Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η Τρίπολη τίμησε τους Φιλέλληνες που πολέμησαν και πέθαναν για την Ελλάδα! (vd)

Η Τρίπολη τίμησε τους Φιλέλληνες που πολέμησαν και πέθαναν για την Ελλάδα! (vd)

Η 19η Απριλίου, ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, έχει εδραιωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης και την Δευτέρα (19/4/2021) τιμήθηκε και στην Τρίπολη, έχοντας φυσικά ληφθεί υπόψη όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση διασποράς του covid.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Τρίπολης Κώστας Τζιούμης, ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλοι.

Ο συγγραφέας Πέτρος Σαραντάκης εκφώνησε λόγο και εξήρε τη συμβολή των δύο μεγάλων Αμερικανών Φιλελλήνων, Έντουαρντ Έβερετ και Σάμιουελ Χάου, των οποίων οι προτομές βρίσκονται στην Τρίπολη, μπροστά από το Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, εδώ και 65 χρόνια.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο Τρίπολης, αλλά και από τον Υποστράτηγο Λεωνίδα Γιοβάνη, ως εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο κ. Νίκας τόνισε: «Ο φιλελληνισμός υπήρξε η έκφραση της κοινής γνώμης στην Ευρώπη. Για πρώτη φορά αποτυπώνεται με τέτοιο πάθος  η κοινή γνώμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τιμούμε τους χιλιάδες Φιλέλληνες, ιδιαίτερα τιμούμε αυτούς που ήρθαν στην Ελλάδα, πολέμησαν και πέθαναν στην Ελλάδα», τόνισε, ενώ έκλεισε το λόγο του λέγοντας πως «σήμερα είναι ημέρα μνήμης και ευγνωμοσύνης».

Με τη σειρά του ο κύριος Τζιούμης ανέφερε τα εξής: «Τιμήσαμε σήμερα με μια λιτή εκδήλωση, λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών, την Ημέρα Φιλελληνισμού. […] Είναι ένα σπουδαίο γεγονός». Στη συνέχεια μίλησε γενικότερα για το κίνημα του Φιλελληνισμού αλλά και για τα τιμώμενα πρόσωπα ειδικότερα. «Τιμή και δόξα σε όλους τους Φιλέλληνες που βοήθησαν τη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Τρίπολης.

Β.Γ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...