Menu
RSS
Κυριακή, 05/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δημητσάνα | Η Λαογραφική Εστία Τρίπολης παρουσίασε παράσταση με θέμα «Ο τόπος που κυλάει. Τα προλεγόμενα»

Δημητσάνα | Η Λαογραφική Εστία Τρίπολης παρουσίασε παράσταση με θέμα «Ο τόπος που κυλάει. Τα προλεγόμενα»
Ο ΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΚΥΛΑΕΙ. Τα προλεγόμενα.
Στις 24 Ιουλίου 2022 η Λαογραφική Εστία Τρίπολης πραγματοποίησε στο πλαίσιο του 3ου Θερινού Σχολείου για την πολιτιστική κληρονομιά του αγροτικού χώρου παράσταση με θέμα «Ο τόπος που κυλάει. Τα προλεγόμενα» στο εστιατόριο "ΤΕΥΘΙΣ" στην Δημητσάνα.
Στην πραγματικότητα ήταν μια συνοπτική παραστατική παρουσίαση μιας ιδέας που καιρό τώρα μας απασχολεί. Να υπάρχει μια φορητή τεχνικά και πραγματολογικά παράσταση που να ταξιδεύει σε τόπους και να διαδραματίζεται σε χώρους που δεν προορίζονται για παραστάσεις. Σε χώρους που φιλοξενούν την καθημερινότητα των κατοίκων ή μνημονικούς ή κτίρια η χρήση των οποίων έχει με τους καιρούς μεταβληθεί και έχουν παίξει το ρόλο τους στην οικονομική κοινωνική ζωή των κατοίκων.
Καφενεία, εστιατόρια, πρώην βιομηχανικά κτίρια, σημεία του δημόσιου - ή και όχι – χώρου, οποιοσδήποτε χώρος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και να αφηγηθεί την ιστορία και τους μετασχηματισμούς του συγκεκριμένου κάθε φορά τόπου ή χώρου.
Γι’ αυτό το λόγο κουβαλήσαμε εξοπλισμό, οι συμμετέχοντες έγιναν τεχνικοί (Γιάννης Κορολής με ... βοηθό τον Βασίλη Λυμπέρη), οι ντόπιοι ενεπλάκησαν στην αφήγηση, ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας έγινε συνεργάτης και συντελεστής ανάβοντας σβήνοντας φώτα, φτιάχνοντας ατμόσφαιρα ανάμεσα στις παραγγελίες , οι θεατές βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής με τη δράση, οι περαστικοί έγιναν τυχαία θεατές και η αναμόχλευση της μνήμης ή και της γνώσης έγινε λίγο πιο εύκολη.
Η ζυγιά είναι χορευτές του Συλλόγου, στο βιολί ο Παναγιώτης Τσιλιμίγκρας, στο λαούτο ο Κώστας Τσάμης, μουσικοί άξιοι και μερακλήδες.
Ευχαριστούμε :
Την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ και ειδικότερα τους κκ Δρίνη Γιάννη και Έλενα Μπαζίνη.
Τους συμμετέχοντες του Θερινού Σχολείου που ήταν ένα πολύ ζεστό και ενθαρρυντικό κοινό.
Το ιστορικό εστιατόριο ΤΕΥΘΙΣ στην Δημητσάνα και τον κ.Χρήστο Ραδαίο για την φιλοξενία και την βοήθεια σε όλους τους τομείς.
Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας .
Τον κ. Τάκη Λάμπρου για όλες τις πληροφορίες και την συνδρομή σε πολλούς τομείς.
Τον Ηλία Γεωργακόπουλο για την παραχώρηση τεχνικού εξοπλισμού.
Τον φίλο Νίκο Μπαριάμη για την παραχώρηση ενδυμάτων.
Τον Θωμά Ζήση για τις υπέροχες φωτογραφἰες.
Επόμενο ραντεβού η παράσταση «Ο τόπος που κυλάει. Το μουσείο» στις 13 Αυγούστου στον υπέροχο και αγαπημένο μας πια χώρο στο Κεφαλάρι Αϊ – Γιάννη στην Δημητσάνα με αφορμή τα 25 χρόνια λειτουργίας του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης του ΠΙΟΠ.
Ανυπομονούμε .
Φωτογραφίες Thomas Zisis

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...