Menu
RSS
Δευτέρα, 20/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Κώστας Βλάσης: "Το παράδειγμα της Τρίπολης Φάκελλος ανάπτυξη – Από την θεωρία στην πράξη"

Κώστας Βλάσης: "Το παράδειγμα της Τρίπολης Φάκελλος ανάπτυξη – Από την θεωρία στην πράξη"

Ένα άρθρο για τις επενδύσεις στην Τρίπολη και την ανάπτυξη στην πράξη, υπογράφει ο βουλευτής Αρκαδίας και πρώην Υφυπουργός κ. Κώστας Βλάσης στην εφημερίδα Political.

Το παράδειγμα της Τρίπολης

Φάκελλος ανάπτυξη – Από την θεωρία στην πράξη.

Του Κώστα Βλάση*

Ο όρος «ανάπτυξη» έχει τα τελευταία, τουλάχιστον 15 χρόνια, πρωταγωνιστικό ρόλο στην οικονομική, πολιτική αλλά και ευρύτερη κοινωνική πραγματικότητα της Πατρίδας μας. Η ανάπτυξη ως προϋπόθεση εξόδου από την κρίση ή ως λύση του προβλήματος της ανεργίας, η ανάπτυξη ως ελπίδα απέναντι στην οικονομική δυσχέρια ή ως αφήγημα πολιτικού προγραμματισμού έχει απασχολήσει λιγότερο ή περισσότερο τον κάθε Έλληνα πολίτη.

Τι είναι, όμως, η ανάπτυξη πέραν από ένας δείκτης που αποτυπώνει την οικονομική πορεία της Ελλάδας και πώς αποτυπώνεται αυτή στην καθημερινότητα του απλού πολίτη;

Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό, το οποίο για κάποιους φαντάζει αόριστο και θεωρητικό, παίρνει σάρκα και οστά φέρνοντας απτά αποτελέσματα που επηρεάζουν θετικά τις ζωές όλων μας. Το πιο χαρακτηριστικό, ίσως, παράδειγμα των τελευταίων ετών στη χώρα μας αποτελούν οι μεγάλες επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα στη Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης. 3 από τις κορυφαίες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες επέλεξαν την Αρκαδία για να πραγματοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις. Πρόκειται για επενδύσεις ύψους άνω των 180 εκατομμυρίων Ευρώ, οι οποίες θα δημιουργήσουν πάνω από 1.000 νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, αρκετές από τις οποίες θα είναι θέσεις υψηλής εξειδίκευσης.

Η εξέλιξη αυτή θέτει στέρεες βάσεις για να εξελιχθεί η Τρίπολη σε κόμβο παραγωγής φαρμάκου, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό, που σήμερα είναι μία πραγματικότητα εν εξελίξει, πριν μερικά χρόνια μόνο ως ευσεβής πόθος και όνειρο θερινής νυκτός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Όταν, όμως, υπάρχει βούληση, σωστός προγραμματισμός και τεχνογνωσία, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Γιατί η προσέλκυση τόσο μεγάλων επενδύσεων στη βιομηχανική περιοχή της Τρίπολης δεν ήταν μια τυχαία συγκυρία. Ήταν το αποτέλεσμα επίπονων και συστηματικών προσπαθειών κάποιων ανθρώπων που πιστέψαμε στις αναπτυξιακές δυνατότητες της Αρκαδίας και καταφέραμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Κυβέρνηση, Πολιτεία και επιχειρηματικός κόσμος κατάφεραν να συντονιστούν και να κινηθούν δυναμικά προς έναν κοινό στόχο, ο οποίος θα έχει πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Η σταθερή προσήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη δημιουργία ενός ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος, άνοιξε το δρόμο για την παροχή των απαραίτητων κινήτρων και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις παρελθόντων ετών, έδωσε στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα εργαλείων, όπως το επενδυτικό φαρμακευτικό clawback και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Η Τρίπολη αποτελεί την καλύτερη απάντηση σ’ όλους εκείνους που ισοπεδωτικά δηλώνουν πως «στην Ελλάδα τίποτα δεν προχωράει». Η Τρίπολη δίνει το παράδειγμα για το πώς η πολιτική και οι πολιτικοί μπορούν να λειτουργήσουμε με όραμα και μεθοδικότητα κινητοποιώντας τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο προς όφελος τελικά του τόπου μας.

Γιατί το σημαντικότερο που προκύπτει από τόσο σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες είναι τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία και τελικά για τους ίδιους τους πολίτες. Γιατί για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ο πολίτης αποτελεί προτεραιότητα και τον τελικό αποδέκτη κάθε πρωτοβουλίας, κάθε πολιτικής, κάθε προσπάθειας.

Οι πολίτες της Τρίπολης και της Αρκαδίας γενικότερα θα βιώσουν άμεσα τα πολλαπλασιαστικά οφέλη αυτής της αναπτυξιακής «έκρηξης». Οι νέες θέσεις εργασίας θα δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά μας να μείνουν στον τόπο μας, να προοδεύσουν και να εξελιχθούν. Οι τοπικές επιχειρήσεις θα αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους. Το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα μπορέσει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας. Η οικονομική ανάπτυξη της Αρκαδίας θα γίνει ανάχωμα στο δημογραφικό πρόβλημα και στο «ερήμωμα» των χωριών μας. Τα οφέλη της προσέλκυσης αυτών των σημαντικών επενδύσεων είναι βέβαιο ότι θα «φτάσουν» έμμεσα ή άμεσα σε κάθε σπίτι και σε κάθε οικογένεια. Μπορεί για κάποιους να ακούγεται οξύμωρο– λόγω του ιδιωτικού τους χαρακτήρα – όμως οι επενδύσεις αυτές θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Πέρα και πάνω απ’ όλα, όμως, θα μπορέσουμε να εμπνεύσουμε τους Αρκάδες με ελπίδα κι εμπιστοσύνη. Ελπίδα για τον τόπο τους και τη θέση τους σ’ αυτόν αλλά κι εμπιστοσύνη στην πολιτική και τους πολιτικούς, που μακριά από κενές υποσχέσεις και αμφιβόλου επιτευξιμότητας στόχους, θέτουμε το καλό του τόπου σε πρώτη προτεραιότητα προχωρώντας με έργα και όχι με λόγια.

Ο Κώστας Βλάσης είναι Ορθοπεδικός - Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Βουλευτής Αρκαδίας ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών.

9 σχόλια

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 17:11 Σύνδεσμος σχολίου

  Εσυ τι έκανες; Πήγες με το αυτοκινητό σου τον Αδωνι για φαί στο ελαιοχώρι; Και η ντροπή , ντρέπεται. Εσύ μόνο δε θα ντραπεις όλους αυτούς που τους έχεις τάξει μεροκάματο εδω και τρία χρόνια.

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 16:14 Σύνδεσμος σχολίου

  Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που πιστεύουν αυτόν τον ανεκδιήγητο Βουλευτή? Τι εννοεί με τον όρο ΑΝΑΠΤΥΞΗ? να μην μπορώ να ψωνίσω για το καθημερινό μου τραπέζι? Να μην μπορώ να πληρώσω τα φάρμακα των γονιών μου? Να ζω εγώ με 800 ευρώ καθαρά κι εκείνος με 10.000? Να φορολογούμαι εγώ για όλο το εισόδημα κι εκείνος να απολαμβάνει φοροαπαλλαγή στο 75%? Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο και στο κράτος όπως λέει το Σύνταγμα? Για να δω θα περάσει το σχόλιό μου ή θα έχουμε ξανά λογοκρισία όπως την εποχή της Χούντας?

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 13:13 Σύνδεσμος σχολίου

  Λέτε ... λέτε κι όλο υπόσχεστε ... Εγώ πάντως δυο πολιτικούς παραδέχομαι, τον Καποδίστρια που έφερε την πατάτα και τον Παπανδρέου που έφερε επίσημα την γκόμενα στην Ελληνική οικογένεια.

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 12:27 Σύνδεσμος σχολίου

  Επιτέλους.... φτάνει πια η καπηλεία..... λες και τα έφερες από το σπίτι σου πια...

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 07:39 Σύνδεσμος σχολίου

  Ζυγίστε τους κινδύνους και τα ρίσκα που παίρνετε πριν κάνετε βαρύγδουπες δηλώσεις.

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 07:30 Σύνδεσμος σχολίου

  Αφού προχωράτε με έργα και όχι με λόγια όπως λέτε, γιατί οι μέσοι και οι κατώτατοι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλότεροι από την υπόλοιπη Ευρώπη;

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 07:21 Σύνδεσμος σχολίου

  Ήμουνα νιός και γέρασα.

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024 18:50 Σύνδεσμος σχολίου

  Για να κάνετε πράξη την θεωρία απαιτούνται δεξιότητες, αρχές και θέληση και για να διανύσετε την απόσταση μεταξύ θεωρίας και πράξης πρέπει να κινηθείτε με την ταχύτητα του φωτός, δηλαδή πράγματα ανέφικτα.

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 11 Απριλίου 2024 13:11 Σύνδεσμος σχολίου

  Καλά, αφήστε να γίνει πράξη το παράδειγμα τής Τρίπολης, να δουλέψουν 1500 άτομα στά φάρμακα (όπως διατυμπανίζετε) καί τότε να χειροκροτήσουμε όλοι. Ναι;;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...