Menu
RSS
Παρασκευή, 10/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Σωτήρης Παπαδημητρίου | Η τοποθέτηση στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Σωτήρης Παπαδημητρίου | Η τοποθέτηση στο συνέδριο της ΚΕΔΕ
Η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου Σωτήρη Παπαδημητρίου στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Βόλο.
 
"Αξιότιμο Προεδρείο της ΚΕΔΕ, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι της τοπικής αυτοδιοίκησης,
Μετά απ´ τα χρόνια της πανδημίας , καταφέραμε να συναντηθούμε, να συνομιλήσουμε, να συμπροβληματιστούμε. Έχω πει πολλές φορές και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα αυτή του πρώτου βαθμού, είναι το κύτταρο της κοινωνίας το οποίο χωρίς αυτό δεν υπάρχει λειτουργία, ζωή, συνέχεια στη καθημερινότητα μας, στο σπίτι μας. Οι Δήμοι αποτελούν το μεγάλο σπίτι όλων μας.
Εδώ ακούστηκαν και θα ακουστούν πολλά ζητήματα που μας απασχολούν ως δήμοι, ως αιρετούς, για την ορθή και πιο αποτελεσματική λειτουργία. Εδώ όμως θα ήθελα κι εγώ να προσθέσω και να ενώσω την δίκη μου αγωνία στα ζητήματα μας.
Καταρχάς θέλω να θέσω ένα ερώτημα, γιατί έχω μάθει να σκέφτομαι φωναχτά. Ως το τελευταίο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, μήπως θα έπρεπε ο τόπος διεξαγωγής του συνεδρίου να σηματοδοτεί κάτι; Για να μην παρεξηγηθώ, εδώ στον Βόλο, ωραία είναι, όμορφα περνάμε, δουλειά γίνεται, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό.
Επίσης, δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι με προβλημάτισε έντονα ο τρόπος που μας αντιμετώπισαν οι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι υπουργοί με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ήταν στα να μας έκαναν χάρη μετά από επαιτεία μας. Δεν επαιτούμε. Απαιτούμε. Δεν θέτουμε «αιτήματα» όπως ακούστηκε στην αίθουσα αυτή. Βάζουμε την ατζέντα για επίλυση προβλημάτων που χρίζουν άμεσης ανταπόκρισης προς όφελος των δημοτών, των πολιτών, των συνανθρώπων μας.
Θα ήθελα να θέσω 2 ζητήματα τα οποία θεωρώ ότι έχουν βαρύτητα και κρισιμότητα.
✓ Με αφορμή την ενεργειακή κρίση που μαστίζει πλέον δυνατά την κοινωνία μας, τόσο σε ιδιωτικό επίπεδο, όσο και σε δημόσιο, θέλω να καταθέσω έναν προβληματισμό μου. Δε μπορεί το δημόσιο και οι βραχίονες της κρατικής μηχανής , που υπάγονται σε αυτούς όπως είναι οι Δήμοι, να πληρώνουν την κάθε μορφή ενέργειας, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, όπως τα καύσιμα για την κίνηση των μηχανημάτων έργου, των απορριμματοφόρων των διαφόρων οχημάτων, όπως για τη θέρμανση κτιρίων και κολυμβητηρίων, να καταβάλλουν τους ίδιους φόρους. Δε μπορεί το κράτος να κερδοφορεί εις βάρος του ίδιου του εαυτού του και να αισχροκερδεί εις βάρος των δήμων. Άρα, προτείνω την επεξεργασία για κατάθεση πρότασης σχετικά με την αν όχι ολική, μερική απαλλαγή των φόρων που βαραίνουν την ενέργεια, όπως τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.
✓ Ένα δεύτερο θέμα που όλοι το έχουμε βιώσει, όλοι έχουμε κάποιον στο κοντινό μας περιβάλλον που το έχει υποστεί, όλοι οι Δήμοι με τις δομές τους το έχουν υποστεί. Μιλώ για ληστείες, κλοπές, δολιοφθορές και λεηλασίες από ειδικές ομάδες ανθρώπων. Δεν τις κατονομάζω διότι θα με πουν ρατσιστή. Αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσουμε να το συζητήσουμε και να το θέσουμε ψιλά στην ατζέντα. Εμένα με ενοχλεί οι παραβατικοί αυτοί άνθρωποι να κάνουν ότι κάνουν, να κλέβουν ότι και όπως κλέβουν, να ζημιώνουν τους δημότες και το δήμο, αλλά ταυτόχρονα να είναι ωφελούμενοι από δομές των Δήμων. Προτείνω άμεση σύσταση συγκεκριμένης επιτροπής μόνο για αυτό το θέμα. Αλλά δε φτάνει μόνο αυτό. Απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση η οποία δεν υπάρχει. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής και αντοχής. Δεν σας κρύβω ότι έκανα μια προσπάθεια να το βάλω το θέμα σε ατζέντα συζήτησης σε πολλά επίπεδα άσκησης διοίκησης. Απέτυχα παταγωδώς.
Κλείνοντας , εύχομαι το συνέδριο αυτό να μην μείνει ως συνέδριο ευχών αλλά ως συνέδριο αποτελεσμάτων.
Καλή συνέχεια, ευχαριστώ πολύ."

 

3 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022 15:19 Σύνδεσμος σχολίου

    13.40 Εσύ γιατί πετάχτηκες σαν την πορδή; Δικηγόρος του είσαι ή μήπως είσαι ο ίδιος;

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022 13:40 Σύνδεσμος σχολίου

    13.23 Σε τι διαφωνείς;

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022 13:23 Σύνδεσμος σχολίου

    Ό,τι νά'ναι. Έχει γίνει νοματαίος το κάθε καρυδιάς καρύδι

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...