και περισσότερο την ασφάλεια εντός των τειχών της.
 
Τάσος Κεχαγιάς

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...