81 χρόνια από την Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βλαχέρνας (εικόνες)

Πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα ο εορτασμός της 81ης επετείου του ολοκαυτώματος της Βλαχέρνας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής και της μάχης που επακολούθησε την 19η Ιουλίου 1944.
Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τέλεση Δοξολογίας από τον Ιερέα του χωριού πρωτοπρεσβύτερο π. Παναγιώτη Τρυφωνόπουλο στον πρόσφατα εγκαινιασμένο ναό των Αγίων Αναργύρων στη Βλαχέρνα, παρουσία των Περιφερειακών, Δημοτικών, Τοπικών, Στρατιωτικών και Αστυνομικών αρχών της περιοχής. Στην τελετή παρέστησαν αρκετοί κάτοικοι του χωριού καθώς και επισκέπτες που ήλθαν στο χωριό μας με σκοπό να τιμήσουν το γεγονός.
Μετά τη Δοξολογία τελέστηκε το καθιερωμένο τρισάγιο στο χώρο του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης που βρίσκεται πλησίον της τοποθεσίας που έγινε η μάχη. Κατόπιν έγινε το προσκλητήριο των νεκρών του ολοκαυτώματος και του αγώνα της εθνικής αντίστασης. Την ομιλία για το ολοκαύτωμα και τη μάχη την έκανε ο συμπατριώτης μας κ. Λεωνίδας Κων. Κουτσούγερας, καθηγητής Οικονομικών στα Πανεπιστήμια του Μάντσεστερ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Λουβέν του Βελγίου. Στην ομιλία του ο κ. Κουτσούγερας ανέφερε συνοπτικά τα γεγονότα του ολοκαυτώματος και της μάχης, εξήρε τη συμβολή των χωρικών της Βλαχέρνας, αγροτών και κτηνοτρόφων, στην αντίσταση ενάντια στις δυνάμεις κατοχής και ανέλυσε τη συσχέτιση των γεγονότων εκείνης της περιόδου με τα όσα βιώνουμε και παρακολουθούμε στη σημερινή μας εποχή. Το κύριο μήνυμα της ομιλίας ήταν να διδαχθεί ο κόσμος από το τι συνέβαινε την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να μην αναγκαστεί να ξαναζήσει τέτοιου είδους καταστάσεις και στο μέλλον.
Μετά την ομιλία ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις αρχές του τόπου και εκπροσώπους συλλόγων και φορέων. Η τελετή έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής εις Μνήμη των νεκρών και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Μετά την εκδήλωση παρατέθηκε κέρασμα στους παρευρισκόμενους στη ταβέρνα «Καμάρες».
Και στην φετινή εκδήλωση του ολοκαυτώματος, υπήρχε έκθεση με ιστορικά στρατιωτικά αντικείμενα και αρχεία της εποχής 1940-1945. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούσε και η αυθεντική ενδυμασία ταγματάρχη του Ελληνικού Στρατού κατά την περίοδο του 1940 που είχε τοποθετηθεί όρθια εκεί.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στις Στρατιωτικές Αρχές που εκπροσωπήθηκαν σε υψηλότατο επίπεδο από τον υποστράτηγο κ. Αλέξανδρο Χατζηαλεξανδρή, Διοικητή της IV Μεραρχίας Πεζικού, καθώς και για τη συμμετοχή τιμητικού αγήματος και της στρατιωτικής μπάντας (ΣΜΣ ΔΙΚΕ/IV ΜΠ).
Τον πανηγυρικό της ημέρας για την επέτειο του ολοκαυτώματος εκφώνησε ο συμπατριώτης μας καθηγητής Πανεπιστημίου Οικονομικών, κ. Λεωνίδας Κ. Κουτσούγερας.
Κατάθεση στεφάνων
Εύγε στους μοναδικούς μαθητές που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, κρατώντας τις σημαίες.
foto:TAM
Tags:
Ολοκαύτωμα Βλαχέρνας,Σχετικά Άρθρα
- «Στο επίκεντρο σημαντικών αθλητικών γεγονότων ο δήμος Τρίπολης»
- 9ος Ποδηλατικός Γύρος Τρίπολης | Νικητές ο Γουντγκέιτ και η Μοράβσκα (εικόνες)
- ΔΕΘ 2025 | Πτωχός για το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»: «Δεν μιλάμε για τοίχους και κτίρια, αλλά για παιδικές ιστορίες ζωής»
- ΚΕΠ Δήμου Τρίπολης | Αναδιανομή αδιάθετων δελτίων του κοινωνικού-ιαματικού-εκδρομικού Τουρισμού και των δελτίων θεάματος του ΛΑΕ- ΟΠΕΚΑ 2025
- Μητσοτάκης: «Η ελληνική κυβέρνηση θα αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης»