Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δυναμική Πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για την ενημέρωση των ωφελούμενων των Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων

Δυναμική Πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για την ενημέρωση των ωφελούμενων των Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων

Διαρκής η συνεργασία Επιμελητηρίου με τη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων για την υποστήριξη του αγροτικού κόσμου

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Χρηματοδοτικά Εργαλεία της ΚΑΠ 2023-2027 & του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, προοπτικές και κίνητρα για τα Συλλογικά Σχήματα», που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Αρκαδίας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, τη Δευτέρας 4 Ιουλίου 2022, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου. 

«Το Επιμελητήριο Αρκαδίας αντιλαμβανόμενο τις προκλήσεις της παρούσας χρονικής συγκυρίας, τις ευκαιρίες αξιοποίησης πολλών διαθέσιμων χρηματοδοτικών προγραμμάτων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αλλά κυρίως το έλλειμμα ενημέρωσης των δυνητικά ωφελούμενων αυτών των προγραμμάτων, υλοποιεί μεθοδικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα ενημερωτικές δράσεις για τον επιχειρηματικό κόσμο της Αρκαδίας» δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής κατά την έναρξη της ενημερωτικής ημερίδας και σημείωσε ότι τέτοιες δράσεις θα συνεχιστούν και θα ενταθούν στο άμεσο μέλλον.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, με στόχο την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της Αρκαδίας, έθεσε επίσης το ζήτημα της υλοποίησης στρατηγικών εγγειοβελτιωτικών έργων, όπως επίσης την ανάγκη αύξησης και ενοποίησης του καλλιεργούμενου κλήρου, καθώς υπάρχουν διαθέσιμες πολλές αναξιοποίητες μεγάλες και ενιαίες εκτάσεις.

Τόνισε ακόμη ότι ο ρόλος των Τραπεζών είναι πολύ σημαντικός για την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και για την απορρόφηση από τις επιχειρήσεις των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων και ότι θα πρέπει να εδραιωθεί μια σχέση συνεργασίας μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων των αγροτών και των συνεταιρισμών.

«Στόχος μας είναι να παρουσιαστούν αναλυτικά και σε ένα πιο ευρύ κοινό τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει ο αγροτικός κόσμος» δήλωσε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας και τόνισε τη σημασία των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχουν εκχωρηθεί για αυτό το σκοπό στο ΥΠΑΑΤ.

Ειδικότερα ο κ. Μπαγινέτας αναφέρθηκε στις πέντε (5) δράσεις που αφορούν το γεωργικό τομέα ύψους 520 εκατομμυρίων ευρώ: της μεταποίησης, του πράσινου αγροτουρισμού, του εκσυγχρονισμού – της καθετοποίησης, της γενετικής βελτίωσης και της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών. 

«Παράλληλα προετοιμάζεται και το νέο εθνικό στρατηγικό σχέδιο για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027» ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχετικό στρατηγικό σχέδιο ώστε μέχρι το τέλος του 2022 να έχει εγκριθεί.

Ο κ. Μπαγινέτας αναφέρθηκε επίσης στην πορεία των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου στο μέτρο των νέων αγροτών ετοιμάζονται οι πρώτες αξιολογήσεις των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν τα μέτρα των σχεδίων βελτίωσης, και της βιολογικής γεωργίας, αλλά και στο Ταμείο Μικροπιστώσεων.

Στον πλαίσιο της ενημερωτικής ημερίδας ανακοινώθηκε επίσης μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την αγροτική οικονομία της Αρκαδίας, η υπογραφή από τον Γενικό Γραμματέα κ. Μπαγινέτα της έγκρισης των τευχών δημοπράτησης των αρδευτικών δικτύων του ταμιευτήρα της Τάκας. Από το σύνολο σχεδόν των δημάρχων της Αρκαδίας, που συμμετείχαν στην εκδήλωση, τέθηκε ακόμη το ζήτημα της χρηματοδότησης από το Υπουργείο της αγροτικής οδοποιίας, ως ζήτημα κομβικής σημασίας για την υποστήριξη και ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.

Την ημερίδα χαιρέτισαν: ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Κώστας Βλάσσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Διοικητικών – Οικονομικών – Οργανωτικών – Εκπαιδευτικών Θεμάτων και Δίκαιης Μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή της Μεγαλόπολης, κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Ευστάθιος Αναστασόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Χαρίλαος Βυτινιώτης, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας κ. Γιώργος Καμπύλης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Θεμιστοκλής Σακελλαριάδης και εκπρόσωποι της Τράπεζας Πειραιώς, ο Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα κ. Ιωάννης Χανιωτάκης.

Στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr μπορείτε να δείτε τις παρουσιάσεις για τα χρηματοδοτικά εργαλεία του κ. Μπαγινέτα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...