Menu
RSS
Κυριακή, 28/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τριάντα πέντε χρόνια αδιάκοπη υπογεννητικότητα στη Νεστάνη

Τριάντα πέντε  χρόνια αδιάκοπη υπογεννητικότητα στη Νεστάνη
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ ΝΕΣΤΑΝΙΩΤΕΣ
«Όραμα για μία άλλη Νεστάνη»
Τριάντα πέντε χρόνια αδιάκοπη υπογεννητικότητα στη Νεστάνη

 

Το φαινόμενο της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα που ιδιαίτερα έχει γίνει αισθητό στο χωριό μας , καθώς και η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα γεγονός, το οποίο εξελίσσεται αδιάκοπα τα τελευταία 40 χρόνια , λαμβανομένου υπόψη όπως είναι γνωστό ότι για να διασφαλιστεί η συνέχιση ενός έθνους, ο δείκτης γονιμότητας θα πρέπει διαχρονικά να διατηρείται πάνω από 2,1 παιδιά/ γυναίκα.
Επειδή η οικονομική ανασφάλεια και η καθυστερημένη αποχώρηση από το σπίτι των γονέων, καθυστερεί και την ηλικία πρώτου γάμου με αποτέλεσμα και πάλι την καθυστέρηση στην ηλικία τεκνοποίησης , για όλους αυτούς και άλλους πολλούς λόγους η πολιτεία επεξεργάστηκε και δρομολόγησε μία δέσμη μέτρων για τα νέα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί, αλλά και για όσους είναι ήδη γονείς και έρχονται αντιμέτωποι με τις αυξημένες υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία, έχει εισαχθεί από το 2020 η θεσμοθέτηση του επιδόματος γέννησης ( 2 000 € ) ως μέτρο δημογραφικής πολιτικής, μαζί και με άλλες παροχές που αποσκοπούν στη δημιουργία κινήτρου ενίσχυσης της γονεϊκότητας . . Το εισοδηματικό κριτήριο λήψης του επιδόματος έχει καθοριστεί, με τρόπο ώστε η χορήγησή του να αφορά οριζόντια σχεδόν το σύνολο των δικαιούχων, ενώ ειδική μέριμνα έχει ληφθεί κατά τον υπολογισμό του για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών.
Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλο τρόποι για να βοηθήσουμε προκειμένου να προωθηθούν οι γεννήσεις.
Μια ιδέα / πρόταση που ίσως για κάποιους να ακούγεται γραφική και ανεφάρμοστη ενώ εφαρμόζεται αλλού , ακόμη και στην Πατρίδα μας με επιτυχία είναι η θεσμοθέτηση ενός Ιδρύματος Υποστήριξης Γεννήσεων «Birth Support Foundation» μέσω του οποίου , πέραν της κρατικής επιχορήγησης και κινήτρων που η πολιτεία επισήμως προσφέρει στα νέα ζευγάρια που τεκνοποιούν , να μπορεί να επιδοτεί τις νέες γεννήσεις που καταγράφονται στην τοπική μας κοινότητα , με την προϋπόθεση ότι οι γονείς δηλώνουν ως μόνιμη κατοικία τη Νετάνη ,ανεξαρτήτου Εθνικότητας με 2 000 € ανά γέννηση , καλύπτοντας τουλάχιστον το αρχικό κόστος της φροντίδας του βρέφους και άλλων σχετικών δαπανών . Οι δωρεές συμπατριωτών και δη επιφανών , μπορούν να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση αυτού του εγχειρήματος , που θα επιτρέπει στο πρόγραμμα να συμπληρώνει τις παροχές που το νέο ζευγάρι απολαμβάνει από την πολιτεία .
Η μηδενική γεννητικότητα και η ραγδαία λόγω γήρατος αύξηση της θνησιμότητας πρέπει να μας βάλλει σε σκέψεις καθότι το δημογραφικό πρόβλημα παίρνει τεράστιες εθνικές διαστάσεις γενικά στην Πατρίδα μας και ιδιαίτερα στη δική μας μικρή κοινωνία τη Νεστάνη που τα τελευταία 35 χρόνια μαραζώνει και ο πληθυσμός της μειώθηκε επικίνδυνα . . Βέβαια δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από την πολιτεία. Είναι πλέον χρέος όλων μας να δράσουμε πρώτα εμείς , και παράλληλα να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη.
Αυτή η προσπάθεια δύναται να ξεκινήσει πιλοτικά για τα τρία ερχόμενα χρόνια με δυνατότητα συνέχειας εφόσον θα υπάρχουν προϋποθέσεις .
Εάν όλοι εμείς και τα παιδιά μας , θέλουμε να τιμούμε την διαχρονική αξία και ιστορική σημασία μιας ιδιαίτερης Πατρίδας !!! .
Εάν όλοι εμείς που ζούμε μακριά θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανό αυτόν τον τόπο που μας γέννησε , και να εξακολουθούμε να έχουμε ιδιαίτερη ΠΑΤΡΙΔΑ !!!..
Είναι ο καιρός που πρέπει να δράσουμε χρησιμοποιώντας κάθε μέσο και με κάθε θεμιτό τρόπο , προκειμένου να προλάβουμε το κακό , γιατί περί αυτού πρόκειται.
Ας λοξοδρομήσουμε λίγο από τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει για προσφορά στον τόπο με έργα και εκδηλώσεις που πλέον δεν είναι άκρως απαραίτητα .
Ας παρακάμψουμε ιδέες , σχέδια και στόχους για έργα βιτρίνας , και ας επικεντρωθούμε περισσότερο στην ουσία .
Η Νεστάνη διαθέτει, ( δόξα τον Θεό και την Παναγιά μας ) σχεδόν ( αν όχι όλα ),ότι χρειάζεται από πλευράς παροχών , που ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες και την εξυπηρέτηση των μονίμων εναπομεινάντων κατοίκων της, ως και για την ευχάριστη και άνετη διαμονή των συμπατριωτών μας που την επισκέπτονται τους θερινούς μήνες.
Ένα πανέμορφο χωριό (με πλήθος τόπων λατρείας , με μεγαλοπρεπή δημοτικά ακίνητα , με φανταστική πλατεία , με αρχαία μνημεία ,με πάρκα , σύγχρονες κατοικίες), που δεν του λείπει ουσιαστικά τίποτα .
Αυτό όμως που θα λείψει στα επόμενα χρόνια είναι οι Μόνιμοι ΚΑΤΟΙΚΟΙ. Είναι η ζωή - τα παιδιά - η ελπίδα - το μέλλον - το ΦΩΣ .
Ένα φαντασμαγορικό ιστορικής σημασίας κτήριο το σχολικό συγκρότημα του Ανδρέα Συγγρού θα δεσπόζει φάντασμα κενό από μαθητές .
Είναι η ύστατη προσπάθεια που μπορούμε , και υποχρεούμεθα να καταβάλλουμε , μήπως προκαλέσουμε και πείσουμε τους λιγοστούς νέους και νέες που έχουν απομείνει στον τόπο μας , να σκεφθούν ώριμα και να πάρουν την μεγάλη απόφαση της ιερής αυτής πράξης , γιατί ο γάμος είναι ένα θαυμάσιο πεδίο για αγώνα.
Ας αναλογιστούνε πως κανένας δεν φύτρωσε από το πουθενά. Το σίγουρο είναι πως μια οικογένεια έφερε όλους μας ως σήμερα .
Ας Κοιτάξουμε λίγο μπροστά , ας αφουγκραστούμε και αναλογιστούμε τον κίνδυνο και ας δείξουμε τουλάχιστον με αυτήν την ενέργεια ότι στα πολλά κοινά καθημερινά ενδιαφέροντα μας , υπάρχει και η Νεστάνη μας , το αποκούμπι που μπορεί και πρέπει ο καθένας από μας να δημιουργήσει την δική του ιστορία . ΑΞΙΖΕΙ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Δεν αρκεί να λες «ΑΓΑΠΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ» δείξε το έμπρακτα με κάθε τρόπο .
Όλου του κόσμου τα καλά, στα ξένα ν ’ αποκτήσω, το σπίτι μου και το χωριό, δεν θα το λησμονήσω… Φίλοι μου στην ξενιτιά, καλά να τα περνάτε, τον τόπο που σας γέννησε, ποτέ μην λησμονάτε…! Νοστάλγησα, μωρέ παιδιά, το όμορφο χωριό μου, συχνά να το επισκέπτομαι , « αυτό είναι τ’ όνειρό μου».
Σταύρος Παπασταύρου

5 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2023 11:34 Σύνδεσμος σχολίου

    άλλα ντάλα

  • Μπιλλαρας
    Μπιλλαρας Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2023 09:48 Σύνδεσμος σχολίου

    Εντάξει παππού το καταλάβαμε, θες να δεις εγγονάκια ( και καλά κάνεις ) αλλά τα παιδιά σου δεν ψάχνονται για γάμο, και σου λένε δικαιολογίες ( πολλά τα έξοδα, αλλοδαπή-ος η-ο σύντροφος, τι θα πει το χωριό, υποδομές δεν υπάρχουν για παιδιά κτλ ) στο κείμενο που βγάζεις τον πόνο σου ( και εμείς αγαπάμε τον τόπο μας, όμως δεν κρατάμε εδώ, κανέναν με το ζόρι) αλλά δεν έχεις καταλάβει ούτε τα θέλω τους ( όταν λένε υποδομές, δεν εννοούν σχολείο, αλλά νοσοκομείο, παιδιατρους ιδιώτες, εμπορικά κέντρα, παιδότοπους, θέατρα, σινεμά, κλαμπ για τους ίδιους) ούτε σε ποια εποχή ζεις. Πλέον όλοι εμείς οι νέοι γονείς, θέλουμε να κάνουμε βόλτα με τα παιδιά μας, να τους κάνουμε πάρτι γενεθλίων, ονομαστικής εορτής, να τα πηγαίνουμε σε διάφορες δραστηριότητες και στα ίδια αρέσει πολύ η τεχνολογία, η ελευθερία και να υπάρχει παρέα συνομήλικων να παίζουν και όχι να ακούνε μπαρμπάδες και γιαγιάδες να λένε όλο ιστορίες για το παρελθόν , ούτε την κάθε κατινάρα να τα πιάνει στο στόμα της, με ψέματα, για να ξεφύγει λίγο από την ανοία και την μιζέρια της. Καταλαβαίνεις παππού???? Από έναν ξενιτεμένο Αρκά

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2023 09:34 Σύνδεσμος σχολίου

    Νεστάνη πολύ το δολάριο δε μασάνε εκεί
    θα έρθει η ανάπτυξη το πολύ πολύ να γίνει παροικία τών Αλβανών τα τσιπιανά .

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023 23:32 Σύνδεσμος σχολίου

    Ολα τα χωριά ρήμαξαν ο υπογράφων ποιος είναι που έβγαλε λίγο αργά αυτο το συμπέρασμα
    Μήπως κάνα νεστανιωτης από Σικάγο που δεν ξέρει τι του γίνετε;
    ειδικά η Νεστάνη δεν έχει θέμα είναι πολύ το δολάριο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023 21:10 Σύνδεσμος σχολίου

    Γιαυτο λέγαμε για την δημοτική αρχή αυτή και στο παρελθόν δεν κάνουν αναπτυξιακά έργα , δεν βοηθούν τον πρωτογενή τομέα ( πχ αρδευτικό Τακας ) για να μείνουν οι νέοι και να κάνουν οικογένεια , είμαστε ευχαριστημένοι με πλατείες , πεζοδρόμια και πισσες , όχι ότι δεν πρέπει να γίνουν , αλλά όπως διαπιστώνεται υπάρχουν άλλες προτεραιότητες . Στο τέλος τέλος από διαπιστώσεις είμαστε άψογοι και εγω μέσα σε αυτούς , το θέμα είναι τι κάνουμε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...