Menu
RSS
Δευτέρα, 29/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Επιμελητήριο Αρκαδίας | Αίτημα για παράταση των προγραμμάτων απολιγνιτοποίησης για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

Επιμελητήριο Αρκαδίας | Αίτημα για παράταση των προγραμμάτων απολιγνιτοποίησης για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

Αίτημα παράτασης, πέραν του Απριλίου, των δράσεων κρατικών ενισχύσεων για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης απέστειλε προς την Ειδική Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΕΥΔΑΜ) ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής

Στη σχετική επιστολή του προς το Διοικητή της ΕΥΔΑΜ κ. Πελοπίδα Καλλίρη . Ο κ. Τρουπής αναφέρει ότι έγκαιρα το Επιμελητήριο Αρκαδίας είχε επισημάνει την ανάγκη παροχής ικανού χρόνου στις επιχειρήσεις να ενημερωθούν πλήρως και να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη συμμετοχή τους στις δράσεις αυτές. Επισημαίνει δε ότι τις τελευταίες ημέρες, λόγω της τραπεζικής αργίας του Πάσχα των Καθολικών, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να αποτυπώσουν ορθά στις σχετικές τραπεζικές τους βεβαιώσεις τα διαθέσιμα ίδια κεφάλαια για τα επενδυτικά τους σχέδια. 

 Η επιστολή αναφέρει:

 Αξιότιμε Διοικητά, 

 Το Επιμελητήριο Αρκαδίας έχει επανειλημμένα διατυπώσει την πεποίθησή του ότι οι χρηματοδοτικοί πόροι που διαθέτει το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης για τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή που εντάσσεται στο εδαφικό της σχέδιο είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το μετασχηματισμό της οικονομίας και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. 

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε συμμετάσχει σε πολλά στάδια της διαβούλευσης του Προγράμματος αυτού, έχουμε διατυπώσει απόψεις και κριτική και έχουμε ανατροφοδοτήσει την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισής του με κρίσιμα δεδομένα που αφορούν την επιχειρηματικότητα στην επηρεαζόμενη περιοχή, η οποία ανήκει κατά κύριο λόγο στη γεωγραφική μας αρμοδιότητα. Βασική επιδίωξη της ενεργούς αυτής συμμετοχής μας είναι η επιτυχία των δράσεων, η οποία θα σημάνει ταυτόχρονα την πραγματική ενίσχυση της οικονομίας της περιοχής, μέσω των δράσεων κρατικών ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις. 

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τις δράσεις κρατικών ενισχύσεων «Ενίσχυση Υφιστάμενων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης» και  «Ίδρυση Επιχειρήσεων & Ενίσχυση Νέων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης» εξαρχής είχαμε διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις και παρατηρήσεις, οι οποίες υπήρξαν αντικείμενο διαβούλευσης κατά την παρουσίασή τους στο Δήμο Μεγαλόπολης και στο Επιμελητήριο Αρκαδίας στις 28 Φεβρουαρίου 2024. 

Διαπιστώνοντας ότι πληθώρα μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία στις περιοχές αυτές δεν ήταν ενημερωμένες κατάλληλα και δεν είχαν προετοιμαστεί σχετικά, είχαμε επισημάνει την αναγκαιότητα παροχής ικανού χρόνου ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτές. 

Ειδικά σε ότι αφορά τον τρόπο απόδειξης κάλυψης της ίδιας συμμετοχής, τις τελευταίες ημέρες, λόγω της τραπεζικής αργίας του Πάσχα των Καθολικών, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που, ενώ τροφοδότησαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με ικανούς ίδιους πόρους για τα επενδυτικά τους σχέδια, αυτοί δεν εμφανίστηκαν στις σχετικές τραπεζικές βεβαιώσεις.

Με δεδομένα τα ανωτέρω, θεωρούμε επιβεβλημένη την παράταση υποβολής αιτήσεων στις δράσεις αυτές, πέραν του Απριλίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να ολοκληρώσουν πλήρως την προετοιμασία τους και να υποβάλλουν τις αιτήσεις των επενδυτικών τους σχεδίων εμφανίζοντας ορθά την ίδια συμμετοχή τους στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.  

Με εκτίμηση, 

       ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΠΗΣ

Η επιστολή κοινοποιήθηκε:

  • Αν. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών
  • κ. Νίκο Παπαθανάση
  • Προϊστάμενο ΔΑ ΕΣΠΑ – ΔΑΜ
  •  κ. Βασίλειο Ντερτιλή
  • Περιφερειάρχη Πελοποννήσου
  • κ. Δημήτρη Πτωχό
  • Πρόεδρο ΕΦΕΠΑΕ και Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
  • κ. Πλάτωνα Μαρλαφέκα
  • Προέδρους και Διοικήσεις Επιμελητηρίων: Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Μεσσηνίας, Φλώρινας,
  • Δημάρχους: Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Γορτυνίας, Οιχαλίας
  • ΚΕΕΕ
  • Βουλευτές Αρκαδίας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...