Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μονή Επάνω Χρέπας | Το «μπαλκόνι» της Τρίπολης! (εικόνες)

Μονή Επάνω Χρέπας | Το «μπαλκόνι» της Τρίπολης! (εικόνες)
Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.278 μέτρωνκαι είναι το ψηλότερο μοναστήρι της Πελοποννήσου. Απέχει περίπου 15-20 λεπτά από την Τρίπολη.
Δεν αποκαλείται τυχαία το «μπαλκόνι της Τρίπολης». Όποιος επισκεφτεί τη Μονή, έχει μία εξαιρετική, απίστευτη θέα. Βλέπει όλη την Τρίπολη … στο πιάτο, τον κάμπο της Μαντινείας, ενώ το μάτι σου φτάνει μέχρι τον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο!
 
Λόγω της στρατηγικής σημασίας,η μόνη διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στον αγώνα του 1821 ,έγινε θέατρο πολεμικών συγκρούσεων και χώρος συσκέψεων των οπλαρχηγών!
Λημέρια των Κολοκοτρωναίων έγιναν τα χιλιοτραγουδισμένα Τρίκορφα και η θρυλική Ζαρακοβα.
Στις 29 Μαΐου 1821 οι Τούρκοι της Τριπολιτσάς επιτίθενται, λεηλατούν και παραδίδουν στο πυρ τη μόνη.
Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1821 ο Κολοκοτρώνης, οι άλλοι οπλαρχηγοί και όλοι οι στρατιώτες κοινώνησαν και όταν τελείωσε η θεία λειτουργία ευλογήθηκαν τα Ελληνικά όπλα!
Στη συνέχεια πολιόρκησαν την Τριπολιτσά και στις 23 Σεπτεμβρίου έγινε η Άλωση της Τριπολιτσάς. Από τότε μετατέθηκε η Πανήγυρη του μοναστηριού στις 14 Σεπτεμβρίου προς τιμήν αυτών που έπεσαν στο καθήκον για την ελευθερία της πατρίδας ενώ το μοναστήρι γιορτάζει και στην Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου .
Από το 1934 η μόνη έχει μετατραπεί σε γυναικεία. Αυτή τη στιγμή μοναζουν 5 μοναχές ,με ηγουμένη την γερόντισσα Αγνή,όπου έχει τελειώσει στην Ακαδημία της Τρίπολης και έχει καταγωγή από το Λεβίδι της Αρκαδίας.
Στη μονή τελείται η θεία λειτουργία κάθε Κυριακή από τις 7:00 έως τις 10:00 το πρωί.
Ό,τι ζητήσει κάποιος με πίστη και με θέρμη στην προσευχή του ,η Παναγία η Επανωχρεπίτισσα έχει τη χάρη και τη δύναμη να χαρίζει απλόχερα και άμεσα τη Σκέπη και τη βοήθειά της.
Τηλέφωνο επικοινωνίας με τη Μονή 6937591566.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...