Menu
RSS
Δευτέρα, 29/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

"Έφυγε" ο σπουδαίος Αρκάς, Νικόλαος Κωστόπουλος - Η καθοριστική συμβολή του για τις ανασκαφές στο Λύκαιο Όρος και την αναβίωση των Λυκαίων Αγώνων

"Έφυγε" ο σπουδαίος Αρκάς, Νικόλαος Κωστόπουλος - Η καθοριστική συμβολή του για τις ανασκαφές στο Λύκαιο Όρος και την αναβίωση των Λυκαίων Αγώνων

Πλήρης ημερών έφυγε εχθές 30 Αυγούστου για τη Γειτονιά των Αγγέλων ένας Σπουδαίος Αρκάς, με μεγάλη και πολυσχιδή δράση και συνεισφορά στην Πατρίδα:

       Ο Νικόλαος Ι. Κωστόπουλος που γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούνιο του 1923 από τους Γιάννη και Βενετία Κωστοπούλου και μεγάλωσε σε πολυμελή οικογένεια.  Από μικρός δέθηκε πολύ με το χωριό καταγωγής των γονιών του, τις Άνω Καρυές Αρκαδίας,

       Για πολλά χρόνια διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρος του Συλλόγου Άνω Καρυωτών Αρκαδίας “Ο ΛΥΚΑΙΟΣ ΔΙΑΣ”, όπου με την αγάπη του και  την ανιδιοτελή  προσφορά, την διορατικότητά και αποφασιστικότητά του, κατάφερε να εμπνεύσει κι άλλους πολλούς συμπατριώτες.

      Με την επιμονή του προσέλκυσε προσωπικότητες διεθνούς φήμης, όπως τον Αμερικανό Αρχαιολόγο David Gilman Romano τον οποίο έπεισε να ξεκινήσει ανασκαφές στον Αρχαιολογικό χώρο του Λυκαίου Όρους σε συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους του, μετά από 100 χρόνια απραξίας (τελευταίος αρχαιολόγος που έκανε ανασκαφές  στο Λύκαιο Όρος ήταν ο Κ. Κουρουνιώτης,). Το αποτέλεσμα είναι η ανακάλυψη σπουδαίων αρχαιολογικών ευρημάτων. Οι ανασκαφές συνεχίζονται σήμερα με εντατικό ρυθμό φέρνοντας στην επιφάνεια όλο και περισσότερα ευρήματα του Λυκαίου Όρους.

       Οραματίστηκε και υλοποίησε από το 1973 (50 χρόνια πριν) την αναβίωση των προ - Ολυμπιακών Λυκαίων Αγώνων στο Αρχαίο Στάδιο του Λυκαίου Όρους όπου τελούνταν στην αρχαιότητα, συμπαρασύροντας σ’ αυτή την προσπάθεια και όλους τους συμπατριώτες του, δίνοντας πνοή στο χωριό. Τα Λύκαια  καθιερώθηκαν στη συνείδηση των Πανελλήνων στην αρχαιότητα ως Αγώνες Στεφανίτες – όχι Χρηματίτες. Οι νικητές έπαιρναν το χάλκινο τριποδίσκο και στεφανώνονταν με κλάδο βελανιδιάς ή αγριελιάς μόνον, δεν έπαιρναν χρήματα ή άλλη υλική αμοιβή. Αγώνες Στεφανίτες, δείγμα έκφρασης πολιτισμού, ανώτερης ηθικής και κοινωνικής καλλιέργειας. Ιδανικά που πρέπει να τα διαφυλάξουμε σαν προγονική κληρονομιά και να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές. Επί της μακρόχρονης θητείας του τα ΛΥΚΑΙΑ ξεπέρασαν τα στενά όρια των Άνω Καρυών, αναδείχθηκαν σε θεσμό πανελλήνιας αναγνώρισης και απέκτησαν διεθνές κύρος. Σήμερα οι Αναβιώσεις των Λυκαίων Αγώνων συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Μεγαλόπολης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Καρυωτών Αρκαδίας “Ο ΛΥΚΑΙΟΣ ΔΙΑΣ” με την συμπαράσταση και άλλων Φορέων (ΣΕΓΑΣ Πελοποννήσου και πολλών Τοπικών Συλλόγων και Πολιτιστικών Φορέων)

       Υπήρξε ένα πρότυπο ακούραστου σεμνού και  αφανή εργάτη, έχοντας στο πλευρό του, την πιστή και αφοσιωμένη σύζυγό του Μαργαρίτα Βοσκανιάν - Κωστοπούλου.

       Για όλη αυτή την πορεία του, ο Σύλλογος Άνω Καρυωτών Αρκαδίας «Ο ΛΥΚΑΙΟΣ ΔΙΑΣ» τον ανακήρυξε Επίτιμο Πρόεδρο.

      Ο Νικόλαος Κωστόπουλος κατάφερε να εμφυσήσει  την αγάπη και το πάθος του για το χωριό και τα ΛΥΚΑΙΑ σε όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και άφησε ένα ανεξίτηλο και διαχρονικό αποτύπωμα στον τόπο και την καρδιά μας.

Νίκο, αιωνία σου η μνήμη.

Το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου

Άνω Καρυωτών Αρκαδίας “Ο ΛΥΚΑΙΟΣ ΔΙΑΣ”

2 σχόλια

  • Ευαγγελος Καλογρης
    Ευαγγελος Καλογρης Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2023 19:01 Σύνδεσμος σχολίου

    Ειχα την τυχη να τον γνωρισω , οταν η
    ΛΕ.ΜΟ.Τριπολης ζητησε την βοηθεια του για ιστορικα στοιχεια του Λυκειου ορους.
    Απο τοτε, ενα κομματι μου, βρισκεται εκει ψηλα .
    Ευτυχεις τετοιοι ανθρωποι.

  • Κωνσταντίνος Κουκολιάς του Χρήστου από τις άνω Καρυες
    Κωνσταντίνος Κουκολιάς του Χρήστου από τις άνω Καρυες Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2023 12:54 Σύνδεσμος σχολίου

    Ο αποθανών κ. Ν. Κωστόπουλος υπήρξε μια σημαντική μορφή για τον. Ελληνικό πολιτισμό. Είχα τη τύχη να με επισκεφθεί και να μου μεταλαμπαδεύση το αιώνιο πνεύμα των Λυκείων. Ως Αρκάς και εγώ με καταγωγή από τον πατέρα μου Χρήστο Κουκολιά από τις άνω Καρυές τον ευχαριστώ και του εύχομαι ο Θεός να τον αναπαύσει. Κωνσταντίνος Κουκολιάς ε.τ Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...